Jak producenci wędlin przestrzegają przepisów sanitarnych? Widziałem w szynkach wieprzowych żółte wrzody przy ko'>

!!! Jak producenci wędlin …. !!!

Przeczytajcie…..

https://info.onet.pl/1081860,135,item.html

Wrzucam tez tutja art. który jest pod tym linkiem:

W odpowiedzi na:


Jak producenci wędlin przestrzegają przepisów sanitarnych?

Widziałem w szynkach wieprzowych żółte wrzody przy kościach i w środku w mięsie. Powinno to iść w całości do wyrzucenia. Ale niestety. Brygadzista odcinał tylko kawałek z wrzodem – opowiada jeden z byłych pracowników firmy produkującej wędliny.

Aby rzeczywiście sprawdzić jak wygląda produkcja w największym zakładzie mięsnym w Polsce reporterka “UWAGI” postanowiła się w nim zatrudnić.

Pierwszego dnia pracy dziennikarka wraz z innymi nowoprzyjętymi pracownikami przeszła wszystkie wymagane szkolenia. Główny nacisk kładziono na przestrzeganie przepisów sanitarnych i BHP.

Zapleśniałe wędliny

Kiełbasy, jeśli nie wyglądały świeżo i wchodziła na nie pleśń, smarowało się olejem i szły w folie. To jest zatruwanie ludzi – mówi inny pracownik tej firmy.

Reporterka pracowała także przy maszynie, która pakuje próżniowo wędliny. Na halę przywieziono w kartonach baleron..

Termin przydatności do spożycia właśnie się kończył.

Ten sam baleron, przejeżdżając zaledwie kilka metrów, zyskał cały miesiąc przydatności.

Wydawało się to niewiarygodne. A jednak drugi, zapytany o to samo pracownik, potwierdził, że ta stara wędlina będzie po odświeżeniu ponownie zapakowana.

Pracownicy mówią, że zmienianie dat przydatności w tym zakładzie mięsnym jest nagminne, podobnie jak przefoliowywanie zepsutych i spleśniałych wędlin.

Więcej szokujących informacji w programie “UWAGA” TVN dzisiaj, w piątek i sobotę o godzinie 19.45. O tej bulwersującej historii także w jutrzejszej “Rzeczpospolitej”. ”


Ciekawi mnie czy paróweczki dla dzieci, mięsko niby bez konserwantów za kosmiczne ceny też jest w taki sposób robione….. wrrr… I daj tu dziecku wędlinkę Samo zdrowie!!!!

[i]Asia i 14 m-cy

23 odpowiedzi na pytanie: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

martyna80 Dodane ponad rok temu,

Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!

co w tym dziwnego ! ja juz od dobrych paru lat wiedziałam co i jak się robi w zakładach miesnych!!!
miałam praktyki, ale moze nie bedę opowiadac co sie tam wyprawia !!! i co sie wkłada do wędlin i parówek !!!

zycze smacznego !

Dodane ponad rok temu,

Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!

Myślę, że takie rzeczy dzieją się w większości wytwórni wędlin tylko ludzie są tego nieświadomi. Tak samo jak nie są świadomi, że kurczaki są naszpikowane hormonami i sterydami. Tak więc najlepiej nie jeść mięsa:)

Filipek

lea Dodane ponad rok temu,

Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!

A tego co jest np. w dżemach są świadomi? Na dobrą sprawę we wszystkim, co choć trochę przetworzone, może coś być 😉
i zapewne jest 🙁

Przechodzę na wodę 😉
na soki się boję 😉

Mateuszek (14.03.2003)

shibaa Dodane ponad rok temu,

Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!

hehe – o ile dojrzałam na filmiku chodzi chyba o Krakusa?

Ja w ramach zajęć na studiach miałam ćwiczenia m.in. w różnego typu zakładach produkujących żywność pochodzenia zwierzęcego – widziałam i syf i wręcz przeciwnie – rzeczywiście przeważa w zakładach brud i zacofanie. Choc od nastania Unii się to zmienia – te zakłady najgorsze po prostu zostały zamknięte.
Ale – byłam m.in. w ostródzkich Morlinach i po tym co tam widziałam (również “na tle innych zakładów”) – kupuję wędliny wyłącznie tej firmy. O takich sytuacjach pokazanych na filmiku absolutnie nie może być tam mowy. Rygor sanitarny i jakościowy jaki tam panuje powalał na kolana 🙂

No i trzymam się z daleka od innych – conajmniej podejrzanych producentów 🙂

AAAaaa ostrzegam przed paluszkami i burgerami rybnymi ukulanymi z mielonej masy rybnej – FFFUUUUJJJJ :))
Tego typu wyroby – tylko z ryby w kawałku (np. Frosty) – żadnej mielonej masy! 🙂

Agata i Ania (7.09.2004)

shibaa Dodane ponad rok temu,

Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!

Jeszcze coś mi się przypomniało – w każdym jednym Piklingu są robaki!!!!! Wystarczy zrobić pobieżną analizę 🙂

Agata i Ania (7.09.2004)

kulki Dodane ponad rok temu,

Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!

Dlatego ja omijam wędliny szerokim łukiem.
A paróweczki W ŻYCIU dziecku nie dam.

U nas tylko mąż się czasem tym “podtruwa”…

Kinga i Łucja
[i]14 m-cy

shibaa Dodane ponad rok temu,

Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!

No może były 20-30 lat temu.
Zapewniam Cię że teraz gdyby ktoś chciał je szpikować to by musiał się nieźle namęczyć i by mu się to bardzo nie opłacało.
Taki kurczak żyje tylko 6 tygodni i gdyby w kolejne pokolenia ładować to co wymieniłaś to musiałby on kosztować majątek żeby się to opłacało 🙂
Nie wspominam już o trzymaniu norm jakosciowych mięsa z którego później ma być coś zrobione.
A wogóle nie ma takiej opcji żeby ktoś sobie czymkolwiek kandydata na mięso szpikował.
Owszem – napewno zdarzają się takie rzeczy ale raczej sporadycznie.

generalnie najbardziej wkurza mnie brud i smród w sklepach – bo po cholere w takich Morlinach mają świra na tle sanitarnym jak taka baba w sklepie kroi kiełbasę brudnym nożem i z brudnymi pazurami??? O upierścienionych paluchach nie wspomnę…. wrrrrr

Agata i Ania (7.09.2004)

annak26 Dodane ponad rok temu,

Re: !!! Jak producenci we˛dlin…. !!!

MOJ BRAT, UWIELBIAJACY MLEKO, PO PRAKTYCA W ZAKLADACH MLECZNYCH W KOSAKOWIE W GDYNI, NIGDY WIECJ NIE TKNAL MLEKO Z TEJ WYTWORNI. MOWIL, ZE WIDZIAL JAK MLEKO JEST PRZECHOWYWANE, WIDZIAL WIELKIEGO ROBAKA-BIALEGO- NA TWAROZKU I WIELE INNYCH W MLEKU. BRRR…. TO BYLO PARE LADNYCH LA TEMU, ALE JEDNAK.

]
ANIA & BIANCA 19-12-03

Dodane ponad rok temu,

Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!

moja koleżanka pracowała w czasie wakacji w łodzkich zakładach LIPCARNA – znam takie rzezcy z jej opowiadań:(
sama nabawiła sie w tej pracy różycy świnskiej – nieuleczalnej choroby skóry:(


bruni i Filipek

shibaa Dodane ponad rok temu,

Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!

Tak – my też prawie że wędlin nie jemy – za to ser żółty schodzi u nas na kilogramy – a jak sobie pomysleć co się dzieje w mleczarniach… i jak ta pleśń te sery porasta… i jak te myszy po tym biegają… :))

Agata i Ania (7.09.2004)

ellenka25 Dodane ponad rok temu,

Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!

