Grilla czas zaczac

Idzie weekend majowy…
Chcialabym zrobic grilla, i jak zwykle bedzie karkowka, ale ja chcialabym cos warzywnego….
dawajcie przepisy….

25 odpowiedzi na pytanie: Grilla czas zaczac

  1. Pieczarki z nadzieniem
    Do środka pieczarkowych kapeluszy włożyć kilka kwadracików szynki, szczyptę vegety (można dodać pieprz, paprykę w proszku). Przykryć to tartym żółtym serem. Grillować dopóki pieczarki nie nabiorą ciemnawego koloru, a ser ładnie się roztopi. Najlepiej poukładać je na tacy lub folii.

    Żeberka + cukinia

    Składniki
    4 duże żeberka wieprzowe (ok. 0.5 kg)
    2 średnie cukinie
    15 dag pomidorów
    1 cytryna
    2 łyżki miodu
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka ostrej musztardy
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz

    Żeberka posolić i dodać pieprz, miód wymieszać z musztardą. Piec żeberka na grillu przez 20 minut co trochę przewracając i smarując pastą musztardową.
    Cukinie umyć i przekroić na pół w poprzek, każdą połówkę trzykrotnie naciąć wzdłuż i w nacięcia włożyć pokrojone w plastry pomidory. Oliwę wymieszać z rozgniecionym ząbkiem czosnku i startą skórką z cytryny. Cukinie ułożyć na folii aluminiowej, posmarować sosem, zawinąć szczelnie w folię i grillować ok. 10 minut.
    Smacznego

    • Bardzo mi smakują warzywa z kociołka żeliwnego, który wstawia się w ognisko.
      Składniki do kociołka:ziemniaki, liście kapusty, boczek, buraki, marchew, pietruszka, cebula, majeranek, kminek, oregano, bazylia, pieprz, sól, masło. Kociołek wykładamy liśćmi kapusty a potem układamy warstwami warzywa posypując przyprawami + boczek + masło. Kociołek wstawia się w ognisko, a potem już tylko wielka uczta

      • Zamieszczone przez nikeewa
        Bardzo mi smakują warzywa z kociołka żeliwnego, który wstawia się w ognisko.
        Składniki do kociołka:ziemniaki, liście kapusty, boczek, buraki, marchew, pietruszka, cebula, majeranek, kminek, oregano, bazylia, pieprz, sól, masło. Kociołek wykładamy liśćmi kapusty a potem układamy warstwami warzywa posypując przyprawami + boczek + masło. Kociołek wstawia się w ognisko, a potem już tylko wielka uczta

        uwielbiam to:)
        ale na grila to kiepsko:)
        w tym roku jesc nie bedziemy, bo zawsze na mazurach jadamy….pychota….

        • Bakłażan.
          Plastry (umytego wcześniej bakłażana) grubości ok 1-1,5 cm lekko posolić i zostawić na chwilę, potem wytrzeć z soku i lekko posmarować oliwą lub olejem. Jeżeli ktoś lubi to może jeszcze dosolić, posypać ulubionymi przyprawami/ziołami. Opiec po jednej stronie, odwrócić na drugą, a na stronę opieczoną położyć plasterek pomidor i sera. Ma się piec aż ser się rozpuści…
          Place lizać.

          • Zamieszczone przez nelly
            Idzie weekend majowy…
            Chcialabym zrobic grilla, i jak zwykle bedzie karkowka, ale ja chcialabym cos warzywnego….
            dawajcie przepisy….

            cukinia – w plastry 1 cm, osolić, poczekać 10-15 min
            przed wrzuceniem na grilla lekko zwilżyć oliwą z oliwek

            towarzystwo cukiniożerne u nas, ze 3 kg muszę zakupić

            • a jesli masz ochote na deserek z grilla, propouje banany
              w calosci na kratke, poczekac az zrobia sie absolutnie ohydnie czarne (miazsz sie topi w taka goraca i slodka papke)
              delikatnie naciac od gory wzdluz
              nalac jakiegos slodkiego alku
              albo syropu czekoladowego

              • Zamieszczone przez kantalupa
                a jesli masz ochote na deserek z grilla, propouje banany
                w calosci na kratke, poczekac az zrobia sie absolutnie ohydnie czarne (miazsz sie topi w taka goraca i slodka papke)
                delikatnie naciac od gory wzdluz
                nalac jakiegos slodkiego alku
                albo syropu czekoladowego

                Nie próbowałam tego, ale koleżanka mi opowiadała, że kostki czekolady przez nacięcia wciska.

