Ok, kochane mamuski lub jeszcze nei mamuski, kazda z nas musi od czasu do czasu zaprosic gosci na male urodzinkowe party…
no i wlasnie mnie czeka taka koniecznosc….goscie maja przyjsc do nas za dwa tygodnie na obiad, potem ciasto, tort no i do tego jeszcze jakas kolacja…
W zeszlym roku jakos mialam pomysly co zrobic,ale w tym jakos nie mi nie przychodzi do glowy…
Zamierzam zrobic salatke gyros(forumowy przepis) no i zwykla warzywna,a takze upiec kurczaka…. No ale to za malo,nie zamierzam robic typowego obiadu…zadnego obierania ziemniakow itp….tak wiec HEEEELP, wrzucajcie tu kochane swoje propozycje,a w tytule piszcie czy to danie obiadowe lub kolacja a moze ciasto czy salatak….
Przeciez takie menu pomoze nam wszystkim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hubi (23luty2003) i Nelly tez 23 luty ale kilka lat wczesniej
7 odpowiedzi na pytanie: “jadłospis”na przyjecie:)
Re: “jadłospis”na przyjecie:)
Cześć:-) Jak robię imprezę to zazwyczaj serwuję różne pokrojone wędlinki, sałatkę z wędzonym kurczakiem, grecką lub jarzynowo-serową (bardzo łatwa i szybka do zrobienia), koreczki (feta+papryka konserwowa +oliwka) które bardzo szybko znikają przy piwie. Poza tym różnego rodzaju szaszłyki lub lazanię. Dużo fajnych przepisów można znaleźć w necie. Jeżeli chcesz namiary to daj znać. Pozdrowionka
[img]https://lilypie.com/days/051007/1/4/1/+10/.png[/img”>
Wlasciwie salatki 😉
Nie wiem czy Twoi goscie sa pijacy ;)))) ale polecam przed wyjsciem z imprezki zurek ;))) a w miedzy czasie mozesz podac koreczki, jajka z majonezem i posypane papryka ;))) Salatka ziemniaczano -jajeczna czyli hmmm mialo byc bez gotowania ziemniakow ;))) ale gotowane ziemniaki w plasterki, jajka na twardo, kostka + majonez, moze byc z groszkiem… pieprz, sol…
Salatka z krewetkami 😉 200 gram krewetek + kilka jajek na twardo (kostka) pomidory 4 majonez (kilka lyzek ) + 100 dobrej wodki i sok z cytryny + sol, pieprz…
Salatka grecka… kawalki sera feta + ogorek + pomidorki + suszona lub swieza bazylia, orengano, oliwki, oliwa z oliwek…sol, pieprz 😉
Salatka tunczykowa…. tunczyk, jablko, kukurydza + olej lub oliwa + pieprz, sol 😉
… Pozdrawiam 🙂
Nasze MENU! 🙂
to bylo moje menu na bodajze roczku Gabrysi. Skopiowalam je tu z innego postu.
Jaja faszerowane
farsz- Ogorek, rzodkiewka, cebulka i koperek, sol, pierprz –drobno posiekac, zmieszac z zoltkiem i odrobina majonezu.
Farsz –pieczarki + cebulka (drobno pokrojone podsmazyc),, sol, pieprz –zmieszac z zoltkiem i odrobina majoezu (ewentualnie można dodac szczypiorku)
Sałatka grecka
~4 spore pomidory,
~ 2 ogórki,
~ 1 duża cebula,
~ ser feta (polecam light o obniżonej zawartości tłuszczu),
~ oliwki czarne lub zielone (bez pestek)- jedno małe opakowanie (ja daje z papryczkami w srodku),
~ salata.
+ sos winegret( 4-6 lyzek oliwy, 1 lyzka octu winnego, lyzka cytryny, 1 rozgnieciony zabek czosnku, lyzeczka musztardy(ja daje ziarnista), pieprz, sol (nie za duzo –ser feta jest slony) + ewentualnie jakies ziola)
Zasada jest taka, ze warzywa musza być pokrojone w wieksze kawalki.
Salatka nicejska
SAŁATA 1 główka (krucha)
OGÓRKI 1 szt.
PAPRYKA 2 szt.
POMIDORY 4 szt.
