Francuskie paluszki serowe

Dziś z okazji Dnia Chłopca postanowiłam skupić się na cieście francuskim.
Na początek padło na paluszki serowe. Znacie? Coś rewelacyjnego i banalnie prostego 🙂

Składniki:
* 2 płaty ciasta francuskiego, nie mrożonego (ja miałam takie 275g)
* ok.250 g startego żółtego sera (jeśli kto lubi, można dać więcej, ilość dowolna)
* papryka słodka do smaku
* roztrzepane jajko do smarowania ciasta

Wykonanie:
Na blat oprószony mąką wykładamy jeden płat ciasta, smarujemy jajkiem, posypujemy startym serem i lekko papryką – dociskam do ciasta aby się przykleiło. Kładziemy na to drugi płat ciasta i to samo 🙂 jajko, ser, papryka- dociskamy.
Ciasto kroimy na 1-1,5cm paseczki. Łapiemy za dwa końce i skręcamy w przeciwnych kierunkach, tak aby powstała sprężyka. Układamy w odstępie 3 cm na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blaszce. Końce przyciskamy do blaszki, aby ciasto się nie rozwinęło.
Pieczemy w 200?C 13-15 minut (aż do zarumienienia sera).

Łatwe, szybkie i przepyszne ! 🙂
Nadaje się do wina, jako starter z dipem do kolacji, do pracy, na przekąskę, dzieciakom do szkoły.
POLECAM !

Zdjęcia posiadam z internetu, bo swoim wypiekom nie zdążyłam zrobić, tak szybko znikały

28 odpowiedzi na pytanie: Francuskie paluszki serowe

beasia Dodane ponad rok temu,

wygląda bardzo apetycznie i na pewno tez tak smakuje 🙂
dzisiaj chyba zajadę do biedronki po ciasto francuskie 🙂

marnat Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Beasia:wygląda bardzo apetycznie i na pewno tez tak smakuje 🙂
dzisiaj chyba zajadę do biedronki po ciasto francuskie 🙂

są proste i smaczne 🙂

daj znać jak wyszły 🙂

eska33 Dodane ponad rok temu,

ja to robię jeszcze tak:
zamiast sera i papryki podsmażam na patelni czerwoną pokrojoną cebulkę i ok. 2-3 łyżki amarantusa (popping)
i to jest do środka

podaje z czosnkowym sosem

wymiata na zimno i na ciepło
mniammmmmmmmm

beasia Dodane ponad rok temu,

zrobiłam już 2 razy, wyszły super, smakują całej rodzince (i nie tylko :))
zrobiłam bez papryki, za to przed włożeniem do piekarnika posypałam całość odrobiną soli 🙂

marnat Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Beasia:zrobiłam już 2 razy, wyszły super, smakują całej rodzince (i nie tylko :))
zrobiłam bez papryki, za to przed włożeniem do piekarnika posypałam całość odrobiną soli 🙂

bardzo się cieszę

kiara Dodane ponad rok temu,

Za chwilę zabieram sie za robotę:)

kiara Dodane ponad rok temu,

Marnat, wyszły pyszne:)
Dawid wcinał aż Mu się uszy trzęsły, a małż nie pogardził:)

marnat Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kiara:Marnat, wyszły pyszne:)
Dawid wcinał aż Mu się uszy trzęsły, a małż nie pogardził:)

Cieszę się niezmiernie
ale…

po co ja tu wchodziłam !
Dietuję od wczoraj, a tu takie zdjęcia
i to sama je wstawiałam
chyba wyrzucę te zdjęcia z pierwszego posta

inez1303 Dodane ponad rok temu,

Cudniste też się skuszę

marnat Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agaa29:Cudniste też się skuszę

Po takiej utracie kg to Ci się należy 🙂

ja zrzucę chociaż połowę tego co Ty to też powiem że mi się należy

ewa1008 Dodane ponad rok temu,

wczoraj zrobiłam, wyszły pyszne.

ewike Dodane ponad rok temu,

a z mrożonego ciasta wyjdzie?… chłopa na zakupy wysłac, nie mam pojęcia gdzie on takie znalazł…

mamia Dodane ponad rok temu,

oszzzzz!
znów zapomniałam kupić ciasto francuskie

marnat Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ewike:a z mrożonego ciasta wyjdzie?… chłopa na zakupy wysłac, nie mam pojęcia gdzie on takie znalazł…

mój za pierwszym razem też takie kupił
ale ja z niego nie robiłam, obawiałam się że mogą nie wyjść, a MUSIAŁY się udać, bo były na imprezę.
Jeśli zaryzykujesz ze nie będą wyglądały tak dobrze jak smakowały (bo ciasto mrożone ich smaku nie zepsuje) to zrób z mrożonego 🙂

Poczekaj tylko chwilę aż trochę zacznie rozmarzać, zanim zaczniesz skręcać paluszki, żeby Ci ciasto nie popękało.

Daj znać jak wyszły 🙂

marnat Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez mamia:oszzzzz!
znów zapomniałam kupić ciasto francuskie

żałuj żałuj

u nas to ostatnio hit każdej imprezy
a do tego sos czosnkowy

iwa3 Dodane ponad rok temu,

To i ja spróbuję:) a sos czosnkowy sama robisz? czy gotowy kupujesz?

marnat Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez iwa3:To i ja spróbuję:) a sos czosnkowy sama robisz? czy gotowy kupujesz?

sama sama
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku, jak ktoś lubi mocno czosnkowe można więcej 🙂
sól, pieprz
i gotowe 🙂 taki sosik lubię najbardziej.
czasami wrzucę bazylię + oregano (tak lubi mąż)

mamia Dodane ponad rok temu,

Zrobiliśmy dziś na kolację…. takie najzwyklejsze. Ser i keczup;-)
Do tego surówka

mniamuśnie – wszystkie zniknęły

monikachorzow Dodane ponad rok temu,

robiłam kiedyś wersję uboższą -takie paluchy do chrupania-poskręcane paseczki posmarowane jajkiem sypałam makiem albo sezamem…tez pychotka:)

jaewa Dodane ponad rok temu,

Też takie robimy i lubimy.

Moze byc też wersja na slodko- posypane cukrem i cynamonem.

Znasz odpowiedź na pytanie: Francuskie paluszki serowe

Dodaj komentarz

Polecam
Do wyczesywania zwierząt.
Polecam Wam furminator, który kiedyś poleciła mi guciova. Wyczesuje martwą sierść, nie da się go porównać z żadną ze szczotek, jakie wcześniej były przeze mnie używane do czesania kota.
Czytaj dalej
A-psik: moje dziecko jest uczulone…
Czy winić papugę?
Od czasu do czasu Arek dostaje duszności. Po ostatnim takim przypadku przeanalizowałam fakty. Zawsze przyplątuje się to cholerstwo po kilku dniach pobytu u teściowej (gdybym to ja dostała duszności sprawa
Czytaj dalej