ciasto kruche:
3/4 szklanki mąki
1/2 kostki masła lub margaryny
2 łyżki cukru
2-3 łyżeczki mleka
szczypta proszku do pieczenia
ciasto zagnieść, włożyć na godzinę do lodówki, rozwałkować i ułożyć w formie do pieczenia
masa:
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki
3/4/ szklanki orzechów
3/4 szklanki rodzynek
jajko ukręcić z cukrem, dodać mąkę i bakalię
ciasto wyjęte z piekarnika posmarować dżemem (konfitura śliwkowa jest ok, ważne, by było kwaśne, a nie mdłe), nałozyć masę i zapiec 7-10 min.
czekolada z procentami:
1/2 margaryny
1/2 szklanki cukru
2 jajka
3-4 łyżki ciemnego kakao
spirytus do woli
margarynę rozpuścić, ostudzić; dodać cukier, jajka i kakao- pogrzewać (ze wzg na ptasią grypę ja teraz zagotowuję); gdy polewa zgęstnieje wyłączyć, ostudzić; dodać spirytus, wymieszać i polewać ciasto
Ewa i Krzyś (3 latka)
4 odpowiedzi na pytanie: idą święta – MAZUREK
Re: idą święta – MAZUREK
ooooo, chyba zdradze swojego sprawdzonego mazurka bakaliowo-czekoladowego na korzysc Twojego przepisu – albo zrobie cos pomiedzy Czas na zmiany
czekolade zawsze robie bez jajek, za to z mlekiem.
Dzieki!! Pozdrawiam
Ula – mama Emilki (2 i 5/12)
Re: idą święta – MAZUREK
🙂
mój już zastyga, jeszcze tylko polewa i gotowe
ja robię z podwójnej porcji… ale do masy dodaję tylko 1 jajo – szybciej się zapieka
Ewa i Krzyś (3 latka)
Edited by EwkaM on 2006/04/13 14:09.
Re: idą święta – MAZUREK
upiekłam wczoraj, dzięki za przepis. Jeszcze nie próbowany, wiec nie chwalę narazie smaku…
Monika + Julka 05.98 i Antoś 11.03
Re: idą święta – MAZUREK
Zrobilam Tez z podwojnej porcji – moj maz ma talent do mazurka
Ciasto dalam swoje, dzemik morelkowy, bakalie tylko miekkie (morele, rodzynki, sliwki, figi, daktyle), polewe czekoladowa tez swoja. Z zalewa miedzy bakaliami mazurek jest sporo slodszy niz zwykle. Ale nie zmienia to faktu ze znika ekspresowo Zostala mi juz marna resztka z duzej blachy
Ula – mama Emilki (2 i 5/12)
Znasz odpowiedź na pytanie: idą święta – MAZUREK