Gotowanie na parze

Czy gotujecie na parze? Jesli tak to jak to robicie? Mam specjalny garnek (z taka wkladka), ale po pierwszym razie wydaje mi sie ten sposob raczej upierdliwy.
Ile wody dajecie na dno? Pod przykryciem? Na duzym czy malym ogniu? Dodajecie sol lub inne przyprawy? Jak jest jeszcze cos co powinnam wiedziec to piszcie.
Dzieki i pozdrawiamy

Magda i Daniel (22.02.05) 8m

6 odpowiedzi na pytanie: Gotowanie na parze

Dodane ponad rok temu,

Re: Gotowanie na parze

ja nie gotuje, bo własnie nie mam odpowiedniego sprzetu;(
chetnie sie podepne z zapytaniem pod ten watek – w czym, co i jak gotujecie na tej parze?
dzieki:)

Bruni [starająca sie od XI’05]
z Filipkiem ur.24-04-2003

kotus Dodane ponad rok temu,

Re: Gotowanie na parze

Najczęściej na parze odświeżam chleb i lubię tak odświeżony chlebek,jest taki nawilżony i mięciutki.Na dno garnka troszeczkę wody.
Kilka razy zrobiłam ryby w foli aluminiowej z przyprawami bo nie chciało mi sie włączac piekarnika.Oczywiście najczęściej smażę ryby bo są smaczniejsze choc mniej zdrowe.Myślę ,że ryby zawinięte w foli nie robia tyle smrodu co smażone i tyle tłuszczu ze zmażenia się nie ulatnia i to jest plusem got. na parze.
Mieso można przyprawic lub włozyc do solanki i gotowac na małym ogniu w takiej ilości wody,żeby sie nie wygotowała.Duzo wody nie musi byc

Dodane ponad rok temu,

Re: Gotowanie na parze

gotuję tak tylko warzywa (brokuły, marchew, seler, kalafior, czasem ziemniaki); od razu lekko posypuję solą i przyprawami;

[i]Ewa i Krzyś (prawie 3 latka)

jaga Dodane ponad rok temu,

Re: Gotowanie na parze

Warzywa na parze – rewelacja. Nie rozgotowują się, no i -jak np. brukselka- nie śmierdzi nimi w całym domu (właśnie dziś robię brukselkę). Bardzo dobre jest też mięsko. Robię np. piersi z kurczaka. Nie rozbijam ich, jak na kotlety, tylko tak delikatnie, przyprawiam i wkładam do garnka np. razem z marchewką pokrojoną w talarki. Pycha. Mięsko jest soczyste, nie wysusza się. Acha – ja dostałam w prezencie ślubnym taki wielki gar zeptera do gotowania na parze. Super sprawa.

victoriav Dodane ponad rok temu,

Re: Gotowanie na parze

Ja gotuję tak samo jak Bronia czyli warzywka, mięsko (często kawał schabu wrzucam i po ugotowaniu i wystygnięciu kroję na cienkie plasterki np. do chlebka). Do gotowania na parze nie używam przypraw, warzywa same w sobie mają smaczek, a tylko gotowane w wodzie się to wypłukuje. Troszeczkę inaczej smakują, ale tylko z początku – my już tylko tak jemy. Wody w garnku tylko odrobinę, żeby do drugiego garnka-wkładu woda nie przechodziła. Ach, mam zwykły, najzwyklejszy garnek do gotowania na parze. Serdecznie polecam.

Dodane ponad rok temu,

Re: Gotowanie na parze

my mamy parowar tefala. rewelacja. robimy w tym: warzywa, ryby, jajka….myc tego nie lubie ale za to jedzonko pierwsza klasa.

Znasz odpowiedź na pytanie: Gotowanie na parze?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Leczenie niepłodności
udało się invitro za 1 podejściem
PO 4 LATACH STARAŃ WCZORAJ MOJA BETA WYKAZAŁA CIĄŻĘ :-) INVITRO MIELIŚMY ZE WZGLĘDU NA MĘŻA NASIENIE ........ DZIĘKUJĘ CI PANIE BOŻE ZA TEN CUD ;-) joa
Czytaj dalej
Dla starających się
badania PRZED ciążą - sens i granice ostrożności
Witam. niezmiernie się cieszę, że juz niedługo będe mogla (puk, puk- na wszelki wypadek) dołączyć do Waszego grona. starania o Adasia zajęły nam 4 lata. przyniosły tez dwa tragiczne wspomnienia. trzymajcie
Czytaj dalej