Witam
szukam dobrego przepisu na gofry, zakupiłam sprzęt i teraz wertuję strony internetowe z przepisami ale jakoś nie mogę trafić na nic co by było faktycznie smaczne i chrupiące. Może wy macie jakieś sprawdzone przepisy, którymi mogłybyście się podzielić. Z góry dziękuję
4 odpowiedzi na pytanie: GOFRY-przepisy
moje de beściaki 😀
2 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli białej
1.rozgrzać gofrownicę, wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładką masę
2.białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem
ZAWSZE chrupiące 🙂
po upieczeniu nie kłaść tylko POSTAWIĆ (np w serwetniku ;))
z moich doświadczeń wynika, że to zależy głównie od gofrownicy. Kiedyś miałam taką że co bym nie robiła- gofry były do niczego. Dzisiaj gofry robię tak: mąka+jajka+mleko+olej+łyżeczka proszku do pieczenia= ciasto jak na naleśniki, tylko tak kombinować mąką mlekiem,żeby wyszło gęste jak kwaśna śmietana. A! Jeszcze jakiś aromat, albo cukier waniliowy.
Ja właśnie robię tak jak na naleśniki tylko gęściejsze i wychodzą super,tylko w składzie musi być koniecznie olej.
ja robie nie z mlekiem ale woda i to sodową. przepis jest gdzies w SŁODKIE HITY FORUM. dokładnie nie pamiętam ale maka, jajko (ubite biłako), woda sodowa, soda i roztopione masło. wychodza bardzo chrupiące.
tu znalazłam
A ja polecam takie, są najlepsze (Aniah, poprzyj mnie!):
Składniki:
– 0,5 kg mąki,
– 2 jajka,
– 1/2 szklanki cukru (lub mniej, będą słodkie),
– 1/3 kostki margaryny do pieczenia (wrażliwi mogą dodać masło),
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– woda.
Jak przyrządzić?
Zaczynamy od stopienia margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Dodajemy zimną margarynę. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie oddycha. Po jakiś 3-5 min. smaruję gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, nie będzie się lepić. Wiem, że gofrownica jest z teflonu, ale te pierwsze są juz lepsze. Ciasto wylewam małą chochelką na całą foremkę.
Ja robiłam tez gofry serowe. do diety MM ale dzieciakom smakowały.
ser biały chudy – kostka. zmiksowany na gładką mase z jogurtem
maka pp – na oko
białko z dwóch jajek – ubite
woda i mleko lub jogurt naturalny
łyzka fruktozy lub dwie
w sumie ma byc takie dosc gęste ciasto do nakłądania łyzką, ma sie troche rozpływac ale nie bardzo (jak rzadsze to mi przywierało)
Znasz odpowiedź na pytanie: GOFRY-przepisy