Forum: Polecam

jakie funkcje piekarnika?

Będę musiała przesiąść się z piekarnika gazowego na elektryczny…
No i zaczęłam oglądać – a tu piekarniki “7 funkcji”, “8 funkcji”, nawiewy, nadmuchy, grzanie z dołu, z góry, z boku i pod prąd ;)…

Mogłybyście mi jakoś łopatologicznie wytłumaczyć, które funkcje piekarnika elektrycznego się faktycznie przydają (rożno rozumiem ;))?
I czym się różni (czy się wogóle różni) np. mięso pieczone z nadmuchem od tego pieczonego bez?

Ciast piec nie umiem i raczej już się nie nauczę, więc takie zastosowanie mnie nie interesuje, ale jeśli chodzi o mięsa, jednogarnkowe potrawy, duszenie… to sobie bez piekarnika gotowania nie wyobrażam, więc to dla mnie raczej ważne…

30 odpowiedzi na pytanie: jakie funkcje piekarnika?

kasia Dodane ponad rok temu,

podepnę się jeśli pozwolisz, bo też będę niedługo kupować piekarnik elektryczny (teraz mam gazowy) i też nie wiem co jest szczególnie przydatne, tylko że ja też piekę ciasta bo uwielbiam je jeść

ciapa Dodane ponad rok temu,

Ja mam 7 kucharzy aristona – hmmm średnio korzystam z tych funkcji.
Na pewno korzystam z grilla, bardzo rzadko z rożna bo babrania z tym jest, najczęściej z standardowych funkcji. Generalnie bajery uwazam za zbedne.
Jak piekę cos w żaroodpornym to nie korzystam z nawiewu, czasami korzystam aby podsuszyć coś albo przyrumienić z góry jak już jest gotowe. W biszkoptach się przydaje – tylko zmniejsza się temperaturę.

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

ja korzystam ze wszystkiego co ma moj piekarnik
jak z malo ktorego sprzetu w domu 😉

rozmrazam susze
pieke gora dol
z termoobiegiem i bez
grilluje na dwa sposoby
odkladam czas startu
ogolnie wariuje 🙂

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez dorotka1:

pieke gora dol
z termoobiegiem i bez

I jaka różnica w potrawie?

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

termoobieg niby pozwala nagrzac sie calej potrawie rowno
ale tez wysusza wiec trzeba patrzec co do czego pasuje
najczesciej instrukcje mowia co i jak
choc do instrukcji potem dokladam jeszcze doswaidczenie wlasne
bo np ciasto drozdzowe ma wg mnie za gruba skorke z teroobiegiem
przynajmniej u mnie

yoko Dodane ponad rok temu,

dor, a jaki masz piekarnik – firma?

agaz Dodane ponad rok temu,

ja nie mogę żyć bez termoobiegu.piekę i duszę z nim.mam pięć funkcji tylko a używam trzech. A brakuje mi grzania z dołu.teraz hitem jest piekarnik z samoczyszczeniem termicznym 500 stopni. A to by też sie przydało po tłustych potrawach

kasia Dodane ponad rok temu,

mi się z wyglądu podoba taki

pasowałby mi do mebli, tylko ta firma coś mi nie pasuje…

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez bruni:dor, a jaki masz piekarnik – firma?

bosch

Dodane ponad rok temu,

AEG model B9971-5-M
jest super zwłaszcza jak się ma maluchy w domu bo

nie nagrzewa się przednia szyba – maluch choćby się przytulał podczas pieczenia to się nie poparzy

blokada, która uniemożliwia otwarcie

i zero pokręteł i pstryczków, zamiast tego wbudowany mini monitor z opcją blokady

Przy moim nabuzowanym dziecku wszystkie inne bajery (co prawda też ważne) bledną

Acha i ma pyrolizę co jest genialną opcją

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez miesiakk:mi się z wyglądu podoba taki

pasowałby mi do mebli, tylko ta firma coś mi nie pasuje…

Właśnie też mam zamiar kupić tego typu – ale raczej kremowy.
Poszukaj w innych sklepach – teraz to chyba modny design – ja już widziałam takie kilku firm w różnych kolorach :D.

A kuchenkę ardo mam teraz, tyle że wolnostojącą z gazowym piekarnikiem. Mam ją juz parę lat, działa bez zarzutu 🙂

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez dąbro7:

Acha i ma pyrolizę co jest genialną opcją

Co to pyroliza?

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez dorotka1:termoobieg niby pozwala nagrzac sie calej potrawie rowno
ale tez wysusza wiec trzeba patrzec co do czego pasuje

Czyli boczek spokojnie można nawiać, ale z kuraka to suchy wiór wyjdzie ;)?

A jest coś takiego jak odpowiednik opiekacza w elektrycznym piekarniku? – takie że jak się tym przypali kuraka to w środku jest soczysty a na wierzchu spieczona skórka, a tłuszcz z mięcha wytopiony (jejku, aż mi ślinka pociekła ;))?

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

u mnie jest to pieczenie z teromoobiegiem i dolaczona grzalka grilla

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez dorotka1:u mnie jest to pieczenie z teromoobiegiem i dolaczona grzalka grilla

Dzieki 🙂
Bo jak pomyslałam o opiekaczu to już się zaczęłam zastanawiać, czy aby na pewno elektryczny kupić 😉
Ale gazowy mi nijak nie pasuje :(…

agaz Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez miesiakk:mi się z wyglądu podoba taki

pasowałby mi do mebli, tylko ta firma coś mi nie pasuje…

wygląda rzeczywiście interesująco ale pasuje tylko do drewnianych mebli

agaz Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:Co to pyroliza?

Pyroliza to taki specjalny program (jak np termoobieg czy grill), ktory sluzy do czyszczenia piekarnika. Jak to dziala? Po wlaczeniu programu piekarnik nagrzewa sie do temperatury okolo 500 stopni. W takiej temperaturze caly brud obraca sie doslownie w pyl. Po wystygnieciu piekarnika przecierasz go wilgotna szmatka scierajac caly pyl. Tak jabys scierala kurze. Piekarnik wyglada jak nowy Polecam

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:Co to pyroliza?

Taki program, który czyści piekarnik z tłuszczu, nastawiasz i już
nie trzeba tego dziadostwa myć, skrobać etc.
jak dla mnie najlepsza z opcji jakie posiada ten piekarnik

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agazyla: Po wlaczeniu programu piekarnik nagrzewa sie do temperatury okolo 500 stopni. W takiej temperaturze caly brud obraca sie doslownie w pyl. Po wystygnieciu piekarnika przecierasz go wilgotna szmatka scierajac caly pyl. Tak jabys scierala kurze. Piekarnik wyglada jak nowy Polecam

Brzmi genialnie 😀

ciapa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agazyla:Pyroliza to taki specjalny program (jak np termoobieg czy grill), ktory sluzy do czyszczenia piekarnika. Jak to dziala? Po wlaczeniu programu piekarnik nagrzewa sie do temperatury okolo 500 stopni. W takiej temperaturze caly brud obraca sie doslownie w pyl. Po wystygnieciu piekarnika przecierasz go wilgotna szmatka scierajac caly pyl. Tak jabys scierala kurze. Piekarnik wyglada jak nowy Polecam

Mam. Nie korzystam. Wolę ręcznie.
Brud obraca w pył a w całej kuchni śmierdzi 😉

Znasz odpowiedź na pytanie: jakie funkcje piekarnika?

Dodaj komentarz

Bliźniaki, trojaczki i …
RATUNKU BLIŹNIAKI! warsztaty dla przyszłych mam bliźniaków
Witam! Jestem mamą 2 letnich bliźniaczek Julki i Nel, autorką pamiętnika "Mama dla trojga" ([URL]https://www.edziecko.pl/rodzice/1,79353,5501680,Mama_dla_trojga.html[/URL]). Zapraszam na warsztaty wszystkie przyszłe mamy bliźniaków. Pozdrawiam Marta Kabulska klub9miesiecy
Czytaj dalej
Noworodek, niemowlę
Bezpłatne USG w Warszawie - Fundacja Ronalda McDonalda
Specjalistyczny ambulans Fundacji Ronalda McDonalda znowu w Warszawie. "Aby zapisać dziecko na bezpłatne badanie, trzeba wcześniej zarejestrować się pod numerem telefonu 501 041 408 w godzinach od 9 do 17,
Czytaj dalej