Grilla czas zaczac

Idzie weekend majowy…
Chcialabym zrobic grilla, i jak zwykle bedzie karkowka, ale ja chcialabym cos warzywnego….
dawajcie przepisy….

25 odpowiedzi na pytanie: Grilla czas zaczac

nikeewa Dodane ponad rok temu,

Pieczarki z nadzieniem
Do środka pieczarkowych kapeluszy włożyć kilka kwadracików szynki, szczyptę vegety (można dodać pieprz, paprykę w proszku). Przykryć to tartym żółtym serem. Grillować dopóki pieczarki nie nabiorą ciemnawego koloru, a ser ładnie się roztopi.Najlepiej poukładać je na tacy lub folii.

Żeberka + cukinia
Składniki
4 duże żeberka wieprzowe (ok. 0.5 kg)
2 średnie cukinie
15 dag pomidorów
1 cytryna
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
1 łyżka ostrej musztardy
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Żeberka posolić i dodać pieprz, miód wymieszać z musztardą. Piec żeberka na grillu przez 20 minut co trochę przewracając i smarując pastą musztardową.
Cukinie umyć i przekroić na pół w poprzek, każdą połówkę trzykrotnie naciąć wzdłuż i w nacięcia włożyć pokrojone w plastry pomidory. Oliwę wymieszać z rozgniecionym ząbkiem czosnku i startą skórką z cytryny. Cukinie ułożyć na folii aluminiowej, posmarować sosem, zawinąć szczelnie w folię i grillować ok. 10 minut.
Smacznego

nikeewa Dodane ponad rok temu,

Bardzo mi smakują warzywa z kociołka żeliwnego, który wstawia się w ognisko.
Składniki do kociołka:ziemniaki, liście kapusty, boczek, buraki, marchew, pietruszka, cebula, majeranek, kminek, oregano, bazylia, pieprz, sól, masło. Kociołek wykładamy liśćmi kapusty a potem układamy warstwami warzywa posypując przyprawami + boczek + masło. Kociołek wstawia się w ognisko, a potem już tylko wielka uczta :Wow!:

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez nikeewa:Bardzo mi smakują warzywa z kociołka żeliwnego, który wstawia się w ognisko.
Składniki do kociołka:ziemniaki, liście kapusty, boczek, buraki, marchew, pietruszka, cebula, majeranek, kminek, oregano, bazylia, pieprz, sól, masło. Kociołek wykładamy liśćmi kapusty a potem układamy warstwami warzywa posypując przyprawami + boczek + masło. Kociołek wstawia się w ognisko, a potem już tylko wielka uczta :Wow!:

uwielbiam to:)
ale na grila to kiepsko:)
w tym roku jesc nie bedziemy, bo zawsze na mazurach jadamy….pychota….

bep Dodane ponad rok temu,

Bakłażan.
Plastry (umytego wcześniej bakłażana) grubości ok 1-1,5 cm lekko posolić i zostawić na chwilę, potem wytrzeć z soku i lekko posmarować oliwą lub olejem. Jeżeli ktoś lubi to może jeszcze dosolić, posypać ulubionymi przyprawami/ziołami. Opiec po jednej stronie, odwrócić na drugą, a na stronę opieczoną położyć plasterek pomidor i sera. Ma się piec aż ser się rozpuści…
Place lizać.

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez nelly:Idzie weekend majowy…
Chcialabym zrobic grilla, i jak zwykle bedzie karkowka, ale ja chcialabym cos warzywnego….
dawajcie przepisy….

cukinia – w plastry 1 cm, osolić, poczekać 10-15 min
przed wrzuceniem na grilla lekko zwilżyć oliwą z oliwek

towarzystwo cukiniożerne u nas, ze 3 kg muszę zakupić :Fiu fiu:

kantalupa Dodane ponad rok temu,

a jesli masz ochote na deserek z grilla, propouje banany
w calosci na kratke, poczekac az zrobia sie absolutnie ohydnie czarne (miazsz sie topi w taka goraca i slodka papke)
delikatnie naciac od gory wzdluz
nalac jakiegos slodkiego alku
albo syropu czekoladowego

jaewa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kantalupa:a jesli masz ochote na deserek z grilla, propouje banany
w calosci na kratke, poczekac az zrobia sie absolutnie ohydnie czarne (miazsz sie topi w taka goraca i slodka papke)
delikatnie naciac od gory wzdluz
nalac jakiegos slodkiego alku
albo syropu czekoladowego

