Jak robicie klopsy?

Jak w temacie – jak robicie klopsy?
Moja mama do mielonego dodaje oprócz oczywistych składników – czosnek, całą głókę – strasznie mi to nie smakuje, mężowi też, ale ona się upiera, że to musi być by zabić smak mielonego

Jak Wy robicie

Dorota 08.08.04

31 odpowiedzi na pytanie: Jak robicie klopsy?

mamaala Dodane ponad rok temu,

Re: Jak robicie klopsy?

do mielonego dodaję namoczona w mleku i odciśniętą bułeczkę, jajko, solę, pieprzę, jeżeli robię indycze to np dosypuję koperku lub innej przyprawy, nie dodaję czosnku ani cebuli…

Aga i Ala (10.02.2003)

Dodane ponad rok temu,

Re: Jak robicie klopsy?

Ja oprocz normalnych skladnikow (bulka, sol, pieprz…) dodaje mocno posiekana cebulke i….czosnek
Robie to poniewaz uwielbiam smak czosnkowy ale, na przyklad, moja mama nie daje i nigdy nie dawala

Mysle ze to kwestia smaku

Aga, Jula, Szymek

natinka Dodane ponad rok temu,

Re: Jak robicie klopsy?

Aga a robisz jakis sosik do tych klopsów? jesli tak podaj przepis?

Nati i Kamilka 05.04.04 oraz Maleństwo

Dodane ponad rok temu,

Re: Jak robicie klopsy?

Klopsiki gotuje albo na rosole (czasem jak mi zostaje to mroze ) albo na wodzie. Pod koniec dodaje koncentrat pomidorowy z przyprawami (sol, pieprz..) i 1-2 lyz. maki. Wszystko mieszam i jeszcze chwilke gotuje, ok 10 min.
I zawsze podaje z natka pietruszki :-)))

Aga, Jula, Szymek

pasiasta Dodane ponad rok temu,

Re: Jak robicie klopsy?

Sorry jeśli to głupie – ale jak gotujesz??? Qrczak, ale tempa jestem my smażymy na patelnii – i potem co z tym, a może nie smażyć a powkładac na wodę?????? Jeziu – ja na prawdę nie wiem

Dorota 08.08.04

[Zobacz stronę]

Dodane ponad rok temu,

Re: Jak robicie klopsy?

Kasiu, ja smaze tak jak mielone (tylko mniejsze) i potem wkladam do garnka z rosloem/woda.
Chwilke gotuje na malym ogniu i dodaje koncentrat wymieszny z 1-2 lyz maki, przyprawami…
I na stol mozna posypac pietruszka.

Aga, Jula, Szymek

pasiasta Dodane ponad rok temu,

Re: Jak robicie klopsy?

Super, a napisz mi jeszcze proszę ten koncentrat cały dajesz???

Dorota 08.08.04

[Zobacz stronę]

mamaala Dodane ponad rok temu,

Re: Jak robicie klopsy?

a ja nie smażę tylko wrzucam do wody z włoszczyzną lub bulionu, a że robie zawsze na dwa – trzy dni to codziennie przekładam odpowiednia ilość do mniejszego garnuszka i część bulionu i robię sos np curry, koperkowy, musztardowy czy pomidorowy 🙂

Aga i Ala (10.02.2003)

Dodane ponad rok temu,

Re: Jak robicie klopsy?

To zalezy ile robisz sosu, ja uwielbiam mocno pomidorowy smak wiec daje najczesciej pol sloiczka, jak robie wiecej to nawet caly 🙂
Musisz sama sobie wycelowac ile dac i jak Ci najbardziej bedzie smakowalo :-)))

Aga, Jula, Szymek

pasiasta Dodane ponad rok temu,

Re: Jak robicie klopsy?

Skoro się wygadałaś to teraz napisz proszę jak robisz te sosy – jak krowie na rowie, bo ja nieqmata w te klocki jestem

Dorota 08.08.04

[Zobacz stronę]

pasiasta Dodane ponad rok temu,

Re: Jak robicie klopsy?

I tu jest konflikt interesów, ja też lubię bardo pomidorowy, a mama twierdzi, że pół słoiczka koncentratu daje hiper kwaśny smak
Jejku, już chcę byc na swoim i rządzić sama w kuchni…

Dorota 08.08.04

[Zobacz stronę]

mamaala Dodane ponad rok temu,

Re: Jak robicie klopsy?

tak dokładnie to bedzie problem, bo ja raczej wszsytko “na oko” ;))
jesli robie na bazie wywaru z warzyw i gotujących sie klopsów to solę i pieprzę albo wsypuję troszke jarzynki, a na początku gotowania wrzucam ze dwa ziela angielski i jeden listek laurowy (ale to nie jest konieczne), jak juz mam odpowiednia ilośc klpsów w garnuszku i wywar to zagotowywuję i wlewam pół kubeczka śmietany (z reguły tej 18% lub 22%) – to wychodza jakies dwie łyzki, wymieszanej z łyżeczka mąki i łyżeczka curry lub koperku,
jezeli ma byc pomidorowy, to wlewam przecier (ale jak powiem pół słoiczka to i tak dla Ciebie nie ma znaczenia, bo ja używam przecierów własnej produkcji, musisz spróbowac “na smak”, u mnie wszyscy lubia jak smak pomidorowy jest intensywny), sypię około pół łyżeczki cukru i dalej śmietana z mąką
wczoraj robiłam sos musztardowy i robiłam go na bazie słodkiej śmietanki (z kartonika), bo taka akurat miałam w lodówce, dałam dwie łyżeczki mąki (ale już tak nie zrobię, bo jak dla nas sos był za gęsty) i łyżeczkę musztardy ot i cała filozofia 🙂 no i wyjątkowo wczoraj zrobiłąm klopsy z cebulką (maluśką) i czosnkiem (dwa ząbki) obsmażone, całkiem niezłe wyszły ;))
musisz poeksperymentować, ugotować raz czy dwa i sama będziesz widziała co pasuje Twojej rodzinie i Tobie :))

Aga i Ala (10.02.2003)

pasiasta Dodane ponad rok temu,

Re: Jak robicie klopsy?

Dzięki bardzo – na pewno poeksperymentuję, mam nadzieję, że bez szkody dla rodziny

Dorota 08.08.04

[Zobacz stronę]

beasia Dodane ponad rok temu,

Re: Jak robicie klopsy?

ja czosnku nie dodaję, bo nie lubię w ogóle czosnku
poobnie jak ziewczyny odaję jajko, bułkę (idę na łątwizne i daję tartą), troche cebuli robno pokrojonej,sól, pieprz, paprykę ostrą.
I w zależnośći od tego, czy ma być jasny czy ciemny sos, robie dalej tak:
1.sos biały koperkowy
wrzucam klopsiki do rosołku, kilka ziarenek pieprzu, gotuję ok. 20 min., dodaję mąkę wymieszaną z wodddą zimną i śmietanką i posiekany koperek
2.sos ciemny
przysmażam najpierw klopsiki na patelni,potem wrzucam do rosołku najlepiej wołowego+ 2,3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu. Gotuję jakieś 10 min. Zagęszczam sos wodą z maką

usmażone klopsiki lubię też podawać w sosie pieczarkowym wcześniej ugotowanym, pychota, polecam 🙂

**Anulka 21 m-cy**

pasiasta Dodane ponad rok temu,

Re: Jak robicie klopsy?

Jak się to czyta, to od razu zwykły klops nabiera rumieńców:-))))))))))

Dorota 08.08.04

[Zobacz stronę]

pasiasta Dodane ponad rok temu,

Re: Jak robicie klopsy?

Takie gotowane? to by było dobre dla męża na jego chore jelita:-((

Dorota 08.08.04

[Zobacz stronę]

vieta Dodane ponad rok temu,

Re: Jak robicie klopsy?

1. małe kuleczki z mielonego włożyć do piekarnika na blasze i dać na każdy małły plaster sera żółtego
2. do mielonego daję też czasami ząbek czosnku lub wędlinę, ser żółty, pieczarkę
3. małe kulki w sosie pomidorowym lub koperkowym
itp.

annika Dodane ponad rok temu,

Re: Jak robicie klopsy?

Jeżeli jest porządne mięso mielone nie potrzeba zabijać jego smaku 🙂 Ja na ogół proszę o zmielenie mi kawałka łopatki lub mieszam – łopatka, boczek, szynka. Absolutnie nie kupuję gotowego zmielonego.
Do klopsików dodaję namoczoną bułeczkę, jajo, przyprawy: pieprz, majeranek lub tymianek, lekko podsmażoną cebulkę i zmiażdzony czosnek (na ogół 2 ząbki na pół kilo mięsa).
Czasami zamiast pulpecików piekę w na blaszce dużego klopsa i później kroję w plastry i polewam sosem (bardzo chętnie pieczarkowym). Też pyszne 🙂

Ania, Bartek(08.06.95) i Michał(16.04.04)

pasiasta Dodane ponad rok temu,

Re: Jak robicie klopsy?

To na blasze brzmi bardo smakowicie:-))))))

Dora 08.08.04
tinyurl.com/czufo

pasiasta Dodane ponad rok temu,

Re: Jak robicie klopsy?

Powinnam zmienić tytuł wątku na “klopsy na 100 sposobów”:-))))) ale już nie można edytować

Dora 08.08.04
tinyurl.com/czufo

Znasz odpowiedź na pytanie: Jak robicie klopsy?

Dodaj komentarz

Tematy, których nie znalazłam w forum
Do mam z USA - LOST!!!
Dziwczyny drogie, co ten kanal ABC tak cedzi te odcinki? Dlaczego nastepny dopiero za dwa tygodnie? Juz nie moge sie doczekac.
Czytaj dalej
Książka kucharska
Jakie mięsko na obiad (imprezka urodzinowa)
Może macie coś specjalnego. Najchętniej coś co mozna zrobić w piekarniku. [img]/upload/49/72/_571608_n.jpg[/img]Iwona, Sebuś 17.03.03 i dzidzia
Czytaj dalej