gołąbki

To jest moje ulubione danie, zawsze je sobie zamawiałam u mojego taty i gdy rodzice do nas przyjeżdżają, to zawsze z wałówką gołabków
No ale wreszcie odważyłam się zrobić je sama, oczywiście pod dyktando mojego taty

A więc
główka kapusty
mięso mielone
ryż
sól, pieprz
przecier pomidorowy
śmietana
masło

Najpierw obgotowywujemy główke kapusty (wycinamy taka dziurkę w miejscu głąba kapusty). Wody lejemy mniej więcej do połowy kapusty. Jak juz lekko zmięknie odcinamy nożem liście i wyciągamy z wody. Między czasie możemy zrobic farsz. Na 1 kg mielonego mięsa 5 łyżek ryżu. Ja dosypuje nieobgotowany ryż, gołabki wystarczjąco dlugo będa się gotowac by ryż był miękki. Do mięsa dosypujemy troche vegety, soli i pieprzu do smaku. Mięso zawijamy w liście kapusty w tzw. gołabki. Swoją droga zadziwiająca jest ta nazwa. Układamy na dnie garnka liście, potem gołabki. Gotujemy w tej samej wodzie co podgotowywana była kapusta. Dodajemy łyzkę masła i na malutkim ogniu dusimy co najmniej 2 h. Na koniec zalewamy przecierem pomidorowym. Nie ukrywam że najlepszy jest własny domowy, no ale oczywiście może być tez koncentrat, tylko trzeba próbowac żeby nie zrobic za kwaśnego sosu. I na koniec całą śmietanę z łyżką mąki. Zagotować.
Dla mnie pycha, moje dzieci i mąz równiez je uwielbiają. No jest jeszcze jeden plus obiad z głowy na trzy dni

a może macie jakieś inne propozycje farszu do gołabków lub sosów???

Monika + Julka 7 lat i Antoś 21 m-cy

8 odpowiedzi na pytanie: gołąbki

  1. Re: gołąbki

    Do warszu dodaję również pokrojoną i usmażoną w kosteczkę cebule i pieczarki.
    Jeśli robię gołąbki z młodej kapusty to duszę je lekko ponad godzinę jeśli ze starej to ok.2godź W PIEKARNIKU

    Jeśli chodzi o 2 sposób podania to ja robię tak:
    Gołąbki w sosie szarym.
    Farsz JW
    Każdego gołąbka(surowego) obsmażam na patelni z obydwu stron (na oleju) następnie przekładam do wysokiego garnka i zalewam wywarem z rosołka lub vegety. Wszytko dusić pod przykryciem ok 40min. aż kapusta będzie miękka. Powoli wyciągnąć gołąbki z garnka, wywar zaprawić zasmażką z 1łyżki mąki (na tej samej patelni co smażyliśmy gołąbki).Z powrotem je włożyć.
    PYCHA podawać z chlebem bądź z ziemniakami

    Aska z Dawidkiem

    • Re: gołąbki

      Ale narobiłaś mi smaka na gołąbki. Na pewno w najbliższym czasie zrobię!
      Pozdrawiam…

      Tola i Mela

      • Re: gołąbki

        Mniam moje ulubione danie 🙂

        • Re: gołąbki

          jest jeszcze wersja z kaszą (jęczmienną chyba), też pycha:)

          Mirosława i Oliwier (09.10.2003)

          • Re: gołąbki

            Ja daje pół na pół ryz i kaszę. Robiłam gołabki w zeszłym tygodniu i jutro znowu kupuje składniki na nie. Uwielbiam:))

            Kacperek 12.02.04

            • Re: gołąbki

              Uwielbiam!!
              Zainspirowana tym wątkiem namówiłam mamę (ona jest mistrzynią gołąbkową)…i cóż…pozostało po gołąbkach jedynie wspomnienie…

              Beata i Maciek (11.02.2004)

              • Na dwa sposoby

                Do zwykłych golabkow robie farsz podobnie jak ty z tym ze mieszam ryz z kasza pol/pol. Pozniej zawijam w kapuste i wkładam do geslarki, albo innego naczynia, zalewam woda i dusze. Jak są gotowe to albo z tej wody robie sos pomidorowy albo grzybowy ( ten bardziej lubie 😀 )
                a jesli chodzi o drogi sposob to farsz j/w z tym ze kapuste siekam bardzo drobno i dodaje do farszu, wszystko mieszam i robie takie kulki, cos podobnego jak sie robi z mielonych, tez bardzo dobre i nawet wydaje mi sie ze mniej czasu zajmuje.

                Pełen relaks aż do maja 😀

                • Re: Na dwa sposoby

                  na ten drugi sposób kiedys zrobili gołabki moi rodzice. Ale że ja bardzo lubię kapustę to wole tę tradycyjna wersję. Zamiast kapusty białej mozna uzyć włoskiej, tez dobre i szybciej sie gotuja

                  Znowu mi się zachciało gołabków, chyba jutro je zrobię

                  Monika + Julka 7 lat i Antoś 22 m-cy

                  Znasz odpowiedź na pytanie: gołąbki

                  Dodaj komentarz

                  Mozarella w ciąży

                  Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                  Czytaj dalej →

                  Ile kosztuje żłobek?

                  Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                  Czytaj dalej →

                  Dziewczyny po cc – dreny

                  Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                  Czytaj dalej →

                  Meskie imie miedzynarodowe.

                  Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                  Czytaj dalej →

                  Wielotorbielowatość nerek

                  W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                  Czytaj dalej →

                  Ruchome kolano

                  Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                  Czytaj dalej →
                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                  Logo
                  Enable registration in settings - general