Jak zrobić pyszne CZEKOLADOWE muffiny?

Pyszne, czyli puszyste, wilgotne, smaczne, mogą być z bakaliami w srodku.
Moje z nutellą niestety wychodzą suche, nie umiem rozszyfrować dlaczego.

8 odpowiedzi na pytanie: Jak zrobić pyszne CZEKOLADOWE muffiny?

Dodane ponad rok temu,

Tu masz moje składniki i proporcje:

# 2,5 szkl. mąki
# 1 łyżka proszku do pieczenia
# pół kubka cukru
# 3 tabliczki czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej, przestudzonej – łączymy z produktami suchymi)
# 1 jajko
# 1 szkl. mleka
# 1/2 szkl. oleju

Zawsze wychodzą puszyste i super.
Pamiętaj – im bardziej niechlujnie mieszasz mokre z suchymi – tym muffiny wychodzą smaczniejsze, piękniej rosną itp.

yoko Dodane ponad rok temu,

dziekuje:)
czekolade dajesz mleczną czy gorzką?

Dodane ponad rok temu,

W zależności od fantazji 🙂
Czesto daję mleczna, do tego wrzucam maliny i wystygnięte muffiny polewam gorzką czekoladą, lub biała.

W zasadzie to wrzucam do muffin wszystko co mam w domu pod ręką, na co mam kaprys itp 🙂

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez bruni:Pyszne, czyli puszyste, wilgotne, smaczne, mogą być z bakaliami w srodku.
Moje z nutellą niestety wychodzą suche, nie umiem rozszyfrować dlaczego.

ja wiem, ze to może być profanacja
ale jadłam muffiny z worka decomoreno
wrzuciłabym tam tylko wiśnie i nikt nie pozna, że to z ”gotowca” :Hyhy:

o takie

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Mamrotka:Tu masz moje składniki i proporcje:

# 2,5 szkl. mąki
# 1 łyżka proszku do pieczenia
# pół kubka cukru
# 3 tabliczki czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej, przestudzonej – łączymy z produktami suchymi)
# 1 jajko
# 1 szkl. mleka
# 1/2 szkl. oleju

Zawsze wychodzą puszyste i super.
Pamiętaj – im bardziej niechlujnie mieszasz mokre z suchymi – tym muffiny wychodzą smaczniejsze, piękniej rosną itp.
mozesz napisac jak je zrobic?
Rozumiem, ze najpierw suche do michy, do tego czekolada z cala reszta?
Czy suche wymieszac z czekolada i dopiero reszte dodac?

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kiara:mozesz napisac jak je zrobic?
Rozumiem, ze najpierw suche do michy, do tego czekolada z cala reszta?
Czy suche wymieszac z czekolada i dopiero reszte dodac?

Suche do michy – wymieszać
Mokre do drugiej michy – wymieszać
Czekolada – obojętnie czy roztopiona czy posiekana w kawałkach (wtedy wychodzą białę muffinki z czekoladowymi plackami w srodku – pycha!) daje do mokrych
Mokre wlewam do suchych, bełtam chwilę do foremek i do pieca.

Jsli robie muffinki wytrawne – tez wszystkie produkty typu ser czy oliwki wrzucam do mokrych.

kantalupa Dodane ponad rok temu,

kopiuje z watku aborki, te wg marthy stewart wychoda rewelacyjne
[quote]devil’s food chocolate cupcakes (wedlug naszej niemal rodaczki marthy stewart)
125g ciemnego kako do pieczenia
szklanka wrzatku
450g maki
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 1/4 lyzeczki soli (najlepiej morskiej)
1.5 kostki masla
500g cukru
4 duze jaja (temp pokojowa)
duza lyzka ekstraktu waniliowego (moze byc sztuczny olejek, choc taka prawdziwa wanilia ma duzo lepszy smak)
200g kwasnej smietany (temp pokojowa)
cos do polania, osobiscie najbardziej lubie polewy kakaowe z kakao, masla i cukru z dodatkiem ekstraktu waniliowego, ewentualnie z serka philadelphia etc.

Nagrzac piec do 180 stopni. Kakao zalac wrzatkiem i dokladnie wymieszac az do uzyskania gladkiej masy. Odstawic.

W sporej misie wymieszac make, sode, proszek i sol.

W garnku o grubym dnie stopniowo stopic maslo z cukrem.

Mase maslano-cukrowa przelozyc do miski i ubijac mikserem na srednich obrotach ok. 5-06 minut (az przestygnie). Dodac jaja, jedno po drugim, dokladnie je laczac z masa. Dodac wanilie. Dodac kakao rozpuszczone w wodzie.

Zmniejszyc obroty w mikserze i dodac polowe maki. Dokladnie polaczyc. Dodac kwasna smietane i reszte maki.

Piec przez ok 20-25 minut na srodkowej polce piekarnika lub dopoki tester nie wychodzi czysty z ciastka.

Masy starcza na ok. 40 sredniej wielkosci babeczek. Po upieczeniu mozna je zamrozic w szczelnie zamknietym pojemniku. Po rozmrozeniu lekko je podgrzewamy i dekorujemy.

muffiny z masla orzechowego i czekolady
450g maki
300g cukru (uzywam brazowego, demerara albo mieszam demerada z ciemno-brazowym,a le z krysztalu tez wychodza dobre)
100g kremowego masla z orzeszkow ziemnych (bez orzeszkow!)
?3.5 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka soli
1/4 lyzeczki sody
3 lyzki kakao do pieczenia
?300ml mleka 2%
?1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
3 duze jaja
Nagrzej piec do 180 stopni. Przygotuj blache do muffinek (mozna wylozyc ja papilotkami) ?*
Wszystkie skladniki wymieszaj w misce mikserem na wolnych obrotach przez okolo 30 sekund (zbierajac przez caly czas pozostalosci ze scianek miski), potem na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty, zbierajac ze scianek 2-3 razy w ciagu calego procesu miksowania.
Wypelnij papilotki/foremki do ok 1/3 – 1/2 wysokosci.
Masy wystarcza na 24 do 36 babeczek.
Picz przez 20-25 minut.
Polej polewa wedlug gustu (osobiscie albo smaruje po prostu maslem orzechwoym albo robie polewe z serka philadelphia, nabardziej mi smakuja)

te dwa przepisy chodza u mnie na okraglo
[/quote]

jeszcze gdzies na forum wstawialam przepis na cynamonowo-czekoladowe ciasto z polewa mocca – mozna z niej zrobic muffiny, trzeba piec krocej – lekko miekkie w srodku i zblizone do brownies w smaku

natalinka901 Dodane ponad rok temu,

proszę, cały wątek o muffinach 😉

[Zobacz stronę]

Znasz odpowiedź na pytanie: Jak zrobić pyszne CZEKOLADOWE muffiny??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Noworodek, niemowlę
Usypianka dla ciężkich do zasypiania..
Kochane, dostałam od mojej bratowej ten plik.. Moja Zu, która jest wyjątkowo ciężkim egzemplarzem do zasypiania i w łóżeczku robi WSZYSTKO, tylko nie śpi, przy tej melodyjce odpływa w 5
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Nikomu nie życzę takich Świąt :(
:( te święta to koszmar.... wszystko po kolei wali mi się na głowę... lista jest dłuuga, ale na prowadzenie wysuwa się choroba syna :( przy tym reszta przestaje miec znaczenie...
Czytaj dalej