gofry – proszę o przepis

potrzebuję pilnie sprawdzonego przepisu na gofry
obiecałam kubie, że dziś będziemy robić i chciałabym, żeby wyszły puszne :p
czekam z nadzieją :D:D:D

16 odpowiedzi na pytanie: gofry – proszę o przepis

  1. Ależ proszę bardzo 🙂
    Ja uważam, ze najsmaczniejsze są gofry holenderskie i robię je wg takiego przepisu:
    300g mąki
    0,5 l mleka
    75 g cukru pudru
    szczypta soli
    100g masła
    2 jajka
    15 g proszku do pieczenia

    Masło topię, żeby się lepiej rozprowadziło, mieszam to wszystko. Przed pierwszymi goframi smaruję gofrownicę (a raczej te dwie płyty grzejne). I wsio 🙂
    Smacznego

    • A ja polecam takie, są najlepsze (Aniah, poprzyj mnie!):

      Składniki:
      – 0,5 kg mąki,
      – 2 jajka,
      – 1/2 szklanki cukru (lub mniej, będą słodkie),
      – 1/3 kostki margaryny do pieczenia (wrażliwi mogą dodać masło),
      – 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
      – woda.

      Jak przyrządzić?
      Zaczynamy od stopienia margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Dodajemy zimną margarynę. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie oddycha. Po jakiś 3-5 min. smaruję gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, nie będzie się lepić. Wiem, że gofrownica jest z teflonu, ale te pierwsze są juz lepsze. Ciasto wylewam małą chochelką na całą foremkę.

      Potrzebne przybory:
      Gofrownica, mikser lub ubijaczka i silne rece.

      Jak podawać?
      Nie ma znaczenia, szybko znika.

      Uwagi:
      Ważne. Gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o ceoś. Kiedyś wykorzystywałam do tego kratkę z piekarnika, dzisiaj mam już taki stojak na tosty.

      Wzięłam je stąd:

      • Daga, a Twoje są chrupiące? Chyba spróbuję. Chociaż zawsze z innych przepisów wychodzą mi gumowate :(.

        • O z tego przepisu, albo podobnego też robiłam.
          Moje są chrupiące, zwłaszcza jak się je wtrynia świeżo zrobione ;), słusznie napisałaś, ze trzeba je ustawiać pionowo, zeby trochę odparowały.
          Ale… najbardziej chrupiące jakie jadłam są robione w ogóle bez mleka tylko właśnie z gazowaną wodą mineralną. Bardzo lekkie, chrupiące aż za bardzo, ale moja dziatwa woli te tradycyjne, więc tamte robiłam tylko raz.
          No… i moja słabo-silna wola strasznie mi się teraz daje we znaki haha.

          • popieram! najlepsze gofry jakie robilam – wszystkie inne sa jak guma 🙂

            • jak długo należy je smażyć??
              zabieram się do roboty 😀

              • ja po prostu zagladam do gofrownicy po ok 2-3 minutach i sprawdzam jaki maja kolor.

                • ok, to jest mój debiut, stąd takie głupie pytania 😀

                  • dzięx Reno za przepis, wyszły pyszniaste!!

                    • Zamieszczone przez kasiex
                      dzięx Reno za przepis, wyszły pyszniaste!!

                      Ja podgladnelam, dzisiaj tez zrobilam i sa przeeeeeepyyyszne!!! Takie jak w budach mozna kupic!! Super- to tak w ramach odchudzania ;-))

                      • Zamieszczone przez Reno
                        Chociaż zawsze z innych przepisów wychodzą mi gumowate :(.

                        Jakie cudne zdjęcie 🙂
                        Stojak na gofry? A gdzie kupiłaś?

                        Mi też zawsze wychodzą gumowate, dużo zależy chyba też od gofrownicy, żeby miała głębokie wcięcia. Dziewczyny pochwalcie się, jakie macie gofrownice? Ja mam Tefala jestem w miarę zadowolona, chociaż nie do końca.

                        • Zamieszczone przez kulki
                          Jakie cudne zdjęcie 🙂
                          Stojak na gofry? A gdzie kupiłaś?

