Gdzie mozna kupic bietole?

To takie warzywko:

20 odpowiedzi na pytanie: Gdzie mozna kupic bietole?

eiffla Dodane ponad rok temu,

pierwsze słysze o takim warzywku….
a jak to wyglada?
🙂

sole Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kiara2003:To takie warzywko:

W sklepie warzywnym kazdym na sycylii. Po co ci te zielsko?

sole Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez KasiaKl:pierwsze słysze o takim warzywku….
a jak to wyglada?
🙂

tak

devilry Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kiara2003:To takie warzywko:

Botwinka (boćwinka)? tak wygooglowałam. I jeśli to jest to to u nas na targu jest 🙂 Bietola rossa to botwinka.
a taką biała widziałam na 70% w tesco, ale nie przyglądałam się wiec na 100% nie jestem pewna.

sole Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Devilry:Botwinka (boćwinka)? tak wygooglowałam. I jeśli to jest to to u nas na targu jest 🙂
W sumie to z tej samej rodziny ale nie jest to bocwinka. Smakuje raczej jak szpinak i tak samo jest gotowany.

sole Dodane ponad rok temu,

Fajnie wstawlysmy to samo zdjecie Pokasawalam moje

sole Dodane ponad rok temu,

A Ty pokasowalas swoje

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez sole:W sklepie warzywnym kazdym na sycylii. Po co ci te zielsko?

No wlasnie, ze we Wloszech to wiem:)
mama przywiozla w Swieta (mieszka we Wloszech) i zrobila z tym cos pysznego.
Ciasto jak na pizze walkowala na malekoleczki i smazyla na oleju, potem robila w nim dzirke i nadziewala masa z tym zielskiem. Ugotowala go, pokroila,a nastepnie podsmazyla na oliwie z czosnkiem. do tego dodala ricotte i cieplyn nadziwala placki:)
Pyyycha
Oczywiscie sol i pieprz do smaku
I tak mnie wlasnie naszla na to ochota.

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez KasiaKl:pierwsze słysze o takim warzywku….
a jak to wyglada?
🙂

Nie widac zdjecia?

sole Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kiara2003:No wlasnie, ze we Wloszech to wiem:)
mama przywiozla w Swieta (mieszka we Wloszech) i zrobila z tym cos pysznego.
Ciasto jak na pizze walkowala na malekoleczki i smazyla na oleju, potem robila w nim dzirke i nadziewala masa z tym zielskiem. Ugotowala go, pokroila,a nastepnie podsmazyla na oliwie z czosnkiem. do tego dodala ricotte i cieplyn nadziwala placki:)
Pyyycha
Oczywiscie sol i pieprz do smaku
I tak mnie wlasnie naszla na to ochota.

Uwazaj z kuchnia wloska bo ja sie nadzialam na te smaki i kurde teraz spodnie trzy numery wieksze nosze

Zamiast bietoli ( jak nie znajdziesz) szpinak tez sie ladnie poslubi z ricotta.

A tu tez robi sie takie z sama ricotta i pozniej obtacza w cukrze pudrze. AJAJAJAJAjjjj. Omijam z dala wszelkie bary i panificia co by nie kupic.

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez sole:
po co ci te zielsko?

lo, matko, sole
najprostszy pomysl na bietole jaki mi do banki przychodzi:
ugotuj na poltwardo pokrajana na 1 cm szerokosci paski, tylko te boiale kawalki wrzuc do goracej wody wczesniej niz zielone
dobrze odcedz i podaj z oliwa i gestym octem balsamicznym (takim potrojnie odparowywanym), odrobina soli i grubo mielonym swiezym pieprzem
smakuje suuuper!

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kiara2003:To takie warzywko:

widzialam bietole w pl w takich wiekszych marketach, mysle, ze trzeba dobrze popatrzec
nie pamietam jak to nazywali

kiedys nie moglam kupic bietoli, zamiast niej do nadziewania plackow uzylam chinska kapuste bok choi i tez wyszlo dobrze
tylko bok choi drogie w pl, a bietola to taki w sumie tani chwast w it chyba jest:D

sole Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kantalupa:lo, matko, sole
najprostszy pomysl na bietole jaki mi do banki przychodzi:
ugotuj na poltwardo pokrajana na 1 cm szerokosci paski, tylko te boiale kawalki wrzuc do goracej wody wczesniej niz zielone
dobrze odcedz i podaj z oliwa i gestym octem balsamicznym (takim potrojnie odparowywanym), odrobina soli i grubo mielonym swiezym pieprzem
smakuje suuuper!

Ja znam tysiace przepisow na bietole.Zyje z sycyliczykiem, tu ten chwast na codzien jedza, ciekawa bylam po co

A ten przepis co podalas to tu staruszki na kolacje jedza bo zdrowe i nie obciaza zolodeczkow styranych pizza. 😉

sole Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kantalupa:widzialam bietole w pl w takich wiekszych marketach, mysle, ze trzeba dobrze popatrzec
nie pamietam jak to nazywali

kiedys nie moglam kupic bietoli, zamiast niej do nadziewania plackow uzylam chinska kapuste bok choi i tez wyszlo dobrze
tylko bok choi drogie w pl, a bietola to taki w sumie tani chwast w it chyba jest:D

Chwast chwast, kosztuje 5€ za skrzynke.

