Natchniona wakacjami w Grecji upichcilam dzisiaj i maz byl wniebowziety! I nie moze sie nie udac!
Skladniki:
-pol kilo miesa mielonego (oryginalnie jagnieciny, ale ja robilam z wolowina i bylo super)
-lyzka oleju
-1 cebula
-2 zabki czosnku
-2 lyzki koncentratu pomidorowego
-2 lyzki maki
-300 ml bulionu
-2 duze pomidory
-115 g makaronu
-450 g jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego stylu
-2 jajka
-pieprz
Rozgrzac olej, wrzucic mieso, po 5 minutach cebule i czosnek, po 5 minutach koncentrat i make, dobrze wymieszac, po minucie wlac bulion, doprawic do smaku, gotowac przez 20 minut. W miedzyczasie ugotowac makaron na poltwardo i odcedzic. Nastawic piekarnik na 190, przelozyc mieso do naczynia zaroodpornego, przykryc plasterkami pomidora oraz makaronem wymieszanym z jogurtem i jajami. Zapiekac przez godzinke.
Smacznego!!!
P. S. Ja na koniec posypalam tarkowanym serem
Alex 28.06.06
Edited by aaagatka on 2007/06/21 20:35.
2 odpowiedzi na pytanie: grecka zapiekanka PASTITSIO
Re: grecka zapiekanka PASTITSIO
A ile jaj? Jogurt greckiego stylu czyli? 🙂
Re: grecka zapiekanka PASTITSIO
poprawilam w przepisie, 2 jaja, a jogurt naturalny, u nas nazywa sie ”greek style”,jest gesty i nie slodki
Alex 28.06.06
Znasz odpowiedź na pytanie: grecka zapiekanka PASTITSIO