gofry

szukam (nie tylko ja ;)) sprawdzonego przepisu
na pyszne, chrupiące gofry

20 odpowiedzi na pytanie: gofry

gobin Dodane ponad rok temu,

szukamy obie :Hyhy:

a-nushka Dodane ponad rok temu,

Gęściejsze ciasto naleśnikowe tyle że bez mleka na samej wodzie i z proszkiem do pieczenia, próbowałyście?

bastet Dodane ponad rok temu,

na samym mleku zawsze wychodziły mi „gumowe”
potem mleko rozcieńczałam z woda, były już znacznie lepsze
a naprawdę chrupkie wychodzą mi na wodzie mineralnej gazowanej 😉

przepisu nie podam bo robię na oko 😉

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez a_nushka:Gęściejsze ciasto naleśnikowe tyle że bez mleka na samej wodzie i z proszkiem do pieczenia, próbowałyście?

dokładnie ! ( chociaż ja robię na chudym mleku i dolewam do środka odrobinę oliwy) – takie gofry mogę robić z zamkniętymi oczami, zawsze wychodzą. Jak nie wychodzą to może być wina gofrownicy.

ciapa Dodane ponad rok temu,

Robię z 2 przepisu Kluchy [Zobacz stronę]
Juz od dawna, zawsze wychodzą pyszne… ale podstawą dobrych gofrów jest dobra gofrownica

elza29 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ciapa:Robię z 2 przepisu Kluchy [Zobacz stronę]
Juz od dawna, zawsze wychodzą pyszne… ale podstawą dobrych gofrów jest dobra gofrownica

a to moze przy okazji polecicie dobre gofrownice? slinka poleciala skusilam sie na zakup…;)

ciapa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Elza27:a to moze przy okazji polecicie dobre gofrownice? slinka poleciala skusilam sie na zakup…;)

MOja jest strasznie stara, kupiona na jakimś rynku, ma połamane rączki, wygląda okropnie i nie ma nigdzie nazwy, po kórej mogłabym ją zidentyfikować, ale jest identyczna jak ta [Zobacz stronę] i tak się zastanawiałam czy to ta sama, bo już bym chciała jakąś wyglądającą po ludzku:Hmmm…:

Moja stara gofry robi genialne

P.S Edytuje moja jest taka [Zobacz stronę] taka srebrna, niby te same parametry a o 100 droższa…

viccy Dodane ponad rok temu,

Najlepsze gofry na świecie – gwarantuję!

0,5 kg mąki
2 jajka
1/2 szkl. cukru (lub trochę mniej)
1/3 kostki margaryny do pieczenia lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 do 2 szkl.zimnej wody (zwykłej lub mineralnej)

Margarynę stopić i zostawić do przestygnięcia.
W tym czasie mąkę, proszek do pieczenia żółtka, cukier, wodę i zimną margarynę miksujemy. Wpody ma być tyle żeby ciasto było o konsystencji gęstej śmietany. Na końcu dodajemy ubite białka i już delikatnie mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy gofrownicę i po 3-5 min. wlewamy małą chochelką.

Waże:
Gofry po upieczniu muszą trochę ostygnąć, ale NIE WOLNO ich kłaść muszą „oddychać”. Najlepiej oprzeć je o jakąś kratkę np. z piekarnika lub są takie specjalne stojaki do gofrów.

Do tego polecam kupno syfonu do bitej śmietany. Nie jest to tanie, ale na długie lata starczy, a nabój kosztuje ok. 1 zł. W zamian nie trzeba ubijać i śmietana może stać ok. 2-3 tyg. w lodówce. A małej porcji tak na jednego gofra czy dodatek do jednego loda nie tylko się nie chce ubijać, ale też się nie da, a tak to sekunda i już jest.
Wygląda to mniej więcej tak:

viccy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ciapa:MOja jest strasznie stara, kupiona na jakimś rynku, ma połamane rączki, wygląda okropnie i nie ma nigdzie nazwy, po kórej mogłabym ją zidentyfikować, ale jest identyczna jak ta [Zobacz stronę] i tak się zastanawiałam czy to ta sama, bo już bym chciała jakąś wyglądającą po ludzku:Hmmm…:

Moja stara gofry robi genialne

P.S Edytuje moja jest taka [Zobacz stronę] taka srebrna, niby te same parametry a o 100 droższa…

Mam inną, ale gofrownica powinna mieć moc minimum 1000W, więc te co koleżanka poleca pewnie są super!

viccy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez majowamama:Gdzie na żywo mozna takie cos zobaczyc/kupic?

Wiesz, ja kupiłam wiosną w Makro i zapłaciłam ok. stówki (wydawało mi się to straaaasznie drogie), ale już od pierwszego użycia absolutnie nie żałuję. :Wow!:
Termosik ma 0,5 litra i to w zupełności starcza. Mozesz wlać mniej śmietanki, nawet 200ml albo 500 ml, ale nabój oczywiście jednorazowy.
Ale widziałam też droższe, ponad dwie stówy również.

Jak ktoś lubi kawkę z bitą śmietaną to bez tego już nie może się obejść.:Wow!:

viccy Dodane ponad rok temu,

A jeszcze dopiszę……trzyma się to do góry nogami nabojem do siebie i dopiero wtedy psika.
Mój mąż miał niezły ubaw z początku zanim zapamiętałam jak to się trzyma.

Polecam, polecam i jeszcze raz polecam.

viccy Dodane ponad rok temu,

Ja ubjam zwykłą 30% śmietanę z gostynia (taką w niebieskim kartoniku) i jestem w 100% zadowolnona. Świetnie ubita i nie czuć gazem, a sie bałam tego.
Nie wiem jak to wyjdzie ze śmietaną mniej procentową, ale chyba się nie ubije. To by było za piękne, żeby było prawdziwe.:Wow!:

Może te osoby które mówiły że jest niefajne to trzymały to tak jak syfon czyli pionowo, a nie do góry dnem, bo to ma znaczenie……., bo inaczej to nie wiem dlaczego taka opinia.

W niedzielę będę robić znowu gofry z bitą śmietaną, to u nas tradycja ostatnio, hihiihih :Boje się::Wow!:

viccy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez majowamama:chociaz zdjęcie pokaz 😉

He he pamiętaj, że teraz na własne życzenie oplujesz a potem wyliżesz monitor, hihiihih
A masz:

A tutaj, że z syfoniku a nie tradycyjne ubijanie. Załadowanie syfonu to ok. 1 minuta czasu. Niestety umycie trochę więcej zajmuje ale tragedii z pewnością nie ma.

I co , podoba się?

kiara Dodane ponad rok temu,

viccy:Wow!::Wow!::Wow!:

gobin Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ciapa:Robię z 2 przepisu Kluchy [Zobacz stronę]
Juz od dawna, zawsze wychodzą pyszne… ale podstawą dobrych gofrów jest dobra gofrownica

też jestem tego pewna, planuje zakup takiej gofrownicy jak pokazałaś, obecnie muszę się zadowolić tym co mam :Niepewny:
Zamieszczone przez viccy:He he pamiętaj, że teraz na własne życzenie oplujesz a potem wyliżesz monitor, hihiihih
A masz:

A tutaj, że z syfoniku a nie tradycyjne ubijanie. Załadowanie syfonu to ok. 1 minuta czasu. Niestety umycie trochę więcej zajmuje ale tragedii z pewnością nie ma.

I co , podoba się?
ło matko :Wow!:ja ubijam blenderem śmietankę, ale pokażę monszowi to mi kupi na gwiazdkę taki bajer do ubijania :Hyhy:

aborka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez viccy:Najlepsze gofry na świecie – gwarantuję!

0,5 kg mąki
2 jajka
1/2 szkl. cukru (lub trochę mniej)
1/3 kostki margaryny do pieczenia lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 do 2 szkl.zimnej wody (zwykłej lub mineralnej)

Margarynę stopić i zostawić do przestygnięcia.
W tym czasie mąkę, proszek do pieczenia żółtka, cukier, wodę i zimną margarynę miksujemy. Wpody ma być tyle żeby ciasto było o konsystencji gęstej śmietany. Na końcu dodajemy ubite białka i już delikatnie mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy gofrownicę i po 3-5 min. wlewamy małą chochelką.