JAJKA 4 szt.
TUŃCZYK 1 puszka
1 puszka anchois
OLIWKI 10 szt. (zielone)
OLEJ 4 łyżki
CYTRYNA (sok)
SÓL
PIEPRZ
Paprykę i ogórka pokroić w plasterki, pomidory i jajka w ćwiartki. Oliwki wypestkować. Sałatę i tuńczyka podzielić na kawałki.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać
Salatka coleslaw
8 filiżanek białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej
1/4 filiżanki drobno startej marchewki
2 małe cebule drobniutko posiekane
1/3 filiżanki cukru pudru [może być nieco mniej]
1/2 łyżeczki [do herbaty] soli
1/8 łyzeczki [do herbaty] pieprzu
1/4 filiżanki mleka [lub nieco mniej,jeśli majonez nie jest bardzo gęsty]
1/2 filiżanki majonezu [dobrze,żeby był gęsty-np.”Dekoracyjny” WINIARY]
1 1/2 łyżki [do zupy] białego octu winnego
2 1/2 łyżki [do zupy] soku z cytryny
Startą kapustę i marchewke wsypać do sporej miski,dodać posiekaną cebulę. Cukier wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem, sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać warzywa i bardzo dokładnie wymieszać.Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Sledz w oleju z kaparami
1 kg filetów śledziowych, 10 dag kaparów, 4 cebule, pół szklanki oliwy z oliwek
Jak ważyć?
Sposób przyrządzania
Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry i zalać wrzącą wodą. Po 2 minutach odsączyć, odstawić, by ostygła. Śledzie wymoczyć, odsączyć i pokroić w poprzeczne paski szerokości półtora centymetra. Włożyć do miski, zalać oliwą. Kapary odsączyć i wraz z cebulą dodać do śledzi. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Potrawa jest najsmaczniejsza następnego dnia po przyrządzeniu.
Ratatouille
Może być podawane na cieplo lub zimno (tym rozni się od lecza, ze jest bez miesa i dajemy wiecej oliwy)
2 baklazany
3 cukinie
Oliwa
2 cebule
2 papryki zielone
1 lyzka bazylii (lub 1 lyzeczka suszonej bazylii)
1 duzy zabek czosnku
Ok. kg pomidorow (może być mniej)
Sol, pieprz
140 ml wina(jak nie mam to nie daje)
Baklazany pokroic, posolic, odlozyc na 30min do osaczenia. Po 30 minutach oplukac i wytrzec.
Cukinie pokroic.
Poltalarki cebuli podsmazyc na oliwie, dodac papryke i cukinie. Warzywa przelozyc do garnka.
Na tej samej patelni usmazyc baklazany (dodac oliwy). Dodac do garnka
Na patelni podsmazyc pomidory z czosnkiem.. Dodac do garnka wraz z pozostala na patelni oliwa.
Do garnka dodac bazylie, sol, pieprz i wino. Zagotowac na malym ogniu pod przykrywka. Smacznego!
Nie zamierzam robic typowego obiadu, ale podac to wszystko z bagietkami lub pieczywem czonkowym albo z bruschetta
Bruschetta
ciabatta
4 pomidory
ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
bazylia
sól
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. bazylię opłukać, posiekać. Na patelni mocno rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek. Chwilę smażyć. Dodać pomidory i bazylię. Posolić. Całość smażyć jeszcze przez kilka sekund. Ciabattę pokroić na niezbyt cienkie kromki i podpiec w mocno rozgrzanym piekarniku, tak długo, aż uzyska rumiany kolor. Na każdą kromkę nałożyć warstwę masy pomidorowej. Natychmiast podawać, by nie ostygła.
Aby bruschetta była bardziej aromatyczna, kromki ciabatty smaruję przed opieczeniem zmiażdżonym czosnkiem i skrapiam oliwą z oliwek. Oliwa koniecznie musi być extra virgin.
Do bagietek chce podac maselka, cos w tym stylu
Masełka smakowe(do wyboru)
Podstawa – masło śmietankowe, musi być miękkie.
