Hej Kucharki,
W tym roku chcę upiec karczek zamiast kupować wędliny.
Poradźcie jak się to robi? ;-))
Prosze również o podanie czasu pieczenia i temperatury bo wyczucie to ja raczej mam kiepskie w tych sprawach>
Z góry dziękuję!
Gosia z zielonym światłem nadziei
3 odpowiedzi na pytanie: Jak się piecze karczek?
Re: Jak się piecze karczek?
Chętnie pomogę, ale neistety ja wszystko robie na wyczucie.. Hmm moze choć troszkę się jednak przydam. Karczeka, schab boczek – robi się podobnie więc podam na wszystko. Nacierasz wcześniej solą z dużą ilością czosnku. Najlepiej jak zostawisz na noc. Wkładasz do brytfanki podlewasz wodą ( by w brytfance było jej jakoś do 1/4 wysokości – wkładasz do piekarnika na jakieś 180 stopni na 2 godziny – dobrze jest zajrzeć w międzyczasie ( zapach pomoże pamiętać o mięsku ) i jeśli trzeba dolać wody ( ( uważaj, jeśli masz szklaną foremkę wtedy wrzącą wodę wlewaj delikatnie po mięsku ). Pod koniec dwóch godzin dziabiesz widelcam – gładko wchodzi i jest rumiane – gotowe nie wchodzi gładko poczekaj jeszcze pól godziny. Ale dwie z reguły spokojnie starczają czasem nawet mniej. Acha oprócz soli i czosnku można dodać troszkę Twoich ulubionych przypraw no słodkiej papryki.. wegety…
Mniam polecam
ika z syneczkiem Igorem marcowym (28.03.2004 )
Re: Jak się piecze karczek?
Ikkinia,
Jak zawsze jesteś nieoceniaona!
Dzięki. Będę próbować!
Pozdrawiam cię serdecznie i głaski dla Igorka :-))
Gosia z zielonym światłem nadziei
Re: Jak się piecze karczek?
Dzień wcześniej karczek natrzyj solą, pieprrem i zmiażdżonym czosnkiem, włóż do lodówki np. w worku foliowym, aby nie przeszedł zapach. NA drugi dzień obwiąż boczek sznurkiem, aby zachował kształt walcowaty, włóż do “gęsiarki” czyli tzw. rondla, do którego wcześniej włożyłaś i roztopiłaś na ogniu smalec (ja używam plantę do smażenia) i zacznij opiekać najpierw na dyżum gazie z każdej strony (pamiętaj jednak, aby nie wkładać mięsa do zimnego garnka, bo się przypali), jak karczek się przyrumieni to zmniejsz ogień i dalej piecz, aż do momentu kiedy po wbiciu patyczka drewnianego mięso będzie mięciutkie.
Wychodzi przepyszne, smacznego
Anitka i Bartuś 5 sierpnia 03
Znasz odpowiedź na pytanie: Jak się piecze karczek?