GRILL-poprosze o wasze ulubione potrawy

No wlasnie….znudzila mi sie juz kielbaska, karczek…moze macie jakies swoje wyprobowane smaczniutkie potrawy ktorymi moglybyscie sie przede mna pochwalic??
Pozdrawiam Kasia i…

4 odpowiedzi na pytanie: GRILL-poprosze o wasze ulubione potrawy

wasia Dodane ponad rok temu,

Re: GRILL-poprosze o wasze ulubione potrawy

Nie będę oryginalna ale polecam Ci szaszłyki. Np z piersi kurczaka oraz : cebulka, papryka, jabłko. Do tego sałata z pomidorami, oliwkami i takimi malutkimi grzaneczkami.

Aga i Ania 15 miesięcy

onka Dodane ponad rok temu,

Re: GRILL-poprosze o wasze ulubione potrawy

ja prawie wszystko wrzucam na grilla :
– baklazan,
– cukinie ; pokrojona w plastry i przyprawiona,
– kolby kukurydzy posolone z kapka masla,
– zeberka,
– rybe np. pstraga ; zawinieta w folie aluminiowa lub na niej ; z dodatkiem koperku i przypraw,
– pieczarki ( kapelusze ) nadziewam je np. maslem czosnkowym,
– skrzydelka,
– chleb ; smaruje maslem i np. wyciskam czosnek – wychodza pyszne grzanki
– owoce np. banany, brzoskwinie,
– kalafior,
– ziemniaki w plastrach,

mieso uprzednio przyprawiam roznymi ziolami i przyprawami, zalewam kilkoma kropelkami oleju i odstawiam na jakis czas przed grillowaniem.
podaje to z sosami i dipami oraz salatkami

onka & ;18.08.03

rjotka Dodane ponad rok temu,

Re: GRILL-poprosze o wasze ulubione potrawy

Ostatnio jadlam na grillu u znajomych kiszke taka w cienkim jelicie. Pyszna byla

Asia & Gaba -11.02.2004

jes Dodane ponad rok temu,

Re: GRILL-poprosze o wasze ulubione potrawy

oprócz szaszłyków (np. polędwiczki wiep. lub schab marynowane w oliwie z pieprzem, solą i majerankiem + jabłko+ cebulka+ boczek. Albo piersi kurczaka marynowane z oliwie z przyprawą do piernika, + brzoskwinie – moga być z puszki) piekę moje ukochane kebaby. Do kebabów najlepsza jest jagnięcina, ale wołowina też ujdzie. No i mam gotowe mieszanki przypraw, które przywiozłam z Maroka… ale chyba można je zastąpić, zaraz napiszę jak. Więc co z tymi kebebami: zmielić mięso, dodać jajko i bułkę zamoczoną w wodzie i porządnie odciśniętą (masa musi być dość gęsta, żeby nie spływała z patyczków). Dodać zasmażoną posiekaną cebulę. doprawić: solą, pieprzem, zgniecionym zielem angielskim i czosnkiem, gałką muszkatołową, papryką ostrą lub/i słodką, ew. odrobiną cynamonu, szafranem i kolendrą lub kminkiem, myślę że można poeksperymentować 😉 dodać posiakaną natkę pietruszki, wziąć patyczki do szaszłyków i oblepiać masą, tak by powstały cienkie “kiełbaski” i piec aż się zrumienią z obu stron.

aśka

Znasz odpowiedź na pytanie: GRILL-poprosze o wasze ulubione potrawy

Dodaj komentarz

Karmienie
Jak zlikwidowac pianę z mleka?
Używałąm mleka Nan 1 Ha, potem Nan 2 Ha, a teraz zaczelam uzywac nan 2 zwyklego i po wymieszaniu jest w butelce pelno piany, ktora specjalnie nie chce zejsc. A
Czytaj dalej
Noworodek, niemowlę
wycofują żywą szczepionkę p. polio
Może już o tym wiecie, ale ja się dopiero teraz dowiedziałam i baaardzo mnie to cieszy. Tu jest nowy kalendarz szczepień z marca tego roku: https://www.szczepienia.pl/mmw/index.php?id=51 Przepraszam, jeżeli to już było poruszane
Czytaj dalej