Jak zrobić dobre steki?

Zawsze myślałam, ze to proste: rzuca się kawał mięsa na gorący ruszt i patelnię i smaży. Niestety, wychodzą mi twarde 🙁 Jak robicie steki wołowe?Jak przyprawiacie przed (daję pieprz i odrobinę oleju/oliwy), jak długo smażycie i jakie grube plastry robicie?

4 odpowiedzi na pytanie: Jak zrobić dobre steki?

  1. Zamieszczone przez jaiza
    Zawsze myślałam, ze to proste: rzuca się kawał mięsa na gorący ruszt i patelnię i smaży. Niestety, wychodzą mi twarde 🙁 Jak robicie steki wołowe?Jak przyprawiacie przed (daję pieprz i odrobinę oleju/oliwy), jak długo smażycie i jakie grube plastry robicie?

    Bo to głównie zalezy od wołowiny, a dokładnie od wieku i tego, czym bydło było karmione.

    • uwielbiam wolowine i chyba udaje mi sie zrobic przyzwoite steki – nawet moje szczyle jedza chetnie
      ale zawsze spedzam duzo czasu szukajac ladnych kawalkow, bo to jest klucz do sukcesu

      w polsce rzadko mozna kupic porzadna wolowine na steki (choc widzialam latem piekne rib-eye i t-bone – te dosc latwo zrobic, bo maja sporo tluszczu)

      sama kupuje male poledwiczki i najbardziej lubie je zamarynowac w sosie teryaki
      wowczas patelnia musi byc super mocno rozgrzana, steki maja byc po zamarynowaniu osuszone z wilgosci, wrzucone na te such apatelnie i w zaleznosli od grubosci smazone 2-3 minuty z kazdej strony
      zazwyczaj poruszam tym stekiem po patelni, bo jesli sa w jednym miejscu, zawsze puszcza soki i potem masz twarde i suche mieso
      sprawdzam czesto czy sa gotowe nozem – jesli naklute puszczaja rozowy sok, sa gotowe (lubie takie nieprzesmazone raczej)
      marynate wrzucam na patelnie po stekach i robie z tego sos – zazwyczaj zageszczam skrobia kukurydziana albo ziemniaczana

      • kupuje dobra wolowine – plastry 2,5-3cm
        sol, pieprzy, troche oliwy
        mocno rozgrzana patelnia – zamykam pory miesa po ok 30sec z kazdej strony
        potem po minucie na strone i na macanego (zmniejszam grzanie z 9 na 7 – kuchnia indukcyjna) i dorzucam masla klarowanego
        ja lubie medium rare z tendencja do rare
        okolo 4 minut na strone mi srednio wychodzi
        ale to zalezy od miesa – niektore szybciej dochodzi
        preferuje rib eye

        • Zamieszczone przez chilli
          kupuje dobra wolowine – plastry 2,5-3cm

          A widzisz, robiłam sporo cieńsze. Lubię krwiste mięcho ;), wypróbuję takie grubsze.Dzięki dziewczyny, będę próbować 🙂

          Znasz odpowiedź na pytanie: Jak zrobić dobre steki?

          Dodaj komentarz

          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
          Logo