Waże:
Gofry po upieczniu muszą trochę ostygnąć, ale NIE WOLNO ich kłaść muszą „oddychać”. Najlepiej oprzeć je o jakąś kratkę np. z piekarnika lub są takie specjalne stojaki do gofrów.

Do tego polecam kupno syfonu do bitej śmietany. Nie jest to tanie, ale na długie lata starczy, a nabój kosztuje ok. 1 zł. W zamian nie trzeba ubijać i śmietana może stać ok. 2-3 tyg. w lodówce. A małej porcji tak na jednego gofra czy dodatek do jednego loda nie tylko się nie chce ubijać, ale też się nie da, a tak to sekunda i już jest.
Wygląda to mniej więcej tak:

ja tez robie takie gofry. koniecznie na wodzie gazowanej.

co do maszynki do śmietany – teściowie mają taką starą, ma ze 30 lat. i teraz okazało sie ze te naboje tez pasują. robia w tym smietane i inne desery. mozna znależć przepisy na stronie producenta – np tiramisu (chyab wlewa sie tam smietane, zółtka, zapach) i bziuka na biszkopty….

chcieli mi kupic ale ja nie chce. bo mam słaba silną wole :). Co do stania w lodówce ….. u nas nigdy nie stało dłuzej niz godzine..:Fiu fiu:

mumii Dodane ponad rok temu,

a co sądzicie o tej gofrownicy?
[Zobacz stronę]

viccy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:mozna znależć przepisy na stronie producenta – np tiramisu (chyab wlewa sie tam smietane, zółtka, zapach) i bziuka na biszkopty….

Oooooo….. nie pomyślałam o tym.
Zaraz coś poszukam i jezzzzzuuuuuuuuu jaka będę gruba.
I teraz nie wiem czy się mam cieszyć czy płakać, HIHIIHIHIHIH :Wstyd:

jaewa Dodane ponad rok temu,

Kiedys slyszałam, że wazniejsza od ciasta jest gofrownica.
Ja gofrownicy nie mam, ale znajoma kiedyś szalała za dobrymi goframi i gofrownice ze 3 razy zmieniała. Twierdziła, że teraz ma taką, ze byleco wleje a gofry nie będą gumowe.

beasia Dodane ponad rok temu,

ja mam gofrownicę z termostatę, zwyklą made in tesco za 39 zł kupioną i nie mam gumowych gofrów, bo po wyjęciu z gofrownicy gofry należy odparować np. układając na kratce od piekarnika, każdy osobno, nie jeden an drugi, bo sie naleśniki zrobią 😉
tym sposobem gofry są naprawdę chrupiace no i bez porównania jest ciasto z mlekiem, ciasto na wodzie jałowe…

ja robię tak: 2 szkl. mleka, ok. 2,5 szkl. maki tortowej, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, ok. 1/2 szkl. cukru pudru, zmiksować i dodać 1/2 kostki roztopionego masła 🙂
zawsze wychodzą mi chrupiące, w gofrownicy siostry też, chociaż ma inną i też z termostatem

gofry najczęściej serwujemy z bitą śmietaną i dżemem truskawkowym własnej roboty, mniam 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: gofry?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
Remont - sprawa ważna i pilna
W razie, gdyby taki pomysł moderatorkom wpadł do głowy :) - proszę o nieprzenoszenie chociaż przez chwilę, bo jest to dla mnie bardzo pilne i ważne. Poszukuję na już (!!!) firmy
Czytaj dalej
Adopcja
Waham się
WITAM! Myślimy z mężem o adopcji. Byliśmy już w Ośrodku na wstępnej rozmowie. Pan psycholog stwierdził, że mam wygórowane wymagania, gdyż powiedziałam, że chciałabym zdrowe dziecko w wieku 0-2
Czytaj dalej