gofry

szukam (nie tylko ja ;)) sprawdzonego przepisu
na pyszne, chrupiące gofry

20 odpowiedzi na pytanie: gofry

gobin Dodane ponad rok temu,

szukamy obie

a-nushka Dodane ponad rok temu,

Gęściejsze ciasto naleśnikowe tyle że bez mleka na samej wodzie i z proszkiem do pieczenia, próbowałyście?

bastet Dodane ponad rok temu,

na samym mleku zawsze wychodziły mi “gumowe”
potem mleko rozcieńczałam z woda, były już znacznie lepsze
a naprawdę chrupkie wychodzą mi na wodzie mineralnej gazowanej 😉

przepisu nie podam bo robię na oko 😉

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez a_nushka:Gęściejsze ciasto naleśnikowe tyle że bez mleka na samej wodzie i z proszkiem do pieczenia, próbowałyście?

dokładnie ! ( chociaż ja robię na chudym mleku i dolewam do środka odrobinę oliwy) – takie gofry mogę robić z zamkniętymi oczami, zawsze wychodzą. Jak nie wychodzą to może być wina gofrownicy.

ciapa Dodane ponad rok temu,

Robię z 2 przepisu Kluchy [Zobacz stronę]
Juz od dawna, zawsze wychodzą pyszne… ale podstawą dobrych gofrów jest dobra gofrownica

elza29 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ciapa:Robię z 2 przepisu Kluchy [Zobacz stronę]
Juz od dawna, zawsze wychodzą pyszne… ale podstawą dobrych gofrów jest dobra gofrownica

a to moze przy okazji polecicie dobre gofrownice? slinka poleciala skusilam sie na zakup…;)

ciapa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Elza27:a to moze przy okazji polecicie dobre gofrownice? slinka poleciala skusilam sie na zakup…;)

MOja jest strasznie stara, kupiona na jakimś rynku, ma połamane rączki, wygląda okropnie i nie ma nigdzie nazwy, po kórej mogłabym ją zidentyfikować, ale jest identyczna jak ta [Zobacz stronę] i tak się zastanawiałam czy to ta sama, bo już bym chciała jakąś wyglądającą po ludzku

Moja stara gofry robi genialne

P. S Edytuje moja jest taka [Zobacz stronę] taka srebrna, niby te same parametry a o 100 droższa…

viccy Dodane ponad rok temu,

Najlepsze gofry na świecie – gwarantuję!

0,5 kg mąki
2 jajka
1/2 szkl. cukru (lub trochę mniej)
1/3 kostki margaryny do pieczenia lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 do 2 szkl.zimnej wody (zwykłej lub mineralnej)

Margarynę stopić i zostawić do przestygnięcia.
W tym czasie mąkę, proszek do pieczenia żółtka, cukier, wodę i zimną margarynę miksujemy. Wpody ma być tyle żeby ciasto było o konsystencji gęstej śmietany. Na końcu dodajemy ubite białka i już delikatnie mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy gofrownicę i po 3-5 min. wlewamy małą chochelką.

Waże:
Gofry po upieczniu muszą trochę ostygnąć, ale NIE WOLNO ich kłaść muszą “oddychać”. Najlepiej oprzeć je o jakąś kratkę np. z piekarnika lub są takie specjalne stojaki do gofrów.

Do tego polecam kupno syfonu do bitej śmietany. Nie jest to tanie, ale na długie lata starczy, a nabój kosztuje ok. 1 zł. W zamian nie trzeba ubijać i śmietana może stać ok. 2-3 tyg. w lodówce. A małej porcji tak na jednego gofra czy dodatek do jednego loda nie tylko się nie chce ubijać, ale też się nie da, a tak to sekunda i już jest.
Wygląda to mniej więcej tak:

viccy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ciapa:MOja jest strasznie stara, kupiona na jakimś rynku, ma połamane rączki, wygląda okropnie i nie ma nigdzie nazwy, po kórej mogłabym ją zidentyfikować, ale jest identyczna jak ta [Zobacz stronę] i tak się zastanawiałam czy to ta sama, bo już bym chciała jakąś wyglądającą po ludzku

Moja stara gofry robi genialne

P. S Edytuje moja jest taka [Zobacz stronę] taka srebrna, niby te same parametry a o 100 droższa…

Mam inną, ale gofrownica powinna mieć moc minimum 1000W, więc te co koleżanka poleca pewnie są super!

viccy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez majowamama:Gdzie na żywo mozna takie cos zobaczyc/kupic?

