Żeby nie było, że tylko czytam 🙂
Podaję przepisik na zapiekankę z brokułkami 🙂 Mocno witaminkową 🙂
0,5 kg piersi z indyka
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
30 dkg kurek (mogą być pieczarki)
30 dkg brokułów (mogą być mrożone)
2 łyżki mąki
0,5 szklanki rosołku z kostki
0,5 szklanki śmietany kremówki (może być 18%)
1 puszka kukurydzy
10 dkg żółtego sera
sól, pieprz, bazylia
Brokuły ugotować. Mięso pokroić w plasterki wielkości plastrów cytryny. W garnku rozgrzać tłuszcz, włożyć umyte i pokrojone grzyby i smażyć to około 3 minut. Wlać bulion i zagotować. Potem włożyć mięso i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Na końcu dodać mąkę, śmietanę, sól, pieprz i zagotować. Piekarnik nagrzać do 250°C. Ugotowane brokuły ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia, posypać kukurydzą i zalać mięsnym sosem. Zapiekać to około 5-10 minut. Potem wystawić z piekarnika, posypać tartym serem, i zapiekać jeszcze do czasu aż ser się roztopi i lekko zrumieni. Najlepiej podawać z ryżem. Może być też z makaronem lub ziemniakami. Do smażeni grzybów na początku można dodać jedną średniej wielkości cebulę. Dodatkowo można doprawić imbirem, rozmarynem i odrobiną czosnku.
Pozdrawiam!
Znasz odpowiedź na pytanie: