Jak wykorzystać białko z jajek?

Mamy 10 po wczorajszych faworkach i nie mamy pomyslu, a wyrzucić trochę szkoda, a Wy co robicie?

15 odpowiedzi na pytanie: Jak wykorzystać białko z jajek?

  1. kokosanki:)

    • Naleśniki i krokiety (mozna zamrozić). Naleśniki świetnie wychodzą jak do ciasta zamiast całego jajka da sie 3 białka.

      • robie babke
        wiec
        szklanaka jajek (w tym wypadku bialek – tez jest samczna bardzo)
        szklanka maki
        szklanka cukru
        szklanka maku sypkiego
        aromat migdalowy

        bialka ubijam na sztywna piane dodaje cukier i ubijam toche jeszcze
        mieszam delikatnie z maka i makiem i do pieca

        u mnie uwielbiana

        • spód do cycków murzyna
          zamrozić na 2 porcje i dodawać do kotletów mielonych
          maduxia na obiedzie eleganckim podała przepis na pawłową-kopiuję
          Pawłowa

          bezę mozna zrobić i tydzień przed, ale trzeba pamiętać, że w tym czasie jeszcze bardziej wyschnie. Ja zawsze mrożę białka jak mi zostają, potem do bezy są jak znalazł. Dosłownie 🙂

          Na dużą potrzeba min. 5 białek, ze dwie szklanki cukru pudru, łyżka octu winnego albo soku z cytryny, 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej, esencja waniliowa (prawdziwa, jak nie ma, to lepiej nic nie dawać)
          No i normalnie: ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, potem stopniowo cukier i cała reszta- u mnie masę bezową przygotowuje Antoś :-))) Potem na pergamin, żeby wyglądem przypominalo koło, chociaż trochę, i do pieca, 2-3godziny, 130-140 stopni, można i mniej, ale ja wolę jak beza jest lekko brązowa- lepiej wygląda z bitą śmietaną.

          Przechować w ciepłym, suchym miejscu.

          Wykończenie- kilka godzin pzed podaniem, bo beza się od kontaktu z bitą śmietaną zaczyna powoli rozpuszczać. NAwalić górę lekko slodkiej bitej śmetany, ddo tego owoce, np. ze dwa kiwi, granat, karambola albo grapefruit-segmenty. mA być kontrast, wiec owoce mają być kwaskowate, żadne tam truskawki czy brzoskwinie, mogą być jeszcze pomarańcze, maliny…

          Układać plamami, wolne miejsca wypełnić malowniczo maleńkimi owocami granatu (fajne połączenie-jaskrawozielone kiwi i prawie amarantowy granat a do tego coś żółtego :-))

          • No ja białkami karmiłam kwiety (palmy) w domu 😉

            • Przypomniał mi sie jeszcze ryż z jabłkami.

              warstwa ryżu
              warstwa jogurtu z cukrem
              warstwa prażonych jabłek z cynamonem
              warstwa białek ubitych z cukrem na bezę

              Siup do piekarnika

              • Tort Pavlova wg Nigelli

                4 jajka o temp. pokojowej

                250 g cukru pudru

                2 łyżki mąki kukurydzianej

                1 łyżka białego octu

                300 ml śmietanki kremówki

                cukier puder do kremówki (ilość w zależności jak bardzo słodką lubimy. W przepisie nie jest podana ilość, więc trzeba na oko..)

                jakieś owoce na wierzch

                Rozgrzać piekarnik do 140 stopni. Narysowac na papierze do pieczenia okrąg wielkości spodu naszej tortownicy.

                Ubic białka (ze szczypta soli) na sztywno, powoli dodawać cukier aż do jednolitej konsystencji. Dodać mąkę kukurydzianą i ocet (to sprawi, że beza będzie w środku bardziej ciągnąca). Wylać na wyrysowany okrąg. Wstawić do piekarnika. Chwilę podpiec na 140 stopniach i po kilku chwilach zmniejszyć na 110 stopni i piec 2 godziny. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę do wystygnięcia.