                • ja też lubię upieczony czosnek – normalnie całą główkę, później rozsmarować na bagietce, mniam

                  • Zamieszczone przez nikeewa
                    Bardzo mi smakują warzywa z kociołka żeliwnego, który wstawia się w ognisko.
                    Składniki do kociołka:ziemniaki, liście kapusty, boczek, buraki, marchew, pietruszka, cebula, majeranek, kminek, oregano, bazylia, pieprz, sól, masło. Kociołek wykładamy liśćmi kapusty a potem układamy warstwami warzywa posypując przyprawami + boczek + masło. Kociołek wstawia się w ognisko, a potem już tylko wielka uczta

                    u nas nazywa sie to pieczone

                    ale nie dajemy buraków(choc w okolicach Trzebini daja ) kminku oregano i bazylii..

                    za to dajemy kiełbase (czasami udka), ziemniaki,marchew cebule,boczek i sol pieprz,pietruszke zielona,majeranek i na góre liscie kapuchy…. Na to darń z trawy i do ogniska

                    • Zamieszczone przez nikeewa
                      Bardzo mi smakują warzywa z kociołka żeliwnego, który wstawia się w ognisko.
                      Składniki do kociołka:ziemniaki, liście kapusty, boczek, buraki, marchew, pietruszka, cebula, majeranek, kminek, oregano, bazylia, pieprz, sól, masło. Kociołek wykładamy liśćmi kapusty a potem układamy warstwami warzywa posypując przyprawami + boczek + masło. Kociołek wstawia się w ognisko, a potem już tylko wielka uczta

                      U nas nazywa się to “prażone”, świetne na imprezy w ogrodzie.

                      • Zamieszczone przez CIKU
                        U nas nazywa się to “prażone”, świetne na imprezy w ogrodzie.

                        a u nas pieczonki:)

                        • Zamieszczone przez bruni
                          a u nas pieczonki:)

                          u nas też
                          uwieeeeeeeeeeeeeeeelbiam – ale mam teraz na nie smaka no 🙂

                          dziś tylko grill, ale za tydzień kto wie kto wie 🙂

                          • Zamieszczone przez CIKU
                            U nas nazywa się to “prażone”, świetne na imprezy w ogrodzie.

                            Zamieszczone przez bruni
                            a u nas pieczonki:)

                            a u mnie tego nie ma.

                            • wlasnie pieczonki, mniam….pamietam jak jako dziecko bedac u cioci na slasku to jadalismy…. Najpiekniejsze wakacje mojego zycia….

                              • U mnie tylko mięcho robię, warzywa przygotowuję osobno w formie jakiś sałatek – próbowałam robić ale nam nie smakowały, a cukinia czy banan z grilla to juz porażka zupełna… ale pewnie zalezy od gustu kulinarnego

                                • Zamieszczone przez ciapa
                                  U mnie tylko mięcho robię, warzywa przygotowuję osobno w formie jakiś sałatek – próbowałam robić ale nam nie smakowały, a cukinia czy banan z grilla to juz porażka zupełna… ale pewnie zalezy od gustu kulinarnego

                                  ciapa, ja normalnie tez tylko miecho,ale teraz w ciazy jakos mi sie miecha nie chce….
                                  wiec z racji takiej ze zadnych cukini nie dostalam, zrobie salatke, do tego maslo czosnkowe na chlebek sobie wrzuce, i bede miala pozywienie:)

                                  • nelly, ja od czosnku trzymam sie z daleka!! umarłabym po zjedzeniu:(
                                    dzis zjem moja kaszankę i cukinie…
                                    kocham cukinie!

                                    ciapa, może coś skiepściłaś jak ją robiłaś?
                                    mam fajny przepis na kurczaka z cukinią (gdzies po watku MM krązył – tez w wersji z bakłażanem….mniam)…

                                    • Zamieszczone przez bruni
                                      nelly, ja od czosnku trzymam sie z daleka!! umarłabym po zjedzeniu:(
                                      dzis zjem moja kaszankę i cukinie…
                                      kocham cukinie!

                                      ciapa, może coś skiepściłaś jak ją robiłaś?
                                      mam fajny przepis na kurczaka z cukinią (gdzies po watku MM krązył – tez w wersji z bakłażanem….mniam)…

                                      pożarłam 4
                                      z tzatziki

                                      • Zamieszczone przez kasia.
                                        ja też lubię upieczony czosnek – normalnie całą główkę, później rozsmarować na bagietce, mniam

                                        O też lubię, mniam

                                        • U mnie cukinie wylądowały bynajmniej nie w naszych brzuchach.
                                          A co do sałatek to sprawdziły się rewelacyjnie, łącznie z przepisem na żeberka.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Grilla czas zaczac

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general