Nie wiem czy coś takiego już było, ale w weekend nie mogłam odejść od tego ciasta 🙂
No i w sam raz na EURO
Najprostszy w świecie przepis na ciasto z truskawką
Pieczemy biszkopt – taki który wychodzi nam najlepiej 🙂
masa czerwona:
* 2galaretki truskawkowe (rozpuścić w 2szkl.wody)
* truskawki – duża porcja w sezonie świeże (ok.1kg), poza sezonem mrożone (1paczka)
* 1/2 szkl.cukru pudru
Truskawki miksujemy blenderem, łączymy z gęstniejącymi galaretkami i cukrem pudrem 🙂
masa biała
* 3 kremówki – po 200ml (śmietana 30% lub 36%)
* 3 łyżki cukru pudru
* 5 śmietan-fix (zamisat smietan-fix możemy rozpuścić łyżkę żelatyny w ok.1/3szkl. wody)
Ubijamy kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan-fix (lub gęstniejącą żelatynę)
Na biszkopt wykładamy gęstniejący mix truskawkowy na wierzch ubitą śmietanę. Możemy posypać startą czekoladą 🙂
Wkładamy do lodówki i czekamy aż nasza flaga zrobi się sztywna.
Niebo w gębie – zdjęć niestety zrobić nie zdążyłam, może następnym razem się uda.
Smacznego!!
6 odpowiedzi na pytanie: Flaga Polski :)
Ilonusek a te galaretki to oby dwie rozpuszczamy w jednej szkl. wody czy każdą z galaretek w jednej szklance?i czy to jest przepis na dużą blachę?
ojjj… nie nie jedna galaretka w jednej szklance. już poprawiam.
Tak, to jest przepis na dużą blachę (tzn. Normalną )
Skuszę się i na sobotę upiekę;-)
no ja też się skuszę zapowiada sie pysznie
🙂
a tak się prezentuje 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Flaga Polski :)