gulaszowa węgierska

potrzebne:
800 gr mięsa wołowego – ja daje po prostu gulaszowe już pokrojone kupowane w hiper markecie – może być pręga
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 cebule
1 główka czosnku w CAŁOŚCI !!!
pół strąka żółtej papryki – ja daję całą
1 pomidor
pęczek natki
2 ziemniaki
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/3 kostki samlcu
10 ziaren pieprzu
2 listki laurowe

mięcho pokroić na kawałki ok 2 x 2 cm
włoszczyznę w krążki lub w kostkę jak kto lubi, cebulę również pokroić

wszytsko razem – mięcho i warzywa wrzucić na rozpuszczony smalec w dużym garnku (takim 5 l) dorzucić ziarenka pieprzu – dusić ok 10 minut mieszając od czasu do czasu

po czym wsypać paprykę w proszku

zalać wszystko zimną wodą – tak ok. 2,5 litra
kiedy się zacznie gotować włożyć listki laurowe
obrany ze skórki pomidor, natkę pietruszki i paprykę żółtą (ale może być każda inna lub np. pół takiej pół takiej)
na koniec wrzucić główkę czosnku opłukaną uprzednio w wodzie i obraną z wierzchnich łupinek.

gotujemy tak długo aż mięcho zmięknie – można uzupełniac wodę
na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i jak będa miękkie zupa nadaje się do jedzenia

ja dodaję jeszcze pastę paprykową o taką

a na talerzu jeszcze dodajemy to
żeby było ostrzejsze…..

no i sól do smaku

22 odpowiedzi na pytanie: gulaszowa węgierska

  1. no nareszcie 🙂
    dzięki

    czwartek wolny, będzie zupa 🙂

    • Zamieszczone przez Snoopy.
      no nareszcie 🙂
      dzięki

      czwartek wolny, będzie zupa 🙂

      jest czadowa…..

      • Zamieszczone przez Nunak
        jest czadowa…..

        dodatków z obrazków u mnie na bank nie kupię
        będzie bez
        czy wtedy też będzie czadowa?

        • a z wieprza moze byc? bo wolowina u naszego rzeznika tylko we wtorki :/

          • nie wiem czy skradnę serce mojego M tą zupą, bo na razie mamusia przoduje
            i nigdzie jeszcze nie jadł lepszej – nawet na Węgrzech

            Mówisz że jest szansa, że teraz ja będę mistrzem gulaszowej?
            I powtórzę za Snoopy, bez pasty paprykowej się uda? może dać więcej papryki wtedy?

            • Mniam-uwielbiam zupę gulaszową-muszę zrobić:)

              • smakowicie brzmi, mniam
                jak skończę diete to ugotuję 😀

                • Zamieszczone przez Fasolada
                  a z wieprza moze byc? bo wolowina u naszego rzeznika tylko we wtorki :/

                  nie nie….. musi byc z wołu…
                  nie ma opcji….

                  • Zamieszczone przez Snoopy.
                    dodatków z obrazków u mnie na bank nie kupię
                    będzie bez
                    czy wtedy też będzie czadowa?

                    myślę sobie że tak…..
                    bo tych moich dodatków w przepisie oryginalnym nie ma (przepis Klary Molnar)

                    chyba trzeba będzie bardziej dosolić…

                    na drugi dzień jest lepsza….. jak sie przegryzie

                    • a….. zamiast tej salsy verde,to w końcu meksykańskie jest i blisko do kuchni wegierskiej nie ma
                      można dodac troszkę ostrego chili….. albo tabasco…..

                      • Chyba też się skuszę:) Pręgę muszę upolować:)

                        • Zamieszczone przez Nunak
                          nie nie….. musi byc z wołu…
                          nie ma opcji….

                          a ja kupiłam wieprzowe…
                          bo u mnie nikt wołowego nie zje poza mną…
                          spróbuje jak już mam składniki.

                          • a ja robię mieszany
                            wieprzowe + wołowe
                            wołowe już się dusi
                            wieprzowe dorzucę później

                            • Zamieszczone przez Aga4
                              Chyba też się skuszę:) Pręgę muszę upolować:)

                              e tam pręga….
                              kup zwykły gulasz wołowy…..

                              • Zamieszczone przez Snoopy.
                                a ja robię mieszany
                                wieprzowe + wołowe
                                wołowe już się dusi
                                wieprzowe dorzucę później

                                mieszanie to zdrada

                                ja swój dzisiaj wieczorem poczynię…..
                                na wyjazd na wioske będzie jak znalazł:)

                                • właśnie czynię 😉

                                  • Zamieszczone przez marnat
                                    właśnie czynię 😉

                                    czyń czyń
                                    swoją powinność:)

                                    • ee tam zdrada
                                      wyszła pyszna
                                      niebo w gębie
                                      dzieci nie dały rady zjeść, za ostra

                                      • ale mam smaka na ta zupe…
                                        Probowalyscie robic w szybkowaze?

                                        • Zrobiłam.
                                          Pyszna nawet z mięsem wieprzowym.
                                          Już się jutrzejszego obiadu doczekać nie mogę

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: gulaszowa węgierska

                                          Dodaj komentarz

                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo