jak wykorzystać dużą ilość jajek?

Kupujemy od kilku lat jajka ze wsi i wczoraj do naszych zakupów dostaliśmy gratis 60 sztuk stłuczek. Niektóre bardziej, niektóre mniej popękane i zastanawiam się co mogę z tym zrobić. Czasu jest mało, bo jak dzisiaj nic z tym nie zrobię to pewnie resztę lepiej już wyrzucić. Macie może pomysły, jak te stłuczki przerobić (chciałabym chociaż część uratować)?

21 odpowiedzi na pytanie: jak wykorzystać dużą ilość jajek?

    • Częśc bym wykorzystała na bezy, jakieś ciasto, omlet a reszte pewnie rozdała

      • Pracochłonne, ale
        Narobiłabym makaronu (dużo jajek idzie)- nitki, łazanki – wysuszyć, do torby papierowej i git 🙂
        Upiecz sobie na niedzielę placek z największą ilością jajek w przepisie jaką znasz 😀

        • Zrób jajecznicę i zaproś sąsiadów 🙂
          A tak serio to pomysł makaronu bardzo mi się podoba.

          • co zrobić?
            do sejmu iść

            albo sękacza zrobić

            • Zamieszczone przez beamama
              Upiecz sobie na niedzielę placek z największą ilością jajek w przepisie jaką znasz 😀

              albo od razu dwa, niektóre ciasta można mrozić…
              a na kolację to mega jajecznicę

              • To ja hurtem 🙂

                Zamieszczone przez aaagatka
                Upiec bezy?

                Zamieszczone przez ciapa
                Częśc bym wykorzystała na bezy, jakieś ciasto, omlet a reszte pewnie rozdała

                Ostatnio bezy robiłam w dzieciństwie czyli wiele lat temu z mamą, jakoś nie przepadam, ale chyba zrobię trochę.

                Zamieszczone przez beamama
                Pracochłonne, ale
                Narobiłabym makaronu (dużo jajek idzie)- nitki, łazanki – wysuszyć, do torby papierowej i git 🙂
                Upiecz sobie na niedzielę placek z największą ilością jajek w przepisie jaką znasz 😀

                Na makaron namówię męża, on lubi wyzwania 😉

                Zamieszczone przez mumcia22
                co zrobić?
                do sejmu iść

                albo sękacza zrobić

                Ale tego to chyba się nie robi w domowych warunkach? Chyba ze to jakieś inne ciasto, które się tak tylko nazywa?

                Zamieszczone przez miesiakk
                albo od razu dwa, niektóre ciasta można mrozić…
                a na kolację to mega jajecznicę

                A jakie, jakie ciasta można mrozić?

                Jak na razie z 2 jajek omleta zjadł Błażej i 2 kolejne zużyłam do smażenie kotletów.

                • Zamieszczone przez JaEwa

                  A jakie, jakie ciasta można mrozić?

                  na pewno kruche

                • Zamieszczone przez wyki
                  na pewno kruche

                  Na pewno sernika i makowca, no i biszkopt.

                  • Do pieczenia ciast idzie duzo jajek, mozna upiec jakies np ciasteczka ( dluzej poleza) albo biszkopt ( duzo jaj idzie). Mozna tez zrobic na obiad warzywa lub grzyby panierowanie (kalafior, boczniaki, pieczarki, nawet gotowane marchewki, cebula w plasterkach), idzie sporo jajek a mozna tez zostawic i zjesc na drugi dzien

                    • Ja bym pewnie ciata porobila i pomrozila 🙂
                      Jedno ide zaraz wyjac 🙂

                      • Zamieszczone przez kiara
                        Ja bym pewnie ciata porobila i pomrozila 🙂
                        Jedno ide zaraz wyjac 🙂

                        Trochę się miałam z tymi jajami, ale już ostatnia prosta. Jeszcze zostało na jutrzejsze śniadanie, będzie mega jajecznica, no i jeszcze pachnie sernik w piekarniku. Mamę uraczyłam też porcja tych jaj, niech sobie radzi.
                        Mąż jednak nie dał się namówić na robienie makaronu, ale za to zrobił sernik 🙂

                        • a ja dodam post faktum – paste jajeczną – np z makrelą. ja robie 5 jajek, jedna makrela i jablko w kosteczke. potem troche majonezu.

                          • Zamieszczone przez aborka
                            a ja dodam post faktum – paste jajeczną – np z makrelą. ja robie 5 jajek, jedna makrela i jablko w kosteczke. potem troche majonezu.

                            Z tym, że Ewa ma stłuczki, nie da się ich gotować 😀

                          • Zamieszczone przez aborka
                            a ja dodam post faktum – paste jajeczną – np z makrelą. ja robie 5 jajek, jedna makrela i jablko w kosteczke. potem troche majonezu.

                            Ja daje jajka, makrele, drobno pokrojonego pora i trosze majonezu (przyprawy)

                            Ale beamama slusznia uwage dodala;)

                            • biszkopt?:)
                              omlety?

                              • wiem ze to po fakcie ale ja to bym część żółtek oddzieliła od białek… żółtka można wykorzystać do sernika lub sera do nalesników a białka (same białka) można mrozić 🙂

                                Pozdrówki 🙂

                                • Ja mam kury. Mroze jajka. Osobno zoltka osobno bialka. Rozmrazam w lodowce pozniej. Super sie sprawdza do wszystkiego. W pojemnikach malych zeby nie rozmrazac wszystkiego naraz.

                                  • Zamieszczone przez majowamama
                                    I można takie zamrożone białka po rozmrożeniu ubić na sztywną pianę??

                                    Z dużej ilości jaj…. faworki bym zrobiła 🙂

                                    Mozna. Kiedys w szkole zakonnej w kuchni siedzialam i widzialam jak zakonnice mrozily tak jajka w duzych zamrazalkach, pozniej rozmrazaly bialka jakis dzien wczesniej w lodowce i robily pyszny bialy biszkopt bez zoltek. Nie wiem do czego uzywaly zoltek. Od tego czasu mroze tak jajka osobno i zawsze pozniej uzywam do wszystkiego, jedynie jajecznicy z nich pozniej nie robie.

                                    • da sie 🙂 robi sie tzw jajka w koszulkach. Jajko wylewamy na spodek, gotujemy wode, skrecamy na maly ogien i zsuwamy jajko do wrzatku, tylko ostroznie. Ladnie wygladaja takie jajka, cos a’la sadzone, tylko bez tluszczu i bardziej zwarte

                                      Znasz odpowiedź na pytanie: jak wykorzystać dużą ilość jajek?

                                      Dodaj komentarz

                                      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                      Logo