Nie próbowałam tego, ale koleżanka mi opowiadała, że kostki czekolady przez nacięcia wciska.

kasia Dodane ponad rok temu,

ja też lubię upieczony czosnek – normalnie całą główkę, później rozsmarować na bagietce, mniam

agaz Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez nikeewa:Bardzo mi smakują warzywa z kociołka żeliwnego, który wstawia się w ognisko.
Składniki do kociołka:ziemniaki, liście kapusty, boczek, buraki, marchew, pietruszka, cebula, majeranek, kminek, oregano, bazylia, pieprz, sól, masło. Kociołek wykładamy liśćmi kapusty a potem układamy warstwami warzywa posypując przyprawami + boczek + masło. Kociołek wstawia się w ognisko, a potem już tylko wielka uczta :Wow!:

u nas nazywa sie to pieczone

ale nie dajemy buraków(choc w okolicach Trzebini daja ) kminku oregano i bazylii ..

za to dajemy kiełbase (czasami udka),ziemniaki ,marchew cebule ,boczek i sol pieprz ,pietruszke zielona,majeranek i na góre liscie kapuchy ….na to darń z trawy i do ogniska

ciku Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez nikeewa:Bardzo mi smakują warzywa z kociołka żeliwnego, który wstawia się w ognisko.
Składniki do kociołka:ziemniaki, liście kapusty, boczek, buraki, marchew, pietruszka, cebula, majeranek, kminek, oregano, bazylia, pieprz, sól, masło. Kociołek wykładamy liśćmi kapusty a potem układamy warstwami warzywa posypując przyprawami + boczek + masło. Kociołek wstawia się w ognisko, a potem już tylko wielka uczta :Wow!:

U nas nazywa się to „prażone”, świetne na imprezy w ogrodzie.

yoko Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez CIKU:U nas nazywa się to „prażone”, świetne na imprezy w ogrodzie.

a u nas pieczonki:)

aggi Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez bruni:a u nas pieczonki:)
u nas też
uwieeeeeeeeeeeeeeeelbiam – ale mam teraz na nie smaka no 🙂

dziś tylko grill, ale za tydzień kto wie kto wie 🙂

jaewa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez CIKU:U nas nazywa się to „prażone”, świetne na imprezy w ogrodzie.

Zamieszczone przez bruni:a u nas pieczonki:)

a u mnie tego nie ma.

Dodane ponad rok temu,

wlasnie pieczonki, mniam….pamietam jak jako dziecko bedac u cioci na slasku to jadalismy….najpiekniejsze wakacje mojego zycia….

ciapa Dodane ponad rok temu,

U mnie tylko mięcho robię, warzywa przygotowuję osobno w formie jakiś sałatek – próbowałam robić ale nam nie smakowały, a cukinia czy banan z grilla to juz porażka zupełna… ale pewnie zalezy od gustu kulinarnego

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ciapa:U mnie tylko mięcho robię, warzywa przygotowuję osobno w formie jakiś sałatek – próbowałam robić ale nam nie smakowały, a cukinia czy banan z grilla to juz porażka zupełna… ale pewnie zalezy od gustu kulinarnego
ciapa, ja normalnie tez tylko miecho,ale teraz w ciazy jakos mi sie miecha nie chce….
wiec z racji takiej ze zadnych cukini nie dostalam, zrobie salatke, do tego maslo czosnkowe na chlebek sobie wrzuce, i bede miala pozywienie:)

yoko Dodane ponad rok temu,

nelly, ja od czosnku trzymam sie z daleka!! umarłabym po zjedzeniu:(
dzis zjem moja kaszankę i cukinie…
kocham cukinie!

ciapa, może coś skiepściłaś jak ją robiłaś?
mam fajny przepis na kurczaka z cukinią (gdzies po watku MM krązył – tez w wersji z bakłażanem….mniam)…

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez bruni:nelly, ja od czosnku trzymam sie z daleka!! umarłabym po zjedzeniu:(
dzis zjem moja kaszankę i cukinie…
kocham cukinie!

ciapa, może coś skiepściłaś jak ją robiłaś?
mam fajny przepis na kurczaka z cukinią (gdzies po watku MM krązył – tez w wersji z bakłażanem….mniam)…
pożarłam 4 :Hyhy:
z tzatziki

