Jakie robicie surówki do obiadu? Takie szybkie i nie wymyślne? Bo ja przeważnie robię:
marchewka, jabłko, seler- na grubej tarce, łyżka śmietany i łyżeczka cukru.
Albo: kapusta pekińska, marchewka, jabłko, czasem kukurydza, majonez. Obie mi się już znudziły i chętnie bym coś nowego wprowadziła. Napiszcie jak jest u was?
14 odpowiedzi na pytanie: Jakie surówki do obiadu?
ja biore co mam w lodówce, mieszam, trochu winegretu robie i już… a ostatnio nie możemy się dojeśc białej rzepy. Potarta, kukurydza lub groszek, moze tez byc np słonecznik, łyzka majonezu…..pyyyychaaa
Z pekinskiej z roznymi sosamo knorr i roznymi dodatkami. Z bialej/czerwonej kapusty- poszatkowana z marchewka i jablkiem+sol+pieprz+majonez, z pora(tak jak z kapusty), buraczki z cebulka + sol+pieprz+ odrobine octu:)
I zapomnialam jeszcze o kapuscie kiszonej dodaje do niej marchwke, troche oleju/oliwy+soil+pieprz.(czasami tez cebulke)
– kapusta kiszona+ utarta marchew+ cebula+ oliwa/olej- często robię, bo Błażej lubi
– marchewka na drobnej tarce+ śmietana
– buraczki na ciepło
– ogórek kiszony w plasterki (bez skóry)+ cebula+ śmietana
– marchewka+ por+ śmietana
– surówka z tego co jest w domu- pomidor, papryka, kukurydza, sałata lodowa/kapusta pekińska, cebula/por, ogórek świeży/kiszony, majonez.
Muszę koniecznie spróbować, nigdy jakoś rzepy nie kupowałam.
U nas ostatnio szał na kiszoną kapustę :). Do tego dodaję cebulę, jabłko i oliwę z oliwek i gotowe :).
Ze świeżej kapusty też lubię, do niej dodaję ogórka konserwowego/kiszonego, marchew, jabłko, odrobinę majonezu i soli.
-rukola, kapary, swiezy ogorek, niedojrzale kiwi w plastrach
-mlody szpinak, jagody, ser z plesnia
-rukola, pomidory koktajlowe, ogorek swiezy, awokado, prazone orzechy
-mlody szpinak, ciecierzyca z puszki, kukurydza z puszki, pomidory, gotowane buraki
-gotowane buraki w plastrach
do wszystkiego zawsze sol, pieprz i dressing z oliwy i octu balsamicznego
jeszcze wersja “salatka z czegokolwiek” czyli cokolwiek na rukoli/szpinaku/rwanej salacie
ale zawsze staram sie wrzucic jakis ciekawy element smakowy, np. troche parmezanu, ale nie tartego, tylko w cienkich skrawkach na szczycie salatki, gotowane jajko, zesmazona intensywnie szynka albo boczek w plastrach, anchovis, itp.
-marchew,seler (smietana,odrobina majonezu,sok z cytryny,sol,pieprz,troszke cukru)
-rozne gatunki salaty(gotowe,pakowane),pomidor,cebula,ogorek,sol,ocet winny,oliwa
-szpinak,pomidor(posiekany z pol zabka czosnku,sokiem z cytryny,sola,pieprzem)
-troszke bardziej pracochlonna -papryka (dwa kolory),pomidor,cebula,kukurydza z puszki,czarna fasola z puszki,sol,oliwa z oliwek,ocet winny,troszke cukru
mmm Brzmi ciekawie… Musze sprobowac..
A cicierzyca prosto z puszki? czy troche podgotowana?(bo wydaje mi sie ciut twardawa)
ja daje prosto z puszki, ale u mnie wszyscy wielcy wielbiciele ciecierzycy, wiec im twardosc nie przeszkadza:)
Zrobie jutro…
U mnie moze nie wielbiciele,ale ja i maz lubimy…mlody gotowana wcina.. A Julka (niejadek) czasami troszke…
Ahamam jeszcze jedno pytanko..pewnie glupie,ale w jakiej postaci dajesz buraczki? w plasterkach czy tarte?
krajam jak leci, najchetniej w slupki albo talarki, bo tarte zniknelyby w masie innego jedzenia
Zrobilam…pyszna
Ulubiona
Kapusta pekińska,kukurydza + sos : olej,czosnek zmiażdzony,sól,sok z półowki cytryny,papryka słodka mielona wymieszać z kapustą a no koniec obowiązkowo posypać prażoną cebula ( dużo ) i delikatnie wymieszać.
Ja polecam taką:
starta czerwona kapusta + por+majonez+łyzeczka musztardy+sól+pieprz
Znasz odpowiedź na pytanie: Jakie surówki do obiadu?