Jajka faszerowane

Ostatnio na nowo je odkryliśmy i często się zajadamy. Może macie jakiś swoje sprawdzone pomysły? Pochwalcie się. Ja robiłam do tej pory 2 rodzaje:

– usmażona drobno pokrojona pieczarką z cebulką+ żółtka + majonez

– w drobną kosteczkę szynka+ żółtka+ chrzan (jeśli za gęsto to też troszkę majonezu)

ostatnio mąż kupił kiełbasę jakaś taką kanapkową, miała iść do pizzy, pizzy nie zrobiłam, a kiełbasę trzeba było zużyć, więc powstały jajka faszerowane.

– kiełbasa bardzo drobniutko, usmażyć z cebulką+ żółtko+ majonez.
Wyszły bardzo dobre, wcinaliśmy na kolację. Kiełbasa była kupiona w plasterkach, wiec łatwo ja było drobniutko pokroić.

Zawsze jajka posypuję natką, ewentualnie jak mam (teraz nie mam) to szczypiorkiem.

A Wy robicie jajka faszerowane?

14 odpowiedzi na pytanie: Jajka faszerowane

  1. No to za wstydem stwierdzam, że na faszerowane nie mam czasu i cierpliwości. U nas króluje pasta jajeczna – jajko + majonez zmiksowane na masę z przyprawami. Nawet Szy je 😉
    Ale te Twoje z pieczarkami wypróbujemy pewnie w okolicy Świąt

    • Farsz idzie w miejsce żółtka?

      • Zamieszczone przez Bep
        No to za wstydem stwierdzam, że na faszerowane nie mam czasu i cierpliwości. U nas króluje pasta jajeczna – jajko + majonez zmiksowane na masę z przyprawami. Nawet Szy je 😉
        Ale te Twoje z pieczarkami wypróbujemy pewnie w okolicy Świąt

        Ja z czasem to tak różnie, ale te jajka robię na raty.
        Do południa w trakcie krzątania się w kuchni gotuję jajka i zesmażam to co do danego farszu potrzebne. Przed kolacją mąż miesza to z wyjętymi żółtkami i szykuje już do końca.

        Faktycznie, zaraz jajkowe święta, może zrobię jakieś nowe faszerowane.

        • Zamieszczone przez Kasiasta
          Farsz idzie w miejsce żółtka?

          Tak, dajesz w miejsce żółtka.
          Kiedyś robiłam gęsty farsz, a z niego kulkę, która wkładałam w miejsce żółtka i na to odrobinę majonezu. Od dłuższego już czasu farsz robię rzadszy i łyżeczka nakładam dość sporo, w sumie na prawie cała połówkę białka.

          • Ja do tych z farszem z pieczarek do środka wkładam zieloną pietruszkę.

            Robię też takie z łososiem + majonez + żółtko + koperek

            • zoltko, majonez, tunczyk, pietruszka
              zoltko, kapary, majonez
              zoltko, zielony ogorek, rzodkiewka, koperek, smietana

              • Ja tak robię odwrotnie-faszerowane pieczarki;)

                • Jeeju!!! Znienawidziłam gotowanie. Nie chce mi się robic nic, a chętnie bym cos zjadła.

                  Na przykład takie właśnie jajeczka…. Ale na samo wejście do kuchni i kolejne stanie przy garach az mnie otrzepuje.

                  • W naszej rodzinie jajka faszerowane są od zawsze, na wszelkich możliwych imprezach.
                    Zazwyczaj robiło się takie zupełnie proste- żółtko + majonez + musztarda + sól i pieprz. Pyszne
                    Ale ja teraz robię różne, w tym roku na Wielkanoc planuję oprócz tych podanych wyżej zrobić jeszcze:
                    – zółtka + tuńczyk + majonez + szczypiorek
                    – zółtka + drobno pokrojona szynka + majonez +szczypiorek

                    • Zamieszczone przez karabella
                      Ja do tych z farszem z pieczarek do środka wkładam zieloną pietruszkę.

                      ja też
                      duuuuuuuużo pietruchy

                      • Jajka po ugotowaniu nie obieram ze skorupki tylko kroję na pół, wydrążam, kroję drobno białko, żółtko, dodaję pokrojony szczypiorek lub natkę pietruszki, może być szynka, pieczarki – wg uznania co kto lubi, majonez, sól, pieprz. Takim farszem napełniam połówki skorupek, posypuję bułką tartą i siup na patelnię. Zapiekam chwilkę i smacznego

                        • Zamieszczone przez Asik77
                          Jajka po ugotowaniu nie obieram ze skorupki tylko kroję na pół, wydrążam, kroję drobno białko, żółtko, dodaję pokrojony szczypiorek lub natkę pietruszki, może być szynka, pieczarki – wg uznania co kto lubi, majonez, sól, pieprz. Takim farszem napełniam połówki skorupek, posypuję bułką tartą i siup na patelnię. Zapiekam chwilkę i smacznego

                          u mnie podobnie… Ale jest bardziej konserwatywnie…. znaczy bez majonezu, szynki i pieczarek…..poza tym mieszam te pokrojone jajka z masłem… i pakuję do skorupek i obsmażam na maśle(koniecznie)……..
                          no i jemy je tylko na wielaknoc

                          • Zamieszczone przez Nunak
                            no i jemy je tylko na wielaknoc

                            My też

                            • Zamieszczone przez Asik77
                              Jajka po ugotowaniu nie obieram ze skorupki tylko kroję na pół, wydrążam, kroję drobno białko, żółtko, dodaję pokrojony szczypiorek lub natkę pietruszki, może być szynka, pieczarki – wg uznania co kto lubi, majonez, sól, pieprz. Takim farszem napełniam połówki skorupek, posypuję bułką tartą i siup na patelnię. Zapiekam chwilkę i smacznego

                              ja robie dokladnie tak samo

                              Znasz odpowiedź na pytanie: Jajka faszerowane

                              Dodaj komentarz

                              Angina u dwulatka

                              Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                              Czytaj dalej →

                              Mozarella w ciąży

                              Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                              Czytaj dalej →

                              Ile kosztuje żłobek?

                              Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                              Czytaj dalej →

                              Dziewczyny po cc – dreny

                              Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                              Czytaj dalej →

                              Meskie imie miedzynarodowe.

                              Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                              Czytaj dalej →

                              Wielotorbielowatość nerek

                              W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                              Czytaj dalej →

                              Ruchome kolano

                              Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                              Czytaj dalej →
                              Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                              Logo
                              Enable registration in settings - general