jabłecznik by maduxia – szukam !!!

kiedyś maduxia wrzucala przepis na jabłecznik/szarlotkę/tartę… nie pamietam

kojarzę jedynie, ze jabłka kładło się na sam spód, potem ciasto, po upieczeniu wsio odwracało się do góry nogami…
naszło mnie, chłopakom chcę dogodzić

kojarzycie coś takiego?

18 odpowiedzi na pytanie: jabłecznik by maduxia – szukam !!!

natinka Dodane ponad rok temu,

cos kojarze ale nie wiem jak to nazwała

a własnie co z maduxią

aborka Dodane ponad rok temu,

moze tu coś znajdziesz

[Zobacz stronę]

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:moze tu coś znajdziesz

[Zobacz stronę]
o to to
[Zobacz stronę]*

nie wiem czy dokładnie taka była maduxii, ale o to mniej więcej mi chodziło

maduxia Dodane ponad rok temu,

no, wspominałam coś kiedyś

różnie można, pokrojone jabłka do tortownicy, przykryć francuskim, upiec, odwrócić, albo zrobić klasyczną tartę Tatin, jabłka są w karmelu a ciasto kruche
jakby co mogie wrzucić przepis, z którego korzystałam

aborka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:no, wspominałam coś kiedyś

różnie można, pokrojone jabłka do tortownicy, przykryć francuskim, upiec, odwrócić, albo zrobić klasyczną tartę Tatin, jabłka są w karmelu a ciasto kruche
jakby co mogie wrzucić przepis, z którego korzystałam

wrzucaj !

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:wrzucaj !

koniecznie

maduxia Dodane ponad rok temu,

zara, książki poszukam, jakaś leciwa kuchnia francuska

maduxia Dodane ponad rok temu,

dobra, prosto z książki lecę

750g jabłek (antonówka lub kronselska??? o tych drugich w życiu nie słyszałam, mają być takie, co się na mizagę nie rozpadną podczas pieczenia, różne szychy w telewizorze z tego co pamiętam za nirozpadające sie podczas pieczenia uznają też te zielone Granny Smith sięnazywają)
120g cukru
80g masła

ciasto
250g mąki
1 łyżka cukru pudru
125g masła
1 jajko
2 łyzki zimnej wody
szczypta soli

szybko zagnieść, zawinąć w folię i na 2 godziny do lodówki, hehe

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki (ja kroję w ósemki), bez gniazd oczywiście. Układać koncentrycznie w nasmarowanej grubo masłem formie, posypanej polową cukru, posypać resztą cukru i kawałeczkami pozostałego masła. Ciasto rozwałkować, szczelnie przykryć jabłka dociskając przy krawędziach, piec 30-45 minut w 240 stopniach. Po upieczeniu przykryć talerzem i odwrócić. Co do tej temperatury to nie wiem, raczej w niższej pieklam, kombinujcie.

Ale zaprawdę polecam też te łatwiejszą trochę inną wersję: jabłek nie obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda, układamy w pokaźną stertę w tortownicy skórą do góry, pożna trochę cukru, czy masłem posmarować, wedle zyczenia, calość zakryć szczelnie gotowym ciastem francuskim, piec tak długo, zeby sie upiekło, odwrócić.

aborka Dodane ponad rok temu,

a sok sie jakos z tego nie wylewa?

maduxia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:a sok sie jakos z tego nie wylewa?

nie, bo on sie miesza z cukrem i masłem i karmelizuje- jabłka wychodzą obtoczone w gęstym karmelowym sosie, który zaraz po upieczeniu jest rzadki, potem ciągnący

najlepiej robić w formie na tartę, bo ten pierwszy, który jabłka puszczą, moze szczelina wyciekać

Dodane ponad rok temu,

dzięki

maduxia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ewkam:dzięki

ależ proszę
ja ostatnio tu nie zagladam, dieta, nie chcę się nakręcać, już i tak jak sobie tego Tatina przypomniałam, to zgłodniałam, całe szczęście zaraz obiad

eiffla Dodane ponad rok temu,

A to moja wersja baaardzo uproszczona ale z lodami lub bita śmietana poprostu

1 kg jabłek

60 g płatków migdałowych

1 cukier wanilinowy

2 łyżki cukru

szczypta cynamonu

kruszonka:

200 g masła lub margaryny

200 g mąki (ja daję trochę więcej)

200 g cukru

Jabłka obieramy, kroimy, układamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (jak jabłka są słodkie to ja posypuję tylko cukrem waniliowym). Masło, mąkę, cukier wyrabiamy na kruszonkę. Kruszonką posypujemy jabłka. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi (można je wcześniej uprażyć). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy do zarumienienia

kotus Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:

Ale zaprawdę polecam też te łatwiejszą trochę inną wersję: jabłek nie obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda, układamy w pokaźną stertę w tortownicy skórą do góry, pożna trochę cukru, czy masłem posmarować, wedle zyczenia, calość zakryć szczelnie gotowym ciastem francuskim, piec tak długo, zeby sie upiekło, odwrócić.
Madzia ja mam jabłka tarkowane i zagotowane w słoikach to chyba do tego przepisu się nie nadają,co??

agalu Dodane ponad rok temu,

KasiaKl, piekłam kiedyś takie ciacho ze śliwkami, pyszne było, dzięki, że mi o nim przypomniałaś 🙂 Akurat zastanawiałam się, co by tu z ciast zrobić, żeby dobre było i żeby się nie narobić

eiffla Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agalu:KasiaKl, piekłam kiedyś takie ciacho ze śliwkami, pyszne było, dzięki, że mi o nim przypomniałaś 🙂 Akurat zastanawiałam się, co by tu z ciast zrobić, żeby dobre było i żeby się nie narobić

A widzisz..i śliwki sie nadadzą? Nie wpadłam na to

maduxia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kotuś:Madzia ja mam jabłka tarkowane i zagotowane w słoikach to chyba do tego przepisu się nie nadają,co??

Marzenka no nie bardzo, paćka wyjdzie

kotus Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:Marzenka no nie bardzo, paćka wyjdzie
eeeeee…;) to może jednak zrobię ze śliwkami z zamrażarki:)

Znasz odpowiedź na pytanie: jabłecznik by maduxia – szukam !!!

Dodaj komentarz

Mam z dzieckiem taki problem
jedzenie i kupki
Hej Mam z małą problem.Od kilku dni odmawia jedzenia czegokolwiek poza mlekiem.Zje 5-10 łyżeczek i koniec. Mleko wypija w normalnych ilościach.Poza mlekiem pije wode i soczki.Od wczoraj doszły problemy z kupką.Do
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Święta w tym roku...
Sobota, niedziela.... Urlopu brak Nie pracuje 8h więc mi się wolny dzień nie należy Niby jestem nauczycielem ale mam wolnego Cudownie....
Czytaj dalej