                          Mi też zawsze wychodzą gumowate, dużo zależy chyba też od gofrownicy, żeby miała głębokie wcięcia. Dziewczyny pochwalcie się, jakie macie gofrownice? Ja mam Tefala jestem w miarę zadowolona, chociaż nie do końca.

                          Dziękuję :).
                          Nie, ja nie mam stojaka, po prostu żywcem skopiowałam przepis z portalu i autorka ma. Ja opieram o co się da.
                          Mam najbadziewniejszą z badziewnych gofrownic Tesco, mocy ma chyba 700 W. Ponoć im więcej mocy tym lepsze gofry. Albo chodzi o ten termostat. W każdym razie z tego przepisu wychodzą mi całkiem, całkiem, z innych – guma.

                          • ja ma gofrownice kupiona w jakims supermarkecie za 10 € – no name. jestem zadowolona.

                            • ciasto nalesnikowe ale nieco gęstsze
                              ot cały przepis 🙂

                              • CHRUPIACE GOFRY
                                nie wierzylam ze moga takie wyjsc w domu ale udalo sie, ciasto wychodzi geste, gofry mysza dlugo sie piec
                                po wyciagnieciu z gofrownicy postawic na chwile w pionie
                                Skladniki na okolo 8 gofrow

                                • 1/2 kostki masla

                                • 2 lyzki cukru pudru

                                • 2 jajka

                                • 2 szklanki maki

                                • 1 szklanka mleka
                                . 3/4 szklanki wody

                                • 15 g. proszku do pieczenia

                                • szczypta soli

                                Etapy przygotowania

                                1. Maslo roztopic w kapieli wodnej.

                                2. Dodac reszte skladników.

                                3. Piec w gofrownicy po ok. 5 min.

                                • Zamieszczone przez Reno
                                  A ja polecam takie, są najlepsze (Aniah, poprzyj mnie!):

                                  Składniki:
                                  – 0,5 kg mąki,
                                  – 2 jajka,
                                  – 1/2 szklanki cukru (lub mniej, będą słodkie),
                                  – 1/3 kostki margaryny do pieczenia (wrażliwi mogą dodać masło),
                                  – 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                  – woda.

                                  Jak przyrządzić?
                                  Zaczynamy od stopienia margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Dodajemy zimną margarynę. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie oddycha. Po jakiś 3-5 min. smaruję gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, nie będzie się lepić. Wiem, że gofrownica jest z teflonu, ale te pierwsze są juz lepsze. Ciasto wylewam małą chochelką na całą foremkę.

                                  Potrzebne przybory:
                                  Gofrownica, mikser lub ubijaczka i silne rece.

                                  Jak podawać?
                                  Nie ma znaczenia, szybko znika.

                                  Uwagi:
                                  Ważne. Gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o ceoś. Kiedyś wykorzystywałam do tego kratkę z piekarnika, dzisiaj mam już taki stojak na tosty.

                                  Wzięłam je stąd:

                                  Jakie PYSZNE są gofry z tego przepisu, mniam.
                                  Wczoraj zrobiłam! Do tej pory robiłam z ciasta naleśnikowego, ale były takie niefajne, wiec nie byłam ich fanką i pomimo, że gofrownicę mam od 5 lat to je rzadko robiłam, aż do wczoraj…
                                  Dodam tylko, że 2 tyg. temu na wakacjach nad morzem płaciłam za jednego 5 zł (suchego oczywiście, bo wypasionego to 2 razy tyle), a teraz równie smaczne mam prawie za darmo z tego przepisu! Juhu. Dzięki dziewczyny!

                                  Znasz odpowiedź na pytanie: gofry – proszę o przepis

                                  Dodaj komentarz

                                  Mozarella w ciąży

                                  Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                  Czytaj dalej →

                                  Ile kosztuje żłobek?

                                  Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                  Czytaj dalej →

                                  Dziewczyny po cc – dreny

                                  Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                  Czytaj dalej →

                                  Meskie imie miedzynarodowe.

                                  Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                  Czytaj dalej →

                                  Wielotorbielowatość nerek

                                  W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                  Czytaj dalej →

                                  Ruchome kolano

                                  Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                  Czytaj dalej →
                                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                  Logo
                                  Enable registration in settings - general