Jak robicie rybę?

Macie fajne sposoby na rybke?

32 odpowiedzi na pytanie: Jak robicie rybę?

  1. Najczęsciej grilluję i podaję z róznymi sosami, nasz ulubiony to koperkowy.

    • Zamieszczone przez Mamrotka
      Najczęsciej grilluję i podaję z róznymi sosami, nasz ulubiony to koperkowy.

      Grillujesz w piekarniku? Czy na grillu?
      My robimy w jarzynach w piekarniku, albo w cebuli i majonezie.

      • Zamieszczone przez Bep
        Grillujesz w piekarniku? Czy na grillu?
        My robimy w jarzynach w piekarniku, albo w cebuli i majonezie.

        na tej takiej patelni do grilowania zwykle (bo szybciej) a rzadziej w piekarniku.
        Moze tak na patelni robie na kolacje, a jak na obiad serwuje rybe to zwykle robie ja na grilu w piekarniku albo korzystam z paru moich ulubionych przepisów i wtedy w naczyniu zaroodpornym z roznymi smieciami 😉

        • Zamieszczone przez Mamrotka
          na tej takiej patelni do grilowania zwykle (bo szybciej) a rzadziej w piekarniku.
          Moze tak na patelni robie na kolacje, a jak na obiad serwuje rybe to zwykle robie ja na grilu w piekarniku albo korzystam z paru moich ulubionych przepisów i wtedy w naczyniu zaroodpornym z roznymi smieciami 😉

          Wrzucaj przepisy – bo moi lubią głównie smażoną, a to ani smaczne ani zdrowe 😉
          Oj Mamuśka. Teraz dla trójki to będziesz sobie musiała dużą patelnię sprawić na te rybki

          • Zamieszczone przez Bep
            Wrzucaj przepisy – bo moi lubią głównie smażoną, a to ani smaczne ani zdrowe 😉
            Oj Mamuśka. Teraz dla trójki to będziesz sobie musiała dużą patelnię sprawić na te rybki

            Postaram się dziś wieczorem wrzucić przepisy – jak nie dam rady to jutro. Ale mam bez własnych fotek niestety (bo tak pieknie pachnie ze od razu pochlaniamy i ciagle zapominam o sfotografowaniu )

            • zalezy jaką rybę, ale lubię zrobić w piekarniku.
              układam na rybce świeży czosnuś, sól, pieprz, czasem ziele jakieś:)
              zawijam w kominy z folii alu i do pieca:)

              • Zamieszczone przez Mamrotka

                Postaram się dziś wieczorem wrzucić przepisy – jak nie dam rady to jutro. Ale mam bez własnych fotek niestety (bo tak pieknie pachnie ze od razu pochlaniamy i ciagle zapominam o sfotografowaniu )

                Czekam… Wstaw póki myśl o rybie i gotowaniu nie wywołuje mdłości… Please 😀

                • Łosoś najczęściej z grilla, bo dzieciaki lubią, mrożone medaliony z kauflandu, bo na świeżego mnie średnio stać, wrzucam na grilla elektrycznego
                  Solę, tilapię i inne taki mielę w malakserze, jajo, bułka i kotlety mielone z tego robię – bo mam pewność, ze ości nie będzie 😀
                  Dorsza świeżego jak kupuję to standardowo w przyprawy na pół dnia: koperek, gorczyca (tylko trzeba ja potem ściągnąć), imbir, sól, pieprz, tymianek i w panierce na patelnię, no ale przy karmieniu młodych się trzeba babrać bo ości są
                  No i ukochana po grecku – zwykle panga świeża na parze i w warzywa
                  Czasami pstrągi świeże, sól, czosnek, masełko do środka i do piekarnika
                  No i domowe sushi, z łososia wędzonego, no ale z braku czasu przy imprezach, chociaz bardzo lubię
                  Wędzona makrela – usunięte ości, dodatkowo zmielona w malakserze, do tego gotowane jajko pokrojone i ceblula i jako pasta

                  • Zamieszczone przez Bep
                    Czekam… Wstaw póki myśl o rybie i gotowaniu nie wywołuje mdłości… Please 😀

                    Proszę bardzo – pierwsza potrawa:

                    PIECZONY ŁOSOŚ

                    na 4 porcje:
                    700 g ziemniaków obranych (najlepsze młode)
                    sól morska i świezo zmielony czarny pieprz
                    600 g filetów z łososia (wyfiletownych rzecz jasna)
                    duża garść zielonej fasolki szparagowej
                    duża garść żółtej fasoli szparagowej
                    2 garście zielonego groszku
                    55 g masła
                    oliwa z oliwek
                    skórka z 2 cytryn
                    garść świeżej bazylii
                    garść świeżego koperku lub kopru ogrodowego

                    W zwiazku z tym ze pieczenie łososia nie trwa długo, można zblanszować warzywa i dopiec je później na blasze razem z rybą. Znacznie to ułatwia życie 😉

                    Piekarnik rozgrzać do 230 st.
                    Zagotować duży garnek osolonej wody, wlozyc ziemniaki i gotować przez 10-12 minut.
                    Wrzucic wszystkie fasole do tego samego garnka i gotować jeszcze 4 minuty.
                    Odcedzic fasole i ziemniaki. przelozyc na blache.
                    dodać groszek, masło, trochę oliwy i skórkęz cytryny. Oprószyćsolą i pieprzem gdy są jeszcze ciepłe.

                    Posiekać polowe ziol i dodac do warzyw.
                    Lekko naciac filety po stronie skóry. Natrzec solą i pieprzem i odrobina oliwy z oliwek. W naciecia wsunac pozostale zioła.
                    Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut az losoś bedzie gotowy a warzywa miekkie.
                    Kazdemu nalozyc losisia, troche warzyw i polac sosem z pieczenia z blaszki.

                    • Zamieszczone przez Mamrotka
                      Proszę bardzo – pierwsza potrawa:

                      PIECZONY ŁOSOŚ

                      na 4 porcje:
                      700 g ziemniaków obranych (najlepsze młode)
                      sól morska i świezo zmielony czarny pieprz
                      600 g filetów z łososia (wyfiletownych rzecz jasna)
                      duża garść zielonej fasolki szparagowej
                      duża garść żółtej fasoli szparagowej
                      2 garście zielonego groszku
                      55 g masła
                      oliwa z oliwek
                      skórka z 2 cytryn
                      garść świeżej bazylii
                      garść świeżego koperku lub kopru ogrodowego

                      W zwiazku z tym ze pieczenie łososia nie trwa długo, można zblanszować warzywa i dopiec je później na blasze razem z rybą. Znacznie to ułatwia życie 😉

                      Piekarnik rozgrzać do 230 st.
                      Zagotować duży garnek osolonej wody, wlozyc ziemniaki i gotować przez 10-12 minut.
                      Wrzucic wszystkie fasole do tego samego garnka i gotować jeszcze 4 minuty.
                      Odcedzic fasole i ziemniaki. przelozyc na blache.
                      dodać groszek, masło, trochę oliwy i skórkęz cytryny. Oprószyćsolą i pieprzem gdy są jeszcze ciepłe.

                      Posiekać polowe ziol i dodac do warzyw.
                      Lekko naciac filety po stronie skóry. Natrzec solą i pieprzem i odrobina oliwy z oliwek. W naciecia wsunac pozostale zioła.
                      Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut az losoś bedzie gotowy a warzywa miekkie.
                      Kazdemu nalozyc losisia, troche warzyw i polac sosem z pieczenia z blaszki.

                      O! Fajne! Proste i w miarę szybkie Powiedz, że to nie może się nie udać
                      Tylko u mnie trzeba zmienić proporcje. Tyle ziemniaków to u mnie idzie w tydzień Za to fileta to by im było za mało pewnie Ot ekonomiczna rodzinka
                      Tylko, że te ziemniaki się pewnie upieką (będą podpieczone i chrupiące??) więc moi pochłoną ich pewnie ze 2 kg…
                      A można to zrobić z innym filetem niż łosoś? Mam jakiegoś marnego mintaja w zamrażalniku

                      • A o ta rybe to chodzi tylko o sposob na “obiad”? jesli nie to ostatnio kupilam “Rybne leczo” dobre bylo az sprawdzilam czy sa przepisy aby samemu zrobic i oczywiscie w necie wszystko jest wiec zainteresowana moze sobie poszukac 😀
                        A tutaj przepis na moja ulubiona rybke w zalewie 🙂

                        Ok 800- 1000g ryby ( jaka kto lubi) przyprawic (sol pieprz ) i pokrojona w kawalki na ok 4cm opanierowac (maka, jajo, bulka tarta) i usmazyc

                        2 czerwone papryki pokroic w kostke
                        4-5 ogorkow ( tyle aby na talerzyku bylo ich tyle samo co pokrojonej papryki) kiszonych pokroic w kostke
                        1-2 cebule w “rozwalone” krazki

                        W misce ukladac warstwami
                        ryba a na nia po garsci cebuli, ogorkow, papryki -zalac ciepla zalewa i znowu ryba- warzywa- zalewa itd… Mozna jesc na cieplo badz na zimno.

                        ZALEWA:
                        0,5 szkl. oleju
                        6 łyżek octu
                        2 szkl. wody
                        1 sloiczek koncentratu pomidorowego (200g)
                        3 łyżki ketchupu
                        2 łyżki cukru
                        ziele angielskie
                        -zagotowac-
                        mozna ja jeszcze doprawic wedlug uznania. Ja dodaje soli, pieprzu, ostrej papryki.

                        • Jesteśmy fanami świeżej smażonej lub wędzonej rybki.Również smażona w zalewie.Jedynie śledzie robimy w różnoraki sposób.Ryba pieczona w foli,czy rękawie nie rózni się dla mnie niczym od gotowanej;)

                          • A ja uwielbiam “kulki rybne” w kwaśnej zalewie…

                            to nic innego, niż mielone z rybki, usmażone, i zalane zalewą kwaśną. Odstane….zimne… MNIAM!!!

                            • Zrobiłam dziś rybę rilowaną z sosem czosnkowym. Klapa na całej linni 🙁 Objad poszedł do kosza 🙁

                              • Zamieszczone przez Bep
                                O! Fajne! Proste i w miarę szybkie Powiedz, że to nie może się nie udać
                                Tylko u mnie trzeba zmienić proporcje. Tyle ziemniaków to u mnie idzie w tydzień Za to fileta to by im było za mało pewnie Ot ekonomiczna rodzinka
                                Tylko, że te ziemniaki się pewnie upieką (będą podpieczone i chrupiące??) więc moi pochłoną ich pewnie ze 2 kg…
                                A można to zrobić z innym filetem niż łosoś? Mam jakiegoś marnego mintaja w zamrażalniku

                                Nie moze sie nie udac – trzeba tylko uwaznie nakladac na talerze zeby sie ryba nie rozsypala bo juz nie bedzie tak ladnie wygladac. Z innych ryb nie probowalam.

                                Postaram sie wieczorem zapodac inne przepisy jeszcze.

                                • Zamieszczone przez scarlet
                                  Zrobiłam dziś rybę rilowaną z sosem czosnkowym. Klapa na całej linni 🙁 Objad poszedł do kosza 🙁

                                  WHY???????????

                                  Napisz co robilas po kolei – i jaka ryba moze uda nam sie wspolnymi silami dojsc do tego w ktorym miejscu moze cos poszlo źle i stad całe fiasko przedsięwzięcia.

                                  • Ja robię zapiekankę rybną. Ryż, ryba i por układane warstwami. Całość zalewa się rosołkiem i zapieka 🙂 Pyszna 🙂

                                    • ja rybę robie na kilka sposobów
                                      dla dzieciaków najczęsciej smażony filet oprószony mąką, bardzo lubią z brokułami
                                      dla siebie gotowane na parze w pieprzu cytrynowym albo filet zapiekamy w mleku i jajku.
                                      ostatnio piekłam w piekarniku pstąga w folii, bardzo smaczny!

                                      • Zamieszczone przez Mamrotka
                                        WHY???????????

                                        Napisz co robilas po kolei – i jaka ryba moze uda nam sie wspolnymi silami dojsc do tego w ktorym miejscu moze cos poszlo źle i stad całe fiasko przedsięwzięcia.

                                        Mam grila w kuchence mikrofalowej. Najpierw piekłam, potem grilowałam, dodałam trochę masełka. Ryba niestety się wysuszyła 🙁 Sos czosnkkowy robię z majonezu i śmietany, ale chyba tym razem przesadziłam z czosnkiem 🙁
                                        Będę próbować z innymi przepisami. U nas ryba ostatnio nie bardzo idzie.

                                        • ja w mikrofalówce nie robię,bo mi czasami coś się wysuszyło
                                          Jak narazie u Nas smakuje wszystkim z sosem koperkowym 🙂 a Kuba to uwielbia 🙂

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Jak robicie rybę?

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general