…zrobic fruit crumble!
plytka laszke narzec tluszczem
owoce pokroic w kawalki (pamietajac, zeby zawsze yl jakis super soczysty owoc, np. malina, zmieszana z jablkiem, gruszka, morela, brzoskwinia — co tam w zapasie zostalo i warto sie tego pozbyc; mozna uzyc mrozonek, tylko trzeba dobrze odsaczyc z wody)
owoce zasypac lyzeczka cukru i lyzeczka maki, wymieszac i odstawic
tymczasem wymieszac reka: 1/2 szklank1 maki, 1/2 szklanki platkow owsianych, 3/4 (moze byc mniej) szklanki cukru (najlepiej brazowy, ale jak nie ma, tez nie problem) i jakies orzechy (migdaly w platkach, laskowe w kawalkach, co ta w domu macie)
wszystko zagniesc i pokruszyc na owoce
piec w 180 stopiach jakies 20-30 minut (zalezy od owocow)
podawa na cieplo, najlepiej z lodami waniliowymi, ale samo tez super wchodzi;)
4 odpowiedzi na pytanie: jak pozbyc sie jesiennych owocow w nadmiarze
pysznie brzmi,…. tylko jest mały problem… u mnie wszystkie owoce lądują w słoikach i nie mam ich nigdy w nadmiarze
Pozdrówki 🙂
Kanta, chyba jeszcze masło trzeba trzeba dodać? 🙂
Chciałam zrobić ale własnie same sypkie składniki nie zagniata się chyba?
Zrobiłam z renet oczywiście, z cukrem trzcinowym, rodzynkami, płatkami owsianymi i lodami śmietankowymi
i normalnie rozpusta
Jabłka z kruszonką, czyli apple crumble, to bardzo popularny w krajach anglosaskich deser. Jest tani i łatwy do przygotowania, a smakuje niebiańsko! To taka uproszczona wersja szarlotki, ale w niczym jej nie ustępuje. Część mąki z kruszonki można zastąpić płatkami owsianymi, a biały cukier, cukrem trzcinowym, jeśli wolimy zdrowszą wersję. Deser można też przygotować z innych owoców – wspaniale smakuje np. ze śliwkami!
Składniki:
6 jabłek
250 g cukru
200 g mąki
120 g masła
cynamon
rodzynki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz, pokrój w kostki. Przełóż do garnka, dodaj 3/4 cukru i cynamon (oraz, opcjonalnie, rodzynki). Można dodać również odrobinę soku z cytryny. Duś do miękkości. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wymieszaj mąkę, masło i resztę cukru palcami, konsystencja ma przypominać bułkę tartą. Przełóż jabłka do żaroodpornego naczynia, posyp kruszonką. Zapiekaj przez około 20 minut lub do momentu, gdy kruszonka przybierze złocisty kolor. Podawaj na ciepło (ale nie gorące!), najlepiej z gałką lodów owocowych. Pycha!
Znasz odpowiedź na pytanie: jak pozbyc sie jesiennych owocow w nadmiarze