Przepis pochodzi z książki słomy i trymbulaka “nakarmić dusze”. Ja go lekko zmodyfikowalam i uproscilam, ale myśle, ze smak pozostał ten sam :). Na normalna tortownice potrzebujemy: paczkę chrupkich herbatnikow do wylizenia na spod, półtora kilograma twarogu (raz zrobiłam z normalnego, prawdziwego wiejskiego sera a raz z twarozku na sernik oetkera -obydwa pyszne, ale zwykły twarog lepszy), kostka masła, szklanka cukru, 3 budynie waniliowe lub 2 serniksy, cukier wanilinowy, olejem cytrynowy, skórką pomaranczowa, polewa czekoladowa (gotowiec z paczki). Masło roztopic, dodać cukry, olejek i dobrze wymieszać. Dodać twarog i dobrze razem wymieszać -wciąż gotować na małym ogniu i dokładnie mieszać od spodu. Dodać serniksy lub budynie i jeszcze gotować -łącznie gotujemy z 10-15 minut. Gorąca masę przełożyć do tortownicy wylozonej herbatnikami i odstawić do schlodzenia. W lodówce tezeje jakieś 3-4 godziny. Gdy jest zimny, można Polacy polewa czekoladowa lub podawać z sosem owocowym ( ha rozgniatam maliny z odrobina cukru i tym polewam sernik na talerzu). Sernik jest naprawdę przepyszny, zawsze się udaje i jego zrobienie zajmuje 20 minut.
14 odpowiedzi na pytanie: GENIALNY SERNIK – bez pieczenia
zrobiłam wczoraj z orzechami i suszoną żurawiną + olejek migdałowy
na wierzch dałam galaretkę z owocami
juz połowę wciągnęłam sama 🙂
Się chłodzi właśnie
Tylko budyń mi się skawalił 🙁 Trzeba go wcześniej w czymś rozpuścić?
Ja znam wersję z jajkami. Bo to sernik gotowany. Smaczny jest. Nawet bardzo
nie, ja wsypuje powoli i bez przerwy mieszam.
zrobiłam tak na odwal się że szok, twaróg świeży nawet go wcześniej nie kręciłam przez maszynkę, łyżką mi się mieszać nie chciało na ogniu to wrzuciłam na raz do zagrzanej margaryny z cukrem, pokręciłam mikserem wrzuciłam znów na ogień, to samo z budyniem. Jak wrzucałam do brytfanny to z przekonaniem że nic z tego nie będzie jak się tak przepis traktuje i tu szok głęboki, Wyszedł i był pyszniuteńki. Dzięki za przepis. Następnym razem potraktuje go z szacunkiem 🙂
Zrobiłam swój pierwszy sernik w życiu. REWELACJA!!!!
Dziękuję za przepis
chrupkie herbatniki czyli takie petite beoure czy moga byc biszkopty?
czy biszkopty sie rozpadną
ja daje to, co aktualnie mam. z biszkoptami tez wychodzi swietne, nic sie nie rozpada.
fajnie, ze Wam smakuje 🙂 ja generalnie do bystrzachow w kuchni nie naleze, ale na ten sernik to juz mam prawie zapisy…
ciekawy pomysł szkoda, że dopiero teraz o nim słyszę.
chyba też go wypróbuję…
Polecam też sernik z brzoskwiniami – pieczony ale świetny. Na [edycja linka] moje wypieki.
i ja 🙂
to i ja spróbuje
tak go tu zachwalacie że wypróbuję na męża imieniny:)
Znasz odpowiedź na pytanie: GENIALNY SERNIK – bez pieczenia