W pizzerni moj maz robi z tego scaciate albo jako farsz do aranciny, fritelle tez robia z tym na sniadanie. Oj z tego to wszystko mozna. Ja robie tez jako farsz to tarty na ciescie francuskim.

Oj przeniosa na kuchnie, przeniosa drogie moderatorki.

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez sole:Chwast chwast, kosztuje 5€ za skrzynke.

W pizzerni moj maz robi z tego scaciate albo jako farsz do aranciny, fritelle tez robia z tym na sniadanie. Oj z tego to wszystko mozna. Ja robie tez jako farsz to tarty na ciescie francuskim.

Oj przeniosa na kuchnie, przeniosa drogie moderatorki.
Dawaj przepis na tarte!:)

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kantalupa:widzialam bietole w pl w takich wiekszych marketach, mysle, ze trzeba dobrze popatrzec
nie pamietam jak to nazywali

kiedys nie moglam kupic bietoli, zamiast niej do nadziewania plackow uzylam chinska kapuste bok choi i tez wyszlo dobrze
tylko bok choi drogie w pl, a bietola to taki w sumie tani chwast w it chyba jest:D

poszukam i ja:)
a chinskiej kapusty to jeszcze nie jadla, albo jadlo ino nie wiedzialm o tym

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez sole:Uwazaj z kuchnia wloska bo ja sie nadzialam na te smaki i kurde teraz spodnie trzy numery wieksze nosze

Zamiast bietoli ( jak nie znajdziesz) szpinak tez sie ladnie poslubi z ricotta.

A tu tez robi sie takie z sama ricotta i pozniej obtacza w cukrze pudrze. AJAJAJAJAjjjj. Omijam z dala wszelkie bary i panificia co by nie kupic.

szpinak jadlam raz w zyciu 11 lat temu i nie posmakowal mi 🙁
mowisz, ze smakuje podobnie?
To moze lubie tylko o tym nie wiem;)

sole Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kiara2003:Dawaj przepis na tarte!:)
Tarte robie na kruchyn ciescie lub na fancuskim gotowym kupionym w sklepie. Farsz robie tak. Blanszuje szpinak, odsaczam na sitku, rticotte tez odsaczam co by duzo wody nie miala, dodaje lyzeczke maki ziemniaczanej jak badzo wodnista dodaje roztrzepane jajko co by ladnie sie polaczylo w piekarniku, oczywiscie czosnmek, sol, pieprz, mieszam to wrzucam do piekarnika wczesniej posypujac parmezanem albo grana padano. Jak widze ze ciasto ladnie sie zarumienilo po bokach a parmezan zrobil sie sliczniutko zloty to juz gotowe. Pracy z tym nie ma nic a nic jak robisz z ciasta gotowego. W rulonach jest w sklepach, w zamrazarkach lub lodowkach. Wychodzi ladny torcik slony i wszyscy jedza z wielka ochota. Jak znajdziesz bietole to mozesz zrobic na tej samej zasadzie.
JA zazwyczaj takie tarty robie jak juz naprawde nic mi sie nie chce albo mam resztki w lodowce, wystarczy wszystkie skladniki jakie ci do glowy przyjda wymieszac z jajkiem i ladny sie farsz zrobi w piecu. A ciasto takie zawsze mam w lodowie na wszelki wypadek.
Co do kruchego robie zupwlnie jak na cisteczka tyle ze bez cukru i z odrobina soli, dodaje tez ziola prowansalskie do ciasta lub startego parmezanu wtedy cisto jest bardzo smaczne i do ostatniego okruszka mi jedza.

eiffla Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kiara2003:Nie widac zdjecia?

widać juz, ale na początku nie było widoczne…:)

chilli Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez sole:Chwast chwast, kosztuje 5€ za skrzynke.

W pizzerni moj maz robi z tego scaciate albo jako farsz do aranciny, fritelle tez robia z tym na sniadanie. Oj z tego to wszystko mozna. Ja robie tez jako farsz to tarty na ciescie francuskim.

Oj przeniosa na kuchnie, przeniosa drogie moderatorki.

jezu

mlask mlask

zglodnialam

w sumie po cholere mi reszta wloch skoro moge 2 tyg wazonowac na sycylii?

Znasz odpowiedź na pytanie: Gdzie mozna kupic bietole?

Dodaj komentarz

Wiek przedszkolny
Co podajecie gdy tylko coś się zaczyna-wirusowo grypowo :(
Niestety chyba i nas dopadło Kuba zaczyna gorączkować. Standardowo dałam Rutinacea, Echinacea w kroplach i Groprinosin. Na razie nie zbijam gorączki bo nie jest wysoka ale leży bidulek i łypie
Czytaj dalej
Wszystko o porodzie
Szpital Gdańsk-Zaspa. Co zabrać?
Witam. Pytanie do dziewczyn, które rodziły w powyższym szpitalu. Co trzeba zabrać? Co prawda rodziłam tam swoje pierwsze dziecko 5 lat temu, ale obawiam się, że od tego czasu co nieco mogło
Czytaj dalej