Wiesz, ja kupiłam wiosną w Makro i zapłaciłam ok. stówki (wydawało mi się to straaaasznie drogie), ale już od pierwszego użycia absolutnie nie żałuję.
Termosik ma 0,5 litra i to w zupełności starcza. Mozesz wlać mniej śmietanki, nawet 200ml albo 500 ml, ale nabój oczywiście jednorazowy.
Ale widziałam też droższe, ponad dwie stówy również.

Jak ktoś lubi kawkę z bitą śmietaną to bez tego już nie może się obejść.

viccy Dodane ponad rok temu,

A jeszcze dopiszę…trzyma się to do góry nogami nabojem do siebie i dopiero wtedy psika.
Mój mąż miał niezły ubaw z początku zanim zapamiętałam jak to się trzyma.

Polecam, polecam i jeszcze raz polecam.

viccy Dodane ponad rok temu,

Ja ubjam zwykłą 30% śmietanę z gostynia (taką w niebieskim kartoniku) i jestem w 100% zadowolnona. Świetnie ubita i nie czuć gazem, a sie bałam tego.
Nie wiem jak to wyjdzie ze śmietaną mniej procentową, ale chyba się nie ubije. To by było za piękne, żeby było prawdziwe.

Może te osoby które mówiły że jest niefajne to trzymały to tak jak syfon czyli pionowo, a nie do góry dnem, bo to ma znaczenie…., bo inaczej to nie wiem dlaczego taka opinia.

W niedzielę będę robić znowu gofry z bitą śmietaną, to u nas tradycja ostatnio, hihiihih

viccy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez majowamama:chociaz zdjęcie pokaz 😉

He he pamiętaj, że teraz na własne życzenie oplujesz a potem wyliżesz monitor, hihiihih
A masz:

A tutaj, że z syfoniku a nie tradycyjne ubijanie. Załadowanie syfonu to ok. 1 minuta czasu. Niestety umycie trochę więcej zajmuje ale tragedii z pewnością nie ma.

I co, podoba się?

kiara Dodane ponad rok temu,

viccy

gobin Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ciapa:Robię z 2 przepisu Kluchy [Zobacz stronę]
Juz od dawna, zawsze wychodzą pyszne… ale podstawą dobrych gofrów jest dobra gofrownica

też jestem tego pewna, planuje zakup takiej gofrownicy jak pokazałaś, obecnie muszę się zadowolić tym co mam
Zamieszczone przez viccy:He he pamiętaj, że teraz na własne życzenie oplujesz a potem wyliżesz monitor, hihiihih
A masz:

A tutaj, że z syfoniku a nie tradycyjne ubijanie. Załadowanie syfonu to ok. 1 minuta czasu. Niestety umycie trochę więcej zajmuje ale tragedii z pewnością nie ma.

I co, podoba się?
ło matko ja ubijam blenderem śmietankę, ale pokażę monszowi to mi kupi na gwiazdkę taki bajer do ubijania

aborka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez viccy:Najlepsze gofry na świecie – gwarantuję!

0,5 kg mąki
2 jajka
1/2 szkl. cukru (lub trochę mniej)
1/3 kostki margaryny do pieczenia lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 do 2 szkl.zimnej wody (zwykłej lub mineralnej)

Margarynę stopić i zostawić do przestygnięcia.
W tym czasie mąkę, proszek do pieczenia żółtka, cukier, wodę i zimną margarynę miksujemy. Wpody ma być tyle żeby ciasto było o konsystencji gęstej śmietany. Na końcu dodajemy ubite białka i już delikatnie mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy gofrownicę i po 3-5 min. wlewamy małą chochelką.

