glutaminian sodu – jak działa?

z racji tego, ze z chemii i tematów pokrewnych jestem zerem/głąbem, to zwracam sie do oświeconych (bo mi sie w sieci nie chce grzebać – a tam pewni i tak naukowo):

– co to jest glutaminiam sodu
– dlaczego smakuje jak wszystko? (w składzie wszystkiego przetworzonego do jedzenia glutaminian sodu jest wymieniany jako smak)
– czy uzyskanie glutaminianu jest bezkosztowe?

Za oswiecenie z góry dziekuję.

11 odpowiedzi na pytanie: glutaminian sodu – jak działa?

  1. Re: glutaminian sodu – jak działa?

    To sól kwasu glutaminowanego, pozyskiwany jest z glutenu zbożowego. Nie smakuje jak wszystko 🙂 tylko podkreśla, wzmacnia smak. Można go przedawkować. A co do kosztów to zielonego pojęcia nie mam:)

    (:Danielcio:)

    • Re: glutaminian sodu – jak działa?

      To aminokwas, a raczej jego sól sodowa. Smakuje powiedziałabym “męsnie” i dlatego podkreśla smak. Koszty uzyskania musza być faktycznie niewielkie (bo jest wszędzie – no prawie 🙂 i też w bardzo takich produktach. Gdzieś czytałam, że uzyskuje się z buraków cukrowych czyli tanie jak… barszcz 🙂

      A bym chciała wiedzieć natomiast DLACZEgO uznany jest za substancję tak szkodliwą? I z tego powodu ręka mi drży gdy do zupki moch dzieci sypię ciut wegetki…

      Mati 01.04 Marta 04.05

      • Re: glutaminian sodu – jak działa?

        Kiedyś się interesowałam i to co zapamietałam:
        -glutaminian to całkiem naturalny składnik, nawet organizm ludzki go produkuje
        -kiedyś uzyskiwany głównie z jakiegoś wodorostu, dzisiaj takze z innych roślin, ale w procesie chemicznym – dlatego nazywa się go “chemią”. choć nie do końca tak jest
        -mozna przedawkować, choć zdania co do szkodliwości są ciągle podzielone (ale istnieje tzw. syndrom chińskiej restauracji)
        Ot tyle – więcej to trzeba by grzebać w internecie. W kazdym razie nie taki diabeł straszny… w małych ilościach :))

        Ania, Bartek(08.06.95) i Michał(16.04.04)

        • Re: glutaminian sodu – jak działa?

          mięsnie?>
          to co robi w papryce w kostce knorra? albo czosnku?

          • Re: glutaminian sodu – jak działa?

            No ale jednak nie podkreśla smaku słodkich potraw tylko raczej “słonych”. A to “mięsne porównanie” gdzieś wyczytałam.

            …Glutaminian nadaje żywności charakterystyczny smak zwany ‘umami’, który został określony przez naukowców jako piaty podstawowy smak obok słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego. Glutaminian jest głównym składnikiem białek i jest obecny w większości naturalnych produktów spożywczych takich jak mięso, drób, owoce morza, warzywa i mleko. Naturalnie występujący glutaminian jest tradycyjnie wykorzystywany by nadawać smak umami…

            cytat stąd [Zobacz stronę]. Net/pl/intol/msg.htm

            Mati 01.04 Marta 04.05

            • Re: glutaminian sodu – jak działa?

              Pod wpływem mojej koleżanki lekarki staram się nie dodawać tego,a jeśli używam to ze 3 razy w mies kostkę rosołową.Dodaje raczej nat.przyprawy -zioła.Z tego co mówiła kolezanka,że w USA dawno już to wycofali i przy większych ilościach działa to ogłupiająco. Takie informacje zdobyła moja kumpela od swojej koleżanki też lekarki,a ja nie wiem ile w tym prawdy. Na pewno w niedużych ilościach nie ma negatywnego wpływu na organizm i dlatego takie coś jak wegeta nie lezy u mnie na codzień,ale od wielkiego świeta

              • Re: glutaminian sodu – jak działa?

                ja wiem, ze nie taki straszny.
                Fascynuje mnie że jest wszędzie 🙂

                • Re: glutaminian sodu – jak działa?

                  ok, ogłupiająco czy nie.
                  ale JAK?

                  • Re: glutaminian sodu – jak działa?

                    jest taka piosenka a w niej tekst: “glutaminian sodu spędza mi sen z powiek…” (zespół Pustki)….widac nie tylko Ciebie to zastanawia;)

                    Ala i Gosia (16.12.2003)

                    • Re: glutaminian sodu – jak działa?

                      Dolegliwości i choroby jakie moga wystapić przy nadmiernym spożyciu glutaminianu sodu:

                      -bóle mogrenowe
                      -ślepota
                      -alergie
                      -uderzenia gorąca w górne partie ciała
                      -osłabienie
                      -astma, szczególne wzmożenie u osób chorujacych na nią.

                      Źródło:

                      MAŁY EKSPERYMENT:

                      Naukowcy z japońskiego uniwersytetu Hirosaki odkryli, że u szczurów karmionych dietą z dużą domieszką glutaminianu sodu dochodziło do utraty wzroku i zmniejszenia grubości siatkówki (wyściełającej dno oka warstwy komórek światłoczułych). Choć takie dawki glutaminianu, jakie podano szczurom, nie zdarzają się w prawdziwym życiu, podobny efekt może mieć spożywanie mniejszych ilości tej substancji przez kilka dziesięcioleci. Być może dlatego jaskra z normalnym ciśnieniem wewnątrzgałkowym nie występuje zwykle przed 40-tym rokiem życia.

                      Ilość glutaminianu sodu w g/kg lub l/kg :
                      Konserwy mięsne i warzywno-mięsne, wędliny 3
                      Koncentraty obiadowe w proszku 65
                      Przyprawy sypkie, przyprawy obiadowe 150
                      Koncentraty zup, przypraw 65

                      A oto lista listów osób, majacych różne dolegliwości po spożyciu MSG :

                      [Zobacz stronę]

                      (:Danielcio:)

                      • Re: glutaminian sodu – jak działa?

                        Tak jak ja zrozumiałam to spowalnia myślenie i powoduje brak koncentracji,ale jaka jest prawda to chyba nikt nie wie

                        Znasz odpowiedź na pytanie: glutaminian sodu – jak działa?

                        Dodaj komentarz

                        Angina u dwulatka

                        Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                        Czytaj dalej →

                        Mozarella w ciąży

                        Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                        Czytaj dalej →

                        Ile kosztuje żłobek?

                        Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                        Czytaj dalej →

                        Dziewczyny po cc – dreny

                        Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                        Czytaj dalej →

                        Meskie imie miedzynarodowe.

                        Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                        Czytaj dalej →

                        Wielotorbielowatość nerek

                        W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                        Czytaj dalej →

                        Ruchome kolano

                        Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                        Czytaj dalej →
                        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                        Logo
                        Enable registration in settings - general