1. Do masełka dodajesz 3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, sól, biały pieprz
2. 3 ząbki czosnku, sól, oregano, bazylia, mięta (odrobina) – świeże zioła
3. posiekana dymka – bardzo drobno, koperek, natka pietruszki, sól,
4. przyprawa do gyrosa, odrobina koncentratu pomidorowego, posiekana dymka, mięta
Wsadzic do lodowki lub zamrazalnika na jakis czas
zastanawiam sie tez nad pieczonymi ziemniakami (niedrogo, ale chyba smacznie )
Mama szykuje jakies mieso pieczone, beda tez pieczone udka kurczaka i wedliny na polmisku do tego chyba zrobie takie sosy (mozna j tez wykorzystac do warzyw)
Sos Barbecue:
• 5 listków bazylii
• 1 łyżka brązowego cukru
• 2 szczypty curry
• 10 łyżek przecieru pomidorowego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki whiskey/winiaku/koniaku
Bazylię i szalotki posiekaj na drobne kawałeczki. Wymieszaj z sosem sojowym i przecierem pmidorowym. Dodaj curry, whiskey, cukier, sól i świeżo zmielony pieprz
SOS SPHINX
kefir albo jogurt – 400g,
– czosnek – od 6 do 10 ząbków (im więcej tym bardziej ostry),
– oliwa – 1 łyżka,
– ocet – 1 łyżeczka,
– ogórek surowy – 2 lub 3 małe drobno posiekane,
– jajko gotowane – 1 szt.
– majonez – od 2 do 4 łyżek (wedle uznania i smaku),
– koperek,
– sól,
– pieprz.
Do jogurtu lub kefiru dodajemy zmiażdżony czosnek i dobrze mieszamy, potem kolejno drobno posiekany ogórek i jajko. Mieszamy wszystko i doidajemy do smaku sól i ocet. Następnie dodajmey pieprz i oliwe.Wszystko mieszamy najlepiej robotem i do uzyskanej masy dodajemy majonez ale mieszamy już łyżką aby zagęścić nasz sos. Najlepszy efekt smakowy jest gdy sami zrobimy majonez (łyżka musztardy,1 żółtko, oliwa, 1 łyżka śmietany gęstej i troszke octu). Sos odstawiamy do lodówki i po około 45 min. jak się wszystko z sobą przegryzie jest gotowy do podania
Ciast nie robie, bo robi tesciowa, ale mam fajnego linka wiec ci go podaje (gdybym miala czas to pewnie bym to zrobila)
Tiramisu
[Zobacz stronę]
lub
PŁONĄCY DESER BANANOWY(z przepisu Maklowicza- ja tego nie robie, ale przepis brzmi ciekawie)
• 125 g lub 6-7 łyżek cukru trzcinowego (oczywiście, może być cukier kryształ)
• szczypta cynamonu
• 4 dojrzałe banany
• 1/4 szklanki likieru bananowego
• ½ litra lodów waniliowych lub 0,25 litra bitej śmietany
• 60 g masła
• 1/2 szklanki rumu
Pokrój banany wzdłuż na pół. Rozpuść masło i wrzuć na patelnię cukier trzcinowy. Podsmaż banany z obu stron. Powinny uzyskać lekko brązowawą skórkę.
Dodaj cynamon, rum i likier bananowy. Podpal alkohol na patelni. (Uważaj na firanki.) Kiedy płomień zgaśnie, przełóż banany na talerze i podawaj z lodami lub bitą śmietaną
Pozdrawiam
Dana&Gabi 23.09.03
Re: Nasze MENU! 🙂
Zaprosisz nas na kolejna impreze? Mniam az mi slinka cieknie 😛
Magduska
Re: Nasze MENU! 🙂
pewnie, jak masz ochote to wpadaj
ale pod warunkiem, ze mi pomozesz w kuchni
Dana&Gabi 23.09.03
Re: Nasze MENU! 🙂
pewnie, jak masz ochote to wpadaj
ale pod warunkiem, ze mi pomozesz w kuchni
Dana&Gabi 23.09.03
Re: Nasze MENU! 🙂
Ale imponujący jadłospis, pewnie skorzystam z przepisu na tiramisu, bo zamierzam zrobic na weekend.
pozdr
Aneta i Tymon 19.10.03 i 25.10.05
Znasz odpowiedź na pytanie: “jadłospis”na przyjecie:)