Forum: Książka kucharska
Jak wykorzystać białko z jajek?
Mamy 10 po wczorajszych faworkach i nie mamy pomyslu, a wyrzucić trochę szkoda, a Wy co robicie?
Mamy 10 po wczorajszych faworkach i nie mamy pomyslu, a wyrzucić trochę szkoda, a Wy co robicie?
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
15 odpowiedzi na pytanie: Jak wykorzystać białko z jajek?
kokosanki:)
Naleśniki i krokiety (mozna zamrozić). Naleśniki świetnie wychodzą jak do ciasta zamiast całego jajka da sie 3 białka.
robie babke
wiec
szklanaka jajek (w tym wypadku bialek – tez jest samczna bardzo)
szklanka maki
szklanka cukru
szklanka maku sypkiego
aromat migdalowy
bialka ubijam na sztywna piane dodaje cukier i ubijam toche jeszcze
mieszam delikatnie z maka i makiem i do pieca
u mnie uwielbiana
spód do cycków murzyna
zamrozić na 2 porcje i dodawać do kotletów mielonych
maduxia na obiedzie eleganckim podała przepis na pawłową-kopiuję
Pawłowa
bezę mozna zrobić i tydzień przed, ale trzeba pamiętać, że w tym czasie jeszcze bardziej wyschnie. Ja zawsze mrożę białka jak mi zostają, potem do bezy są jak znalazł. Dosłownie 🙂
Na dużą potrzeba min. 5 białek, ze dwie szklanki cukru pudru, łyżka octu winnego albo soku z cytryny, 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej, esencja waniliowa (prawdziwa, jak nie ma, to lepiej nic nie dawać)
No i normalnie: ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, potem stopniowo cukier i cała reszta- u mnie masę bezową przygotowuje Antoś :-))) Potem na pergamin, żeby wyglądem przypominalo koło, chociaż trochę, i do pieca, 2-3godziny, 130-140 stopni, można i mniej, ale ja wolę jak beza jest lekko brązowa- lepiej wygląda z bitą śmietaną.
Przechować w ciepłym, suchym miejscu.
Wykończenie- kilka godzin pzed podaniem, bo beza się od kontaktu z bitą śmietaną zaczyna powoli rozpuszczać. NAwalić górę lekko slodkiej bitej śmetany, ddo tego owoce, np. ze dwa kiwi, granat, karambola albo grapefruit-segmenty. mA być kontrast, wiec owoce mają być kwaskowate, żadne tam truskawki czy brzoskwinie, mogą być jeszcze pomarańcze, maliny…
Układać plamami, wolne miejsca wypełnić malowniczo maleńkimi owocami granatu (fajne połączenie-jaskrawozielone kiwi i prawie amarantowy granat a do tego coś żółtego :-))
No ja białkami karmiłam kwiety (palmy) w domu 😉
Przypomniał mi sie jeszcze ryż z jabłkami.
warstwa ryżu
warstwa jogurtu z cukrem
warstwa prażonych jabłek z cynamonem
warstwa białek ubitych z cukrem na bezę
Siup do piekarnika
Tort Pavlova wg Nigelli
4 jajka o temp. pokojowej
250 g cukru pudru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka białego octu
300 ml śmietanki kremówki
cukier puder do kremówki (ilość w zależności jak bardzo słodką lubimy. W przepisie nie jest podana ilość, więc trzeba na oko..)
jakieś owoce na wierzch
Rozgrzać piekarnik do 140 stopni. Narysowac na papierze do pieczenia okrąg wielkości spodu naszej tortownicy.
Ubic białka (ze szczypta soli) na sztywno, powoli dodawać cukier aż do jednolitej konsystencji. Dodać mąkę kukurydzianą i ocet (to sprawi, że beza będzie w środku bardziej ciągnąca). Wylać na wyrysowany okrąg. Wstawić do piekarnika. Chwilę podpiec na 140 stopniach i po kilku chwilach zmniejszyć na 110 stopni i piec 2 godziny. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę do wystygnięcia.
Ubić na sztywno śmietankę wraz z cukrem pudrem. Wyłożyć to na bezę. Udekorowac owocami
to samo wkleiłam wyżej;)
dorotka dzisiaj piekę Twoją babke.Z tym,że nie mam maku,więc dodam wiórek koksowniczych;)
a pieczesz z samych białek,czy cale jaja też dodajesz??
to samo nam po głowie chodziło!
Ale przyznaję, że na taki torcik to ja mam ochotę!
Magdzik korzystaj z ciąży póki mozesz i spełniaj swoje zachcianki;):p
ciasteczka orzechowe
Zrobiłam dzisiaj właśnei z białek po faworkach. Dobre.
Na 4 białka 300 g orzechów włoskich, 500 g cukru pudru. Białka ubijamy, połowę orzechów trzeba zemleć a połowę posiekać. Do ubitych białek najpierw dodaje się powoli cukier i dalej się ubija na gęstą masę, na koniec dodajemy orzechy, mieszamy. Układamy porcjami na blasze przykrytej papierem do pieczenia (albo łyżką, albo tak ajak krem na tort). Pieczemy 20 min w temp. 160 stopni. Ja kiedyś zamiast cukru dodałam fruktozę i wyszły ciastka montigniakowe.
kotus mozna to piec z calych
ale z samych bialek tez jest smaczne – to moj sposob szybki na wykorzystanie bialek po prostu
wiesz jak sa zoltka to tym lepiej 🙂
a le ty juz pewnie po pieczeniu – i jak?
j nigdy nie robilam z wiorkami – u mnie nie ma amtorow tego smaczku 😉
już połowa zjedzona:)babka dobra taka na szybko do zrobienia i upieczenia:),bo piekła się krótko. My wiórki lubimy:)Gdybym miała w domu budyń kokosowy zrobiłabym krem i przełozyłabym 🙂
Ja z białek robię kokosanki
“kokosanki”
3 białka
150g cukru
300g wiórków kokosowych
Białka wlać do głębokiej miski,ubijac na sztywno pianę,stopniowo wsypywać cukier.
Pianę posypać wiórkami kokosowymi, całość delikatnie wymieszać
Dłońmi moczonymi w wodzie nabierać niewielkie porcje masy, formować z nich kuleczki.
Ciasteczka od razu rozkladać na blachach przykrytych papierem do pieczenia.
Każdą porcję kokosanek piec 10-12 minut w nagrzanym piekarniku temperatura 180 stopni (najlepiej z ermoobiegiem)
Przydatność do spożycia 4 tygodnie;)
Smacznego
Znasz odpowiedź na pytanie: Jak wykorzystać białko z jajek?