Flambirowane kotlety po jamajsku ( proste, wykwint

Kotlety schabowe ( po jednym na osobe) oproszam sola, podrumieniam z obu stron. Wkladam do nagrzanego piekarnika na 8 – 10 minut (200C).
W tym czasie na patelni przysmazam pokrojony w kostke ananas ( 1 puszka), brazowy cukier( na oko, z bialym nie probowalam, ale moze sie nadaje), polewam to likierem kokosowym ( lub rum + kokosowy syrop), zapalam przechylajac patelnie na bok. Plomien powinien jak najdluzej trawic potrawe.
Gdy zgasnie, dodaje drobno pokrojona cebulke ( mozna tez troszke zielonej cebulki – wzbogaci smak i kolor), kolendre, pokrojone w kostke pomidory ( 1 puszka) bez skorki. Chwile smaze, ale uwazam aby nie dopuscic do zagotowania. Wykladam na kotlety. Podawac z ryzem lub ewent.z ziemniakami. Poezja smaku:))

Kacperek 12.02.04

Znasz odpowiedź na pytanie: Flambirowane kotlety po jamajsku ( proste, wykwint

Dodaj komentarz

Noworodek, niemowlę
jak to się szybko zapomina...
Słyszałam, że szybko się zapomina o trudnościach porodu - i to jest prawda. Pamiętam, że było ciężko, ale na drugie dziecko jestem zdecydowana już teraz. Mój synek jutro kończy 9 miesięcy.
Czytaj dalej
Oczekując na dziecko
jaki wkład do wanienki- plastik czy gąbka?
Witam :) Z tego co wiem, lepszy jest z gąbki, jednak chciałabym się upewnić ;)) Porky i brykająca Juleczka
Czytaj dalej