szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
jajko
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i solą oraz kaszę. Wymieszaj, żeby składniki się połączyły. Na patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj niewielkie porcje ciasta. Rozpłaszcz łyżką i smaż z obydwu stron, aż się przyrumienią. Podawaj same, albo z dodatkiem śmietany, serka waniliowego lub owoców.
Przepis wzięłam z gazetki dla rodziców. Placki są naprawdę dobre. Moja córka, która twierdziła, że ich nie lubi (lubię kaszę, ale placków z kaszy nieee!!!) po spróbowaniu powiedziała, że smakują jak prawdziwe (czyli ziemniaczane) i zjadła trzy 🙂 Ja podałam je posmarowane powidłami.
Myślę, że jak się je zrobi bez cukru, to dobre będą np z pomidorowym sosem.
Smacznego 🙂
4 odpowiedzi na pytanie: Gryczane placuszki
O! Na pewno wypróbuję :).
Ja jutro na pewno zrobię bo została mi kasza ugotowana cały woreczek i szkoda wyrzucic wiec muszę ją wykorzystac. Dzieki za przepis.
Pozdrawiam:)
Melduję :), że placuszki usmażone, wyszły bardzo smaczne, porcję podwoiłam i chyba 2 łyzki maki więcej dałam, zeby było więcej placuszkow. Wyszły naprawdę pyszniutkie.
Cieszę się, że smakowały 🙂
To właśnie fajny przepis, jak kasza z obiadu zostanie 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Gryczane placuszki