to specjał mojej teściowej. jak dla mojego podniebienia – wyśmienite;-)) może spróbujecie?
Sładniki :
1 kg żołądków drobiowych (najlepiej takich malutkich)
przyprawy: vegeta, pieprz, oregano, przyprawa do kurczaka, estragon, listek laurowy,
ziele angielskie.
2 łyżki mąki
Żołądeczki trzeba porządnie wymoczyć i oczyścić. Następnie obsmażamy je na niewielkiej ilości tłuszczu (olej najlepiej) aż będą rumiane i wrzucamy do garnka z wodą (ok. 2 szklanki), zostawiamy tłuszcz na patelni.
Doprowadzamy do zagotowania i wrzucamy przyprawy. Trudno mi dokładnie powiedzieć ile czego – tak po prostu na wyczucie. Ważne jest, żeby dodać te właśnie przyprawy, które podałam. Oczywiście trzeba uważać, żeby nie przesadzić. Dusimy ok. 30-45 min. do miękkości. W trakcie duszenia dolewamy w miarę potrzeby po trochu wody, tak żeby gulasz nie był zbyt gęsty. Na koniec rozgrzewamy tłuszcz na patelni i robimy zasmażkę z mąki. Wlewamy do gulaszu. Teraz tylko zagotować i gotowe.
Ja osobiście uwielbiam ten gulasz z grubszym makaronem typu świderki, czy rurki plus ogórek kiszony. Ale pasuje też do ziemniaków (choć moim zdaniem mniej;-)
pozdrawiam, Iwonka i dzidzia ;-))
7 odpowiedzi na pytanie: Gulasz z żołądków drobiowych
Kolejny sosik z żoładków
Muszę wypróbować, bo lubię żoładki. mam od koleżanki inny przepis na sosik z żoładków, który zresztą sama wymyśliła.
Zoładki oczyszczamy i gotujemy w warzywach + listek + ziele ang. do mięękkości. Następnie wyjmujemy z wywaru, ale go nie wylewamy i kroimy żpłądfki w paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy łyżkę mąki i robimy zasmażkę. Wrzucamy żoładki, do tego dokładamy pokrojony por (dużo – objętościowo tyle co żoładków). Podlewamy to wywarem z gotowania żołądków i dusimy, aż por sie rozgotuje. Między czasie przyprawiamy solą i vegetą do smaku, następnie białym pieprzem i gałką muszkatiłową. – do smaku ja sypię sporo – wolę jak jest lekko pikntne. Podawać z ziem,niaczkami lub kaszą, do tego ogórek kiszony lub sałatka (jakać ożeźwiająca np. ja lubię z kapusty pekińskiej +kukirydza + pomidor w zalewie a’la sos vinegret (oliwka, ocet, sól + zioła do sałatek). Całość pycha!! Polecam
pozdr
Monika + Julka 6 lat + Antoś 8.5 m-ca
Re: Gulasz z żołądków drobiowych
Zrobiłam i polecam!!! Naprawdę pychota!!! A ja zawsze się zastanawialam, po co ludzie kupują te żąłądki…. U mnie gulasz był z kaszą jęczmienną i smakowało rewelacyjnie!!
Karolcia i Tosia (02.05.2004)
Re: Gulasz z żołądków drobiowych
Mnie też można było kiedyś straszyć żołądkami..ludzie mają czasem jakiś dziwne uprzedzenia ;-)))
a to jest takie chudziutkie i pyszniutkie.
miłego popołudnia;-)
pozdrawiam, Iwonka i dzidzia ;-))
Re: Kolejny sosik z żoładków
Brzmi pyszniutko! muszę koniecznie wypróbować.;-)
pozdrawiam, Iwonka i dzidzia ;-))
Re: Gulasz z żołądków drobiowych
zrobilam. SUPER. dziekujemy za fajny przepis
Monika i Kajtek (6.06.2004)
Re: Gulasz z żołądków drobiowych
🙂
Monika i Kajtek (6.06.2004) [
Re: Gulasz z żołądków drobiowych
Mam pytanie bo nigdy nie robiłam żołądków co się z nich oczyszcza bo nie mam pojęcia.
Znasz odpowiedź na pytanie: Gulasz z żołądków drobiowych