….
jakby tak pomyślec to do wszystkiego mozna sie przyczepić… ;-((
najlepiej zaszyć się gdzies w Bieszczadach i załozyc gospodarstwo agroturystyczne
ech…
pozdrawiam

Ola z Natalią- 2.06.2003

kokunia Dodane ponad rok temu,

Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!

Czas chyba przejść na wegetarianizm………….

Agata i Wiktorek (13.04.2003)

emalka Dodane ponad rok temu,

Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!

oszalalas? a nie wiesz jakie to przekrety robia firmy zeby dostac certyfikaty, ze ich woda jest superos???!!! miloscia i dobrym slowem trzeba zyc 😛

emalka i Zuza

Dodane ponad rok temu,

Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!

raczej na O2:) najllepiej przez maske:)


bruni i Filipek

natinka Dodane ponad rok temu,

Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!

Okropność………Wrrrrrrrrrrrrr a ceny mięsa i wędlin idą w góre co chwilka a oni nas karmią takim świństwem naszczęście ja nie jem az w takich ilościach i Kami tez staram się podawać jak najmniej…….. No ale zawsze cos tam przekąsimy hymmmmmmmm 🙁

gosia Dodane ponad rok temu,

Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!

O wileu rzeczach nie wiemy jedząc to czy tamto, ale nie dobrze się robi czytając coś takiego.
Właśnie też się kiedyś zastanawiałam nad parówkami dla maluchów, gdzie 6 parówek kosztuje prawie 5 złotych, co w środku jest. Aż strach pomysleć, że jakieś śmieci. Błeeee

pasiasta Dodane ponad rok temu,

Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!

Ja chyba intuicyjnie za padliną nie przepadam
Straszne rzeczy, my to jeszcze przeżyjemy, ale dzieci

kika210 Dodane ponad rok temu,

Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!

Coś Ty? Pomyśl, na czym hodują te marchew i ziemniaki…
Praną sie trzeba żywić
A tak na serio to nic nie poradzimy, wedliny to tylko wierzchołek góry lodowej, nie wiemy co dzieje się w innych zakładach produkcyjnych, pewnie w kazdej branży znajdą się takie “kwiatki”…
A jednak – cos jeść trzeba…

Ada 22m!
[Zobacz stronę]

Dodane ponad rok temu,

Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!

Mysle ze np. parowki Morlinki i inne polecane przez Centrum Zdrowia Dziecka sa w 100% ok.
Najlepiej jest kupowac wedliny ktore nie sa mielonkami i dobrze jak maja w nazwie “wiejska” “chlopska” itp.
Pozdrawiam

Jola i Adrian (30.10.2000)

monia--82 Dodane ponad rok temu,

Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!

Wczoraj ogladalam ten reportaz w Uwadze i bylam zdziwiona, ze jeszcze tej firmy nie zamkneli. Wlasnie przed chwila dowiedzialam sie na TVN 24, ze firma “Constar” (o ktorej mowa) zostala zamknieta a prezes zwolniony. Teraz czeka ich proces.

Buziaki

Monika i Majcia (28.01.04)

Znasz odpowiedź na pytanie: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

Dodaj komentarz

Oczekując na dziecko
Czy to jest dobrze...Pomozcie!!
Jestem w 39 tc i mam pytanie bylam dzis u gienka i powiedzial mi ze mam skrucona szyjke macicy i ocena szyjki na jeden palec... Czy to jest dobrze.... Pomozcie magdalenka:)
Czytaj dalej
Książka kucharska
GULASZ SOJOWY
Dość często pojawia się u nas na obiadek gulasz sojowy, który nawet mój mięsożerny mąż i mięsożerny syn przepadają za nim! A oto przepisik: dla 2ch osób i jednego małego szkraba
Czytaj dalej