                Ubić na sztywno śmietankę wraz z cukrem pudrem. Wyłożyć to na bezę. Udekorowac owocami

                • Zamieszczone przez Magdzik

                  Ubić na sztywno śmietankę wraz z cukrem pudrem. Wyłożyć to na bezę. Udekorowac owocami

                  to samo wkleiłam wyżej;)

                  • Zamieszczone przez dorotka1
                    robie babke

                    dorotka dzisiaj piekę Twoją babke.Z tym,że nie mam maku,więc dodam wiórek koksowniczych;)
                    a pieczesz z samych białek,czy cale jaja też dodajesz??

                    • Zamieszczone przez kotuś
                      to samo wkleiłam wyżej;)

                      to samo nam po głowie chodziło!
                      Ale przyznaję, że na taki torcik to ja mam ochotę!

                      • Zamieszczone przez Magdzik
                        to samo nam po głowie chodziło!
                        Ale przyznaję, że na taki torcik to ja mam ochotę!

                        Magdzik korzystaj z ciąży póki mozesz i spełniaj swoje zachcianki;):p

                        • ciasteczka orzechowe

                          Zrobiłam dzisiaj właśnei z białek po faworkach. Dobre.

                          Na 4 białka 300 g orzechów włoskich, 500 g cukru pudru. Białka ubijamy, połowę orzechów trzeba zemleć a połowę posiekać. Do ubitych białek najpierw dodaje się powoli cukier i dalej się ubija na gęstą masę, na koniec dodajemy orzechy, mieszamy. Układamy porcjami na blasze przykrytej papierem do pieczenia (albo łyżką, albo tak ajak krem na tort). Pieczemy 20 min w temp. 160 stopni. Ja kiedyś zamiast cukru dodałam fruktozę i wyszły ciastka montigniakowe.

                          • kotus mozna to piec z calych
                            ale z samych bialek tez jest smaczne – to moj sposob szybki na wykorzystanie bialek po prostu

                            wiesz jak sa zoltka to tym lepiej 🙂

                            a le ty juz pewnie po pieczeniu – i jak?
                            j nigdy nie robilam z wiorkami – u mnie nie ma amtorow tego smaczku 😉

                            • Zamieszczone przez dorotka1

                              a le ty juz pewnie po pieczeniu – i jak?

                              już połowa zjedzona:)babka dobra taka na szybko do zrobienia i upieczenia:),bo piekła się krótko. My wiórki lubimy:)Gdybym miała w domu budyń kokosowy zrobiłabym krem i przełozyłabym 🙂

                              • Ja z białek robię kokosanki
                                “kokosanki”
                                3 białka
                                150g cukru
                                300g wiórków kokosowych
                                Białka wlać do głębokiej miski,ubijac na sztywno pianę,stopniowo wsypywać cukier.
                                Pianę posypać wiórkami kokosowymi, całość delikatnie wymieszać
                                Dłońmi moczonymi w wodzie nabierać niewielkie porcje masy, formować z nich kuleczki.
                                Ciasteczka od razu rozkladać na blachach przykrytych papierem do pieczenia.
                                Każdą porcję kokosanek piec 10-12 minut w nagrzanym piekarniku temperatura 180 stopni (najlepiej z ermoobiegiem)
                                Przydatność do spożycia 4 tygodnie;)
                                Smacznego

                                Znasz odpowiedź na pytanie: Jak wykorzystać białko z jajek?

                                Dodaj komentarz

                                Mozarella w ciąży

                                Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                Czytaj dalej →

                                Ile kosztuje żłobek?

                                Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                Czytaj dalej →

                                Dziewczyny po cc – dreny

                                Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                Czytaj dalej →

                                Meskie imie miedzynarodowe.

                                Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                Czytaj dalej →

                                Wielotorbielowatość nerek

                                W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                Czytaj dalej →

                                Ruchome kolano

                                Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                Czytaj dalej →
                                Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                Logo
                                Enable registration in settings - general