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kasia.:ja też lubię upieczony czosnek – normalnie całą główkę, później rozsmarować na bagietce, mniam

O też lubię, mniam

ja3 Dodane ponad rok temu,

U mnie cukinie wylądowały bynajmniej nie w naszych brzuchach.
A co do sałatek to sprawdziły się rewelacyjnie , łącznie z przepisem na żeberka.

kotus Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez nelly: chcialabym cos warzywnego….
dawajcie przepisy….

najprościej z makro grilowana papryka w oleju,suszone pomidory , czosnek z zalewy i cukinia posolona wrzucona na ruszt:)

czarna111 Dodane ponad rok temu,

Żeberka ugotować w piwie, aż się piffko wygotuje
potem wymieszać słoik dżemu morelowego i słoik musztardy, dodać majeranek wg uznania, w to zimne żeberka, zostawić na trochę (2 godz np) i na grilla
mniam

agat79 Dodane ponad rok temu,

A ja do tych wszystkich specjalow polecam maselko ziolowo-czosnkowe wlasnej roboty- kostka masla, duuuzo zielonego- pietruszka, koperek, szczypiorek, czosnek granulowany, sol i przeprz do smaku. Fajne do chleba, ale tez do rozpuszczenia na grillowanym miesku, badz warzywach. Ja kupuje do tego maslo irlandzke”kerry gold”- jest miekkie nawet z lodowki i latwo je wymieszac, ale mozna tez kupic zwykle smietankowe- tez smakuje!

viccy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez nikeewa:Bardzo mi smakują warzywa z kociołka żeliwnego, który wstawia się w ognisko.
Składniki do kociołka:ziemniaki, liście kapusty, boczek, buraki, marchew, pietruszka, cebula, majeranek, kminek, oregano, bazylia, pieprz, sól, masło. Kociołek wykładamy liśćmi kapusty a potem układamy warstwami warzywa posypując przyprawami + boczek + masło. Kociołek wstawia się w ognisko, a potem już tylko wielka uczta :Wow!:

he he, a właśnie przeczytałam tytuły postów żeby nie powtarzać wątków i dopiero teraz zaczęłam czytać co tam w świecie kulinarnym forum słychać.

Kociołek na ognisku to moje ostatnie hobby.
Powiedz mi tylko ile to mam czasu nad ogniskiem trzymać, 1 godz. 1,5-torej czy dwie.
Mam taki ze śrubą w środku czyli jak szybkowar, ale też mogę jak w normalnym garnku (bez dociskania tej śruby) gotować.

olaka Dodane ponad rok temu,

boska, włoska sałatka grillowana

2 średnie (400g) zielone papryki
2 średnie (400g) czerwone papryki
2 średnie (400g) żółte papryki
1 duża (300g) czerwona cebula
2 średnie (240g) zielone kurżetki (małe cukinie)
2 średnie (240g) żółte kurzetki
6 małych (360g) młodych bakłażanów

sos:
2 łyżki soku z cytryny
1 zabek czosnku
1/4 szkl. oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka posiekanych listków oregano
ew. troszkę miodu (jak kto woli)

Paprykę bez miąższu pokroić na szerokie paski, cebulę wzdłuż na 8 części.
Cukinie i bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posmarować olejem i smaży najpierw z jednej potem z drugiej strony, aż warzywa będą miękkie (mozna to też zrobić na patelni). Usmażone warzywa przekładać do dużej salaterki, polac sosem i dokładnie wymieszać.

Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Sałatka jest boska, a jeszce lepiej smakuje na drugi dzień, kiedy warzywa wchłoną smak i aromat sosu.

Znasz odpowiedź na pytanie: Grilla czas zaczac?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecam
elektryczna maszynka do mięsa
jak maszynka do mielenia mięsa? do innych rozdrobnien i nie tylko mamy robota kuchenneg, który z mięcha robi taka papkę i dlatego potrzebuję dobrej elektrycznej maszynki do mięsa. poradźcie co kupić
Czytaj dalej
Wiek przedszkolny
Baaaardzo dziwne zachowanie 3-latki...Co ona tam widzi????
Witam, od jakiegos czasu niepokoi mnie dziwne zachowanie mojej ponad 3 letniej córki. Otoz zachowuje sie tak jakby doswiadczala "widzenia pozazmyslowego"... siedząc na łóżku, nagle się wyłącza, wodzi wzrokiem za
Czytaj dalej