Waże:
Gofry po upieczniu muszą trochę ostygnąć, ale NIE WOLNO ich kłaść muszą “oddychać”. Najlepiej oprzeć je o jakąś kratkę np. z piekarnika lub są takie specjalne stojaki do gofrów.

Do tego polecam kupno syfonu do bitej śmietany. Nie jest to tanie, ale na długie lata starczy, a nabój kosztuje ok. 1 zł. W zamian nie trzeba ubijać i śmietana może stać ok. 2-3 tyg. w lodówce. A małej porcji tak na jednego gofra czy dodatek do jednego loda nie tylko się nie chce ubijać, ale też się nie da, a tak to sekunda i już jest.
Wygląda to mniej więcej tak:

ja tez robie takie gofry. koniecznie na wodzie gazowanej.

co do maszynki do śmietany – teściowie mają taką starą, ma ze 30 lat. i teraz okazało sie ze te naboje tez pasują. robia w tym smietane i inne desery. mozna znależć przepisy na stronie producenta – np tiramisu (chyab wlewa sie tam smietane, zółtka, zapach) i bziuka na biszkopty….

chcieli mi kupic ale ja nie chce. bo mam słaba silną wole :). Co do stania w lodówce….. u nas nigdy nie stało dłuzej niz godzine..

mumii Dodane ponad rok temu,

a co sądzicie o tej gofrownicy?
[Zobacz stronę]

viccy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:mozna znależć przepisy na stronie producenta – np tiramisu (chyab wlewa sie tam smietane, zółtka, zapach) i bziuka na biszkopty….

Oooooo….. nie pomyślałam o tym.
Zaraz coś poszukam i jezzzzzuuuuuuuuu jaka będę gruba.
I teraz nie wiem czy się mam cieszyć czy płakać, HIHIIHIHIHIH

jaewa Dodane ponad rok temu,

Kiedys slyszałam, że wazniejsza od ciasta jest gofrownica.
Ja gofrownicy nie mam, ale znajoma kiedyś szalała za dobrymi goframi i gofrownice ze 3 razy zmieniała. Twierdziła, że teraz ma taką, ze byleco wleje a gofry nie będą gumowe.

beasia Dodane ponad rok temu,

ja mam gofrownicę z termostatę, zwyklą made in tesco za 39 zł kupioną i nie mam gumowych gofrów, bo po wyjęciu z gofrownicy gofry należy odparować np. układając na kratce od piekarnika, każdy osobno, nie jeden an drugi, bo sie naleśniki zrobią 😉
tym sposobem gofry są naprawdę chrupiace no i bez porównania jest ciasto z mlekiem, ciasto na wodzie jałowe…

ja robię tak: 2 szkl. mleka, ok. 2,5 szkl. maki tortowej, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, ok. 1/2 szkl. cukru pudru, zmiksować i dodać 1/2 kostki roztopionego masła 🙂
zawsze wychodzą mi chrupiące, w gofrownicy siostry też, chociaż ma inną i też z termostatem

gofry najczęściej serwujemy z bitą śmietaną i dżemem truskawkowym własnej roboty, mniam 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: gofry

Dodaj komentarz

Tematy, których nie znalazłam w forum
Remont - sprawa ważna i pilna
W razie, gdyby taki pomysł moderatorkom wpadł do głowy :) - proszę o nieprzenoszenie chociaż przez chwilę, bo jest to dla mnie bardzo pilne i ważne. Poszukuję na już (!!!) firmy
Czytaj dalej
Adopcja
Waham się
WITAM! Myślimy z mężem o adopcji. Byliśmy już w Ośrodku na wstępnej rozmowie. Pan psycholog stwierdził, że mam wygórowane wymagania, gdyż powiedziałam, że chciałabym zdrowe dziecko w wieku 0-2 lat.
Czytaj dalej