jak już ugotujesz rosół (wywar) to wrzucasz pokrojone w kostkę ziemniaki, gotują się ok 15-20 min.
kasza gotuje się ok 10 min.
wiec po 10 min od wrzucenia ziemniaków wrzucasz kaszę i masz krupnik:)
Zamieszczone przez mamia:bo u mnie króluje:
[…]
pomidorówka
U mnie tylko to jak czasem dla panienek, my zdecydowanie w ciała stałe idziemy, a zupa to taka wygodna sprawa, ech
Zamieszczone przez mamia:Ostatnio zrobiłam ryż z warzywami /z przepisu Gobinka/ jako dodatek do obiadu – zajadały się
ale nie wiem co jeszcze?
Biegnę szukać!
U mnie z warzyw to idzie brokuł, kalafior, w bólach burak i surówka z marchewki, gotowana nie przejdzie.
Zamieszczone przez mamia:to krupnik zabiela się śmietaną?
ja myślałam, że to ma być taka zupka/rosołek z warzywami, ziemniakami, kaszą i mięskiem
Nie wiem, znam się na gotowaniu jak świnia na gwizdach
Zamieszczone przez mamia:To zamówienie moich dzieci dziś na obiad
Skąd mam im go wytrzasnąć? Nawet nie wiem jak się gotuje
Robie wywar. Jak się kość z mięchem wygotuje wrzucam jedną kostke rosołową,
jarzynkę (ja mam taka przez mamusię zrobioną w słoiczku, ale można normalnie
warzywka obrać i pokroić) oraz na mój 3 litrowy gar tak ze 4 garście kaszy jeczmiennej.
Potem obieram ziemniaki. po 15 min. gotowania kaszy dorzucam ziemniaki i gotuję
aż zmiękną. potem tylko zabielam śmietaną i dosypuje koperku pokrojonego.
mozna oczywiście doprawić do smaku. ja już praktycznie nic nie dodaję.
1. Wg mnie nalepszy jest na drobiu (szyja z indyka, udko z dobrego kurczaka, kawalek podudzia z indyka)
2. Gotuję miesko ok. 1/2 godz, solę i drobno siekam kawałek cebuli (nie używam pora ze względu na Martę).
3. Po poł godzinie wsypuję kaszę (tak ok. pół szklanki) pęczak (długo się gotuje, bo ok. 40 min, ale jest zdrowszy), jęczmnienną lub jęczmienno-perłową (moje ostatnie odkrycie) – te ostatnie gotuje się ok. 20 min.
4. Pod koniec gotowania dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę i ewentualnie parę brukselek. Warzyw nie gotuję dłużej niż 10-15 minut, bo nie lubię zbyt miękkich.
5. Można na początku gotowania włożyć 1 liść laurowy i 2 ziela angielskie. Trzeba lubić, bo krupnik wtedy ma bardziej intensywny smak.
6. Obowiązkowo dodaję natkę z pietruszki i pokrojoną natkę z cebulki (z zamrażalnika).
Mam 4-miesięcznego synka i już dobre półtora miesiąca zmagamy się z alergią.
W zasadzie to niemal od początku synek miał jakieś problemy skórne. Już w szpitalu pojawiły się jakieś krosteczki
10 lutego (w ubiegły czwartek) był pożar w moim mieszkaniu. Mam mieszkanie dwupoziomowe i pożar spowodowali pracownicy administracji, którzy spawali coś tam na dachu-od iskry zajeła się więźba dachowa, spalił
48 odpowiedzi na pytanie: Jak się gotuje krupnik?
[Zobacz stronę] – można np. w ten sposób. Ja robię na oko 🙂
Wywar z mięska i warzyw, do tego ziemniaczki i na sam koniec kasza.
Czyli to taka jarzynowa z naciskiem na pyrki i kaszę? A ta kasza to jaka?
Sorki za głupie pytania;)
jęczmienna 🙂
Sorki za głupie pytania;)
ja gotuje raczej taki rosól;) z ziemniakami i kaszą jęczmienną
kasza jęczmienna drobna
jak już ugotujesz rosół (wywar) to wrzucasz pokrojone w kostkę ziemniaki, gotują się ok 15-20 min.
kasza gotuje się ok 10 min.
wiec po 10 min od wrzucenia ziemniaków wrzucasz kaszę i masz krupnik:)
o widzicie!
jakie to proste;-)
Dzięki serdeczne:-)
Dzięki serdeczne:-)
Prawda:)
Też dziękuję, na pewno wypróbuję jak tylko składniki nabędę
jeszcze służę innymi zupami:)
To ładnie poproszę:-)
bo u mnie króluje:
rosół z makaronem /tylko literkowym;-)/
pomidorówka
ogonówka /fuj, ale dzieci się zajadają/
barszczyk
bardzo czasem;-)
grochówka, żurek, ogórkowa
U mnie krupnik, na dziś, już się gotuje….
Opowiadaj byle by były proste i z normalnych; niewyszukanych składników;)
A czy w tym krupniku mogę pominąć zabielanie śmietaną? PanuMężowi zupy w generalnie nie służą, a takie zaciągane to już odpadają na starcie
U mnie tylko to jak czasem dla panienek, my zdecydowanie w ciała stałe idziemy, a zupa to taka wygodna sprawa, ech
Ja to ostatnio, z przerażeniem, stwierdziłam, że serwowana przeze mnie kuchnia jest właśnie taka: wygodna,łatwa, szybka…
Jemy mało różnorodnie – pod względem dań i produktów jakie używam
I tak na przykład nie mam pomysłu w jakiej postaci zachęcić dzieci do warzyw – znają te podstawowe… Nie mam pomysłów na takie dania dla dzieci.
Ostatnio zrobiłam ryż z warzywami /z przepisu Gobinka/ jako dodatek do obiadu – zajadały się
ale nie wiem co jeszcze?
A czy w tym krupniku mogę pominąć zabielanie śmietaną? PanuMężowi zupy w generalnie nie służą, a takie zaciągane to już odpadają na starcie
to krupnik zabiela się śmietaną?
ja myślałam, że to ma być taka zupka/rosołek z warzywami, ziemniakami, kaszą i mięskiem
Biegnę szukać!
U mnie z warzyw to idzie brokuł, kalafior, w bólach burak i surówka z marchewki, gotowana nie przejdzie.
Nie wiem, znam się na gotowaniu jak świnia na gwizdach
Robie wywar. Jak się kość z mięchem wygotuje wrzucam jedną kostke rosołową,
jarzynkę (ja mam taka przez mamusię zrobioną w słoiczku, ale można normalnie
warzywka obrać i pokroić) oraz na mój 3 litrowy gar tak ze 4 garście kaszy jeczmiennej.
Potem obieram ziemniaki. po 15 min. gotowania kaszy dorzucam ziemniaki i gotuję
aż zmiękną. potem tylko zabielam śmietaną i dosypuje koperku pokrojonego.
mozna oczywiście doprawić do smaku. ja już praktycznie nic nie dodaję.
edit. ziemniaki kroje w kostkę 😉
A czy w tym krupniku mogę pominąć zabielanie śmietaną? PanuMężowi zupy w generalnie nie służą, a takie zaciągane to już odpadają na starcie
Można pominąć. Choć ja akurat lubię 😉
Ja nie zabielam krupniku śmietaną
lubię taki “czysty” 🙂
Krupnik
1. Wg mnie nalepszy jest na drobiu (szyja z indyka, udko z dobrego kurczaka, kawalek podudzia z indyka)
2. Gotuję miesko ok. 1/2 godz, solę i drobno siekam kawałek cebuli (nie używam pora ze względu na Martę).
3. Po poł godzinie wsypuję kaszę (tak ok. pół szklanki) pęczak (długo się gotuje, bo ok. 40 min, ale jest zdrowszy), jęczmnienną lub jęczmienno-perłową (moje ostatnie odkrycie) – te ostatnie gotuje się ok. 20 min.
4. Pod koniec gotowania dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę i ewentualnie parę brukselek. Warzyw nie gotuję dłużej niż 10-15 minut, bo nie lubię zbyt miękkich.
5. Można na początku gotowania włożyć 1 liść laurowy i 2 ziela angielskie. Trzeba lubić, bo krupnik wtedy ma bardziej intensywny smak.
6. Obowiązkowo dodaję natkę z pietruszki i pokrojoną natkę z cebulki (z zamrażalnika).
7. Przyprawiam solą i pieprzem.
Ja nie zabielam śmietaną. I daję jeszcze garść grzybków suszonych, nadają fajny smaczek 🙂
ja z kolei w krupniku “muszę” mieć mięso inne niż drób
i “muszę” mieć dwa rodzaje kaszy – trochę drobnej i ciut grubej.
uwielbiam krupnik
Kiedyś myslałam że to mega trudna zupa a okazało się że to pestka
mamia, jak Ci wyszedł?
Znasz odpowiedź na pytanie: Jak się gotuje krupnik?