granola

Dopsz, daje przepis na granola.

Składniki
450 gr płatków owsianych najlepiej takich duzych, zdaje się górskie
120 gr pestek slonecznika
250 g migdalow
Garść orzechów laskowych
Garść orzechów wloskich
Może być 120 gr ziarensezamu
Może być 120 gr pestek dyni
No co kto ma
200_300 gr rodzynek
Tyle samo albo zamiast żurawiny
175 gr musi jabłkowego -ja daje 1,5 szklanki sokujablkowego takiego z fuzlami
2 lyzeczki cynamonu
100 gr cukru brązowego
4 lyzki miodu plynnego
2 lyzki oleju z pestek slonecznika ale może być ryżowy albo z pestek winogron

W dużej miscewymieszac wszystkie skladniki oprócz rodzynek (żurawiny)
Wysypac wszystko na blachę wylozona papierem doo pieczenia
Wstawić do piekarnika nagrz
anego do 170 st po ok 20 minutach przenosząc i wstawić następne
20-30 minut…..ja mieszam częściej.
Ma być takie na zloty kolor i chrupiace i pozklejane w takie grudki niewielkie…..
Wyjąć i wrzucić rodzynki ew żurawinę.

KONIEC

20 odpowiedzi na pytanie: granola

  1. bardzo fajny przepis, musi byc pyszne

    • wiedziałam, że ja to będę uwielbiać :Kocham:

      sok/mus jabłkowy nadaje tym wszystkim “wiórom” boski zapach i smak, miód oczywiście wzmacnia smaki również
      Proste i szybkie.
      Mniam

      • Zamieszczone przez bejka
        wiedziałam, że ja to będę uwielbiać :Kocham:

        sok/mus jabłkowy nadaje tym wszystkim “wiórom” boski zapach i smak, miód oczywiście wzmacnia smaki również
        Proste i szybkie.
        Mniam

        o j tak…..

        ostatnio dałam za dużo otrębów
        juz kończę słoik
        wiec teraz zrobie bez nich…

        mniam mniam

        • Robię praktycznie tak samo. 🙂 A z czym jesz najczęściej? Ja uwielbiam z waniliowym Bieluchem albo z jogurtem robionym przez moją kuzynkę (pyszny jej wychodzi, a ja sama nie umiem :(), ale znam też ludzi co z mlekiem wcinają zamiast płatków. 🙂

          • Zamieszczone przez mama_janka
            Robię praktycznie tak samo. 🙂 A z czym jesz najczęściej? Ja uwielbiam z waniliowym Bieluchem albo z jogurtem robionym przez moją kuzynkę (pyszny jej wychodzi, a ja sama nie umiem :(), ale znam też ludzi co z mlekiem wcinają zamiast płatków. 🙂

            z mlekiem wciągałam…..
            ale teraz nie moge mleka bo lekarz podejrzewa nietolerancję laktozy u mnie:( cierpie strasznie
            córka ma z jogurtem naturalnym….

            • wrzuciłam do środka jabłek, polałam miodem i zapiekłam.
              Pyszne było

              • Zamieszczone przez bejka
                wrzuciłam do środka jabłek, polałam miodem i zapiekłam.
                Pyszne było

                ale do takiej juz zrobionej?

                • Zamieszczone przez Nunak
                  ale do takiej juz zrobionej?

                  he,he
                  odwrotnie.
                  wrzuciłam nie DO granoli tylko granoli DO ŚRODKA wydrążonych jabłek

                  • O… Właśnie miałam zamiar zapytać, czy ktoś nie zna jakiegoś przepisu na taka paścię – a tu jest 🙂

                    Robię zakupy i biorę się do zapiekania 🙂

                    • Zamieszczone przez kurczak
                      O… Właśnie miałam zamiar zapytać, czy ktoś nie zna jakiegoś przepisu na taka paścię – a tu jest 🙂

                      Robię zakupy i biorę się do zapiekania 🙂

                      TO POWODZENIA WOBEC TEGO
                      dobre wychodzi…..:)

                      • kupuję granolę w sklepie

                        • Zamieszczone przez jbielu
                          kupuję granolę w sklepie

                          Mi ta sklepowa margaryną śmierdzi… A że córka żre tonami 😉 to jej wolę zrobić – mam nadzieję, że taka posmakuje…

                          • e tam, mi nie śmierdzi 😉

                            • zrobiłam trochę inaczej i za bardzo się przypiekło (lekko gorzkie się zrobiło )
                              ale nie jest złe skoro już prawie nie ma

                              teraz zrobię z tego przepisu
                              jestem ciekawa tego musu/soku jabłkowego

                              • ja też przeważnie kupuję, ale chyba warto zrobić, przynajmniej wiemy co w niej jest (mniej więcej)

                                • Zamieszczone przez Madzia’
                                  zrobiłam trochę inaczej i za bardzo się przypiekło (lekko gorzkie się zrobiło )
                                  ale nie jest złe skoro już prawie nie ma

                                  teraz zrobię z tego przepisu
                                  jestem ciekawa tego musu/soku jabłkowego

                                  Madzia…. to ma być taki sok z fuzlami….. jakas antonówka czy coś w ten deseń…..
                                  a najlepiej jak sama wyciśniesz

                                  • Zamieszczone przez Nunak
                                    Madzia…. to ma być taki sok z fuzlami….. jakas antonówka czy coś w ten deseń…..
                                    a najlepiej jak sama wyciśniesz

                                    dałam taki mus jak na szarlotkę, bo mi się jabłka czarne zrobiły
                                    pyszne wyszło

                                    a po co olej?
                                    z miodem już się dobrze klei

                                    • kiedyś wykorzystałam też mus jabłkowy z dziecięcego słoiczka. Również było zacne

                                      • Zamieszczone przez Madzia’
                                        dałam taki mus jak na szarlotkę, bo mi się jabłka czarne zrobiły
                                        pyszne wyszło

                                        a po co olej?
                                        z miodem już się dobrze klei

                                        może dla zdrowotności

                                        Zamieszczone przez bejka
                                        kiedyś wykorzystałam też mus jabłkowy z dziecięcego słoiczka. Również było zacne

                                        no…. dobry pomysł…..
                                        potrzeba matką wynalazku jak mówi stare przysłowie pszczół….:)

                                        • z musami nie próbowałam, a na pewno będzie smaczne, dzięki za inspirację

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: granola

                                          Dodaj komentarz

                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo