Jak w temacie. Jakie zupy robicie?
Nauczyłam Natalę, że codziennie je zupę. Ale ileż można gotować warzywną, pomidorową, krupnik, rosół. Szczawiowej i orórkowej nie tknie, za barszczem i żurkirm też nie przepada.
Jakie jeszcze “normalne” zupy gotujecie, bo pomysłów juz mi brak
37 odpowiedzi na pytanie: jakie zupy
Ja gotuję takie:
rosól, pomidorowa, ogórkowa, grochówka, krupnik, jarzynowa, fasolowa, kapuśniak, żurek, barszcz, szczawiowa, leczo (robie łagodne jak ma jeść syn), fasolka po bretońsku. Jarzynowej robie kilka rodzajów.
Do tego dołożę lane kluseczki na rosole (obecnie ulubiona zupa Konrada) a zaraz po niej zalewajka. Może być jeszcze botwinka.
Buraczkowa,
koperkowa z kluseczkami,
hinduska z czerwona soczewica (chyba dosc droga na polskie warunki),
krem z brokulow (iu nas nazywana Shrekowa zupa)
a co to zalewajka?
A jak robisz te kluseczki?
klopsowa
fasolowa
grzybowa (zdjecie 😉 ) np. z brokułami
barszcz ukraiński
zupa z serkow topionych (znam wersje z porami albo z kurczakiem)
przypomnialas mi o klopsowej – uwielbiam, ale tu nie robie, bo mi nie smakuje z angielskiego mielonego:) A jaka robisz, atak jakby biala, z cala cebula i duza iloscia octu/cytryny???
jaka to zupa klopsowa?
cebulowa z przepisu aaagatki – pyyycha:) (gdzies tam jest)
Tylko ja dodaje do niej jeszcze cebulowa z torebki knorr i kostke knorr o smaku smazonej cebuli:)
Taka sie musi nazywac super-hiper-cebulowa
ale jak pyszna
taka mw. 😉
nie daję całej cebuli – ale w sumie żadna różnica chyba…
biaława (czasami dodaję maślanki, ktoś mnie tak nauczył, wtedy mniej zakwaszania idzie)
czasami wrzucę kilka pieczarek, ale to już coś innego wychodzi
i obowiązkowo marchewka
jednak nigdy nie wychodzi mi taka dobra, jak u mamy
z klopsików 😉
mięso jak na mielone gotujesz w wywarze, w postaci małych kuleczek
to tak w skrócie 😉
warzywa (marchewka głównie, trochę selera i pietruchy np.), listek, ziele
zakwasić trochę można – maślanką, cytryną
zabielić ew.
no i natka pietruszki koniecznie
i ziemniaki, ja to lubię z ziemniakami i konkretnymi kawałkami marchewki
musi być do tego dobre mięsko
jest to jedna z ulubionych zup mojego synka
muszę koniecznie wypróbować. Pierwszy raz słyszę o takiej zupce:)
a może mi ktoś jeszcze podac przepis na ta cebulową, bo nie znalazłam na forum
ogórkowa, kapuśniak, barszczyk czerwony z ziemniakami zabielany, krem z brokułow koniecznie z groszkiem ptysiowym (takie jeszcze zupy eF lubi oprócz pomidorowej, rosołu, krupniku, zalewajki)
Bruni co to zalewajka, pytałam juz ale nie dostałam odpowiedzi 🙁
ja też poprosze
Pozwalam sobie wkleic tu przepis aaagatki na cebulowa:)
Polecam cebulowa, prosta i pyszna. Zrobilam u siostry, kiedy lezala w szpitalu, a ja zajmowalam sie jej corka. Corka 5