To jest moje ulubione danie, zawsze je sobie zamawiałam u mojego taty i gdy rodzice do nas przyjeżdżają, to zawsze z wałówką gołabków
No ale wreszcie odważyłam się zrobić je sama, oczywiście pod dyktando mojego taty
A więc
główka kapusty
mięso mielone
ryż
sól, pieprz
przecier pomidorowy
śmietana
masło
Najpierw obgotowywujemy główke kapusty (wycinamy taka dziurkę w miejscu głąba kapusty). Wody lejemy mniej więcej do połowy kapusty. Jak juz lekko zmięknie odcinamy nożem liście i wyciągamy z wody. Między czasie możemy zrobic farsz. Na 1 kg mielonego mięsa 5 łyżek ryżu. Ja dosypuje nieobgotowany ryż, gołabki wystarczjąco dlugo będa się gotowac by ryż był miękki. Do mięsa dosypujemy troche vegety, soli i pieprzu do smaku. Mięso zawijamy w liście kapusty w tzw. gołabki. Swoją droga zadziwiająca jest ta nazwa. Układamy na dnie garnka liście, potem gołabki. Gotujemy w tej samej wodzie co podgotowywana była kapusta. Dodajemy łyzkę masła i na malutkim ogniu dusimy co najmniej 2 h. Na koniec zalewamy przecierem pomidorowym. Nie ukrywam że najlepszy jest własny domowy, no ale oczywiście może być tez koncentrat, tylko trzeba próbowac żeby nie zrobic za kwaśnego sosu. I na koniec całą śmietanę z łyżką mąki. Zagotować.
Dla mnie pycha, moje dzieci i mąz równiez je uwielbiają. No jest jeszcze jeden plus obiad z głowy na trzy dni
a może macie jakieś inne propozycje farszu do gołabków lub sosów???
Monika + Julka 7 lat i Antoś 21 m-cy
8 odpowiedzi na pytanie: gołąbki
Re: gołąbki
Do warszu dodaję również pokrojoną i usmażoną w kosteczkę cebule i pieczarki.
Jeśli robię gołąbki z młodej kapusty to duszę je lekko ponad godzinę jeśli ze starej to ok.2godź W PIEKARNIKU
Jeśli chodzi o 2 sposób podania to ja robię tak:
Gołąbki w sosie szarym.
Farsz JW
Każdego gołąbka(surowego) obsmażam na patelni z obydwu stron (na oleju) następnie przekładam do wysokiego garnka i zalewam wywarem z rosołka lub vegety. Wszytko dusić pod przykryciem ok 40min. aż kapusta będzie miękka. Powoli wyciągnąć gołąbki z garnka, wywar zaprawić zasmażką z 1łyżki mąki (na tej samej patelni co smażyliśmy gołąbki).Z powrotem je włożyć.
PYCHA podawać z chlebem bądź z ziemniakami
Aska z Dawidkiem
Re: gołąbki
Ale narobiłaś mi smaka na gołąbki. Na pewno w najbliższym czasie zrobię!
Pozdrawiam…
Tola i Mela
Re: gołąbki
Mniam moje ulubione danie 🙂
Re: gołąbki
jest jeszcze wersja z kaszą (jęczmienną chyba), też pycha:)
Mirosława i Oliwier (09.10.2003)
Re: gołąbki
Ja daje pół na pół ryz i kaszę. Robiłam gołabki w zeszłym tygodniu i jutro znowu kupuje składniki na nie. Uwielbiam:))
Kacperek 12.02.04
Re: gołąbki
Uwielbiam!!
Zainspirowana tym wątkiem namówiłam mamę (ona jest mistrzynią gołąbkową)…i cóż…pozostało po gołąbkach jedynie wspomnienie…
Beata i Maciek (11.02.2004)
Na dwa sposoby
Do zwykłych golabkow robie farsz podobnie jak ty z tym ze mieszam ryz z kasza pol/pol. Pozniej zawijam w kapuste i wkładam do geslarki, albo innego naczynia, zalewam woda i dusze. Jak są gotowe to albo z tej wody robie sos pomidorowy albo grzybowy ( ten bardziej lubie 😀 )
a jesli chodzi o drogi sposob to farsz j/w z tym ze kapuste siekam bardzo drobno i dodaje do farszu, wszystko mieszam i robie takie kulki, cos podobnego jak sie robi z mielonych, tez bardzo dobre i nawet wydaje mi sie ze mniej czasu zajmuje.
Pełen relaks aż do maja 😀
Re: Na dwa sposoby
na ten drugi sposób kiedys zrobili gołabki moi rodzice. Ale że ja bardzo lubię kapustę to wole tę tradycyjna wersję. Zamiast kapusty białej mozna uzyć włoskiej, tez dobre i szybciej sie gotuja
Znowu mi się zachciało gołabków, chyba jutro je zrobię
Monika + Julka 7 lat i Antoś 22 m-cy
Znasz odpowiedź na pytanie: gołąbki