Krzysio wkracza właśnie w 10 miesiąc i lekarz kazał powoli wprowadzać gluten, najpier tylko same biszkopciki. Jeżeli krzysio będzie uczulony na glutenn jak mam to rozpoznać? Jakie są kupki po glutenie? i kiedy uczulenie na gluten si eujawnia czy zaraz po zjedzeniu glutenu czy dopiero po jakimś czasie. Proszę jeśli coś wieie na ten temat to napiszcie
fame i Krzysio
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: jak rozpoznać uczulenie na gluten?
Re: jak rozpoznać uczulenie na gluten?
też czytałam że mogą być tłuste kupki, ale nie mam pojęcia jak toto może wyglądać, ta tłustość?
Monia i Olgutek 11 m-cy !
Zróbcie żeby mieć pezność czy to jest bądź nie . Wtedy będziecie mieć 100% pewnoćc. Takie jest moje zdanie.
Ja bym tak zrobiła. sama przez to przechodziłam i to co wiem na pewno to zeby szybko postawić diagnozę, bo czasem skutki moga być nie opłakane.
mi sie wydaje ze kazdy inaczej przechodzi uczulenie na cos i ma inne objawy. wiec najlepiej jezeli sie widzi ze jest cos nie tak to moim zdaniem najlepiej skonsultowac to z lekarzem nizrobiccos nawlasna reke nie bedac pewna/pewnym
mi sie wydaje ze kazdy inaczej przechodzi uczulenie na cos i ma inne objawy. wiec najlepiej jezeli sie widzi ze jest cos nie tak to moim zdaniem najlepiej skonsultowac to z lekarzem ni zrobic cos na wlasna reke nie bedac pewna/pewnym
Odświeżę temat. Wbrew pozorom sporo ludzi ma alergie na różne alergeny. Co do uczulenia na gluten, moja kuzynka przez bardzo długi czas miała biegunki i w zasadzie ogólnie bardzo źle się czuła. Zdecydowała się na badanie poziomu przeciwciał igg i okazało się, że jest po prostu uczulona na gluten. Biedna, przez wiele lat łykała różne tabletki, które pomagały na krótką chwilę, a tu wyszedł całkiem inny problem. Przeszła na dietę bezglutenową i z czasem wróciła do zdrowia. Gdy zdrowie nam wysiada, nie ma co się zastanawiać, najlepiej pędzić do lekarza lub przejść specjalistyczne badania.
Witam,
Nietolerancja glutenu przez dziecko może mieć charakter alergii pokarmowej albo być objawem choroby trzewnej czyli celiakii. Celiakia i alergia na gluten są różnymi jednostkami chorobowymi, o różnych mechanizmach i nie należy ich ze sobą mylić.
Alergia na gluten przejawia się występowaniem reakcji alergicznych. Pojawiają się one po spożyciu pokarmu zawierającego gluten. Mogą być to ostre reakcje alergiczne, objawiająca się krótko po spożyciu pokarmu lub częściej opóźnione reakcje pojawiająca się zwykle do 72–96 h. Dolegliwości najczęściej dotyczą skóry (wysypka, szorstka skóra) lub przewodu pokarmowego (biegunka, wymioty, ból brzucha), ale mogą również obejmować układ oddechowy (duszności, kaszel). Diagnostyka alergii pokarmowej opiera się na dokładnie zebranym wywiadzie alergicznym, testach skórnych oraz sprawdzeniu poziomu swoistych IgE. Najbardziej wiarygodnym dowodem na alergię pokarmową jest dieta eliminacyjna z ponownym wprowadzeniem uczulającego pokarmu. U dzieci z objawami alergii na gluten, by wykluczyć ewentualną celiakię, wykonuje się też często badania w kierunku tej choroby. Leczeniem z wyboru jest dieta bezglutenowa. W przeciwieństwie do celiakii większość dzieci wyrasta z alergii pokarmowej, co umożliwia w późniejszym wieku ponowne wprowadzenie glutenu do diety.
Celiakia jest przewlekłą chorobą immunologiczną, o podłożu genetycznym charakteryzującą się nietolerancją glutenu. U chorych osób spożywanie glutenu prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, co prowadzi do upośledzenia wchłaniania pokarmu. Objawy celiakii związane są głownie z przewodem pokarmowym ( np. przewlekła lub nawracająca biegunka, przewlekłe bóle brzucha, wzdęcie/ bolesne skurcze brzucha), ale mogą też dotyczyć innych układów np. skóry. Zdarza się także, że celiakia przebiega niemalże bezobjawowo. Celiakia zwykle wykrywana jest u dzieci, ale choroba może ujawnić się w każdym wieku. Diagnostyka w kierunku celiakii wskazana jest u chorych z charakterystycznymi objawami klinicznymi, a także u osób z grupy ryzyka zachorowania na celiakię (np. u chorych na cukrzycę typu 1 czy z zespołem Downa) oraz u krewnych pierwszego stopnia osoby chorej na celiakię.
Zazwyczaj pierwszym krokiem w diagnostyce celiakii jest badaniu serologiczne. Oznacza się przeciwciała swoiste dla celiakii przeciwko: transglutaminazie tkankowej (tTGA), endomysium mięśni gładkich (EmA)oraz deamidowanej gliadynie (DGP). U osób z objawami podstawowym testem służącym do rozpoznania celiakii są przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasie IgA. W postępowaniu diagnostycznym wykonuje się również badanie genetyczne- oznaczenie antygenów zgodności tkankowej HLADQ2 lubDQ8. Ostateczne rozpoznanie daje wynik biopsji jelita cienkiego.
U osób z grupy ryzyka zwykle od zaczyna się od wykonania badania genetycznego. Ujemny wynik praktycznie wyklucza rozpoznanie celiakii.
Podstawą leczenia jest stosowanie diety bezglutenowej. Należy wprowadzić ją jednak dopiero po zakończeniu diagnostyki i ustaleniu rozpoznania.
W razie wątpliwości sugeruję kontakt z gastroenterologiem dziecięcym, który najlepiej oceni czy i jakie badania należy wykonać u dziecka.
Zachęcam także do skorzystania z usługi eMedi24 oferowanej przez Medipark.
Znasz odpowiedź na pytanie: jak rozpoznać uczulenie na gluten?