jak ugotowac szynkę?

namówiły mnie wczoraj kobiety w skklepie na kupno surowej szynki coby ja sobie w domu ugotować 🙂

no…i niby wszystko jasne – wrzucić do wody i gotować….

ale: jakich przypraw użyć, jak długo gotować, może jeszcze na coś należy zwrócić uwagę?

15 odpowiedzi na pytanie: jak ugotowac szynkę?

  1. Zamieszczone przez avi
    namówiły mnie wczoraj kobiety w skklepie na kupno surowej szynki coby ja sobie w domu ugotować 🙂

    no…i niby wszystko jasne – wrzucić do wody i gotować….

    ale: jakich przypraw użyć, jak długo gotować, może jeszcze na coś należy zwrócić uwagę?

    duża ta szynka?

    zaraz Ci przepis na fajną gotowaną wędlinę wrzucę
    miodzio wychodzi

    skopiowane:

    Oto przepis:
    Schab lub piers z indyka (2kg)
    2l wody
    1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
    jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa
    np łopatka to mozna dac więcej)
    1 łyżka cukru
    1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
    1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
    4 ząbki czosnku
    2 łyzki majonezu
    inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
    własnego uznania

    Wykonanie:
    WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam
    trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość
    zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić
    do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku
    przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
    5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
    wyjmujemy mieso i…gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie “lezakowania” w
    zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre.

    na 2 litry wody daję 1/3 szklanki soli
    do tego ziele angielskie (ok. 10 ziaren), 2 liście laurowe, 3 czubate łyżki majeranku (lubię dużo) – i resztę przypraw jak w przepisie
    robiłam schab i karkówkę – ta wychodzi przepyszna !
    ahimsa bodajże szynkę robiła i też zadowolona

    • juz mam na nią smaka
      dzięki 🙂

      • Ja właśnie taką będę robić na świeta:) Już robiłam- teraz na speecjalne zamówienie małża robię, bo jemu bbbb smakowało!

        • tez ten przepis polecam, robiłm juz schab, pierś indyka i szynke, szynka najlepiej wychodzi

          • przeczytałam przepis bardzo dokładnie i mam jedna wątpliwość:
            czy na pewno tego gotowania w sumie jest tylko 10 minut?

            to na pewno wystarczy aby szynka była miękka?

            • Zamieszczone przez avi
              przeczytałam przepis bardzo dokładnie i mam jedna wątpliwość:
              czy na pewno tego gotowania w sumie jest tylko 10 minut?

              to na pewno wystarczy aby szynka była miękka?

              sprawdzone
              na pewno wystarczy
              ta szynka jeszcze długo leży w gorącej wodzie

              • Zamieszczone przez EwkaM
                sprawdzone
                na pewno wystarczy
                ta szynka jeszcze długo leży w gorącej wodzie

                ok – wierze na słowo

                zrobię – na bank

                • wystarczy wystarczy
                  bo takie wedliny to raczej nie podlegaja gotowaniu tylko parzeniu

                  • Potwierdzam, pychotka
                    i człowiek wie co je i ile jest mięsa w mięsie 🙂

                    • Zamieszczone przez ahimsa
                      Ja właśnie taką będę robić na świeta:) Już robiłam- teraz na speecjalne zamówienie małża robię, bo jemu bbbb smakowało!

                      A to się robi z surowej-surowej, czy z surowej wędzonej?

                      • Zamieszczone przez kurczak
                        A to się robi z surowej-surowej, czy z surowej wędzonej?

                        Z surowej-surowej

                        • Zamieszczone przez JaEwa
                          Z surowej-surowej

                          moja była surowa chyba wędzona bo jakoś tak pachniała…. nie spytałam
                          ale jest owinięta w te sznureczki….

                          i własnie się parzy…

                          • Zamieszczone przez avi

                            moja była surowa chyba wędzona bo jakoś tak pachniała…. nie spytałam
                            ale jest owinięta w te sznureczki….

                            i własnie się parzy…

                            Może być dobre, przetestujesz i nam powiesz 😉
                            tylko obawiam się troszkę o sól, bo jak wędzona to chyba już dość słona, a w zalewie też jest sól.

                            • Zamieszczone przez JaEwa
                              Może być dobre, przetestujesz i nam powiesz 😉
                              tylko obawiam się troszkę o sól, bo jak wędzona to chyba już dość słona, a w zalewie też jest sól.

                              właśnie… też się tego obawiałam i pomimo iż u nas nadal obowiązuje post – musiałam spróbować….

                              i jest SUPER

                              chociaz na przyszły raz dam troszkę mniej tej soli bo jak dla mnie to mogłoby być jej troszke mniej

                              • Zamieszczone przez EwkaM
                                duża ta szynka?

                                zaraz Ci przepis na fajną gotowaną wędlinę wrzucę
                                miodzio wychodzi

                                skopiowane:

                                Oto przepis:
                                Schab lub piers z indyka (2kg)
                                2l wody
                                1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
                                jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa
                                np łopatka to mozna dac więcej)
                                1 łyżka cukru
                                1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
                                1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
                                4 ząbki czosnku
                                2 łyzki majonezu
                                inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
                                własnego uznania

                                Wykonanie:
                                WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam
                                trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość
                                zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić
                                do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku
                                przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
                                5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
                                wyjmujemy mieso i…gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie “lezakowania” w
                                zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre.

                                na 2 litry wody daję 1/3 szklanki soli
                                do tego ziele angielskie (ok. 10 ziaren), 2 liście laurowe, 3 czubate łyżki majeranku (lubię dużo) – i resztę przypraw jak w przepisie
                                robiłam schab i karkówkę – ta wychodzi przepyszna !
                                ahimsa bodajże szynkę robiła i też zadowolona

                                Odświeżam przepis, właśnie się robi…

                                Znasz odpowiedź na pytanie: jak ugotowac szynkę?

                                Dodaj komentarz

                                Mozarella w ciąży

                                Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                Czytaj dalej →

                                Ile kosztuje żłobek?

                                Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                Czytaj dalej →

                                Dziewczyny po cc – dreny

                                Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                Czytaj dalej →

                                Meskie imie miedzynarodowe.

                                Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                Czytaj dalej →

                                Wielotorbielowatość nerek

                                W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                Czytaj dalej →

                                Ruchome kolano

                                Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                Czytaj dalej →
                                Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                Logo
                                Enable registration in settings - general