idealne na jesień, a miodowy zapach w całym domu….
ciasto:
2,5 szklanki mąki
2 żółtka
0,5 szklanki cukru
2,5 łyżki płynnego miodu (scukrzony podgrzewamy najpierw)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
250 g masła
wszystko zagnieść, podizelić na dwie części i upiec 2 cienkie placki, 15 minut mniej więcej w temp. 180 stopni. Ciasto podczas pieczenia troche rośnie, więc surowego dajcie tak 0,5-1 cm
Przed wyjeciem z formy poczekajcie aż ostygnie, bo prosto z pieca jest miękkie, potem twardnieje. Oczywiście pieczemy na jakims papierze, bo do gołej blachy przywiera masakrycznie.
masa:
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru (może być mniej)
250g masła
2 szklanki mleka w proszku
mleko, cukier i maslo rozpuścić, dodać mleko w proszku i ubijac mikserem kilka minut. Potem odstawić w chłodne miejsce i jak stężeje znowu kilka minut miksować. Masę wylać między wcześniej upieczone placki
polewa:
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
3 czubate lyzki masła
200-250g posiekanych przechów włoskich
Wszystko wrzucic na patelnię i podgrzewac na małym ogniu az orzechy zmiękną. Wylać na ciasto. Odstawić na kilka godzin w chlodne miejsce.
No nie ukrywam, ze jest to bomba kaloryczna… ale mi osobiście takiej czasami potrzeba 🙂
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: intensywne ciasto miodowo-orzechowe
Takie placki łączę z kremem z kaszy manny i służą mi też do snickersa z bitą śmietaną,kremem toffi+orzechy 🙂 ale Twoja wersja również może być ciekawa:)
Ciacho upieczone mniam 🙂 pyszniutkie i słodziutkie mniam 🙂
mniam dla Kuby – miód i orzechy jego miłość
ale nie zrobię, nie mam ręki do ciast
To jest bardzo proste ciacho. Do kremu nastepnym razem dodam mniej cukru albo wcale bo jest bardzo słodkie to ciacho ale bardzo dobre 🙂
a gdzie kładziecie dźem z czarnej porzeczki?między co?
Znasz odpowiedź na pytanie: intensywne ciasto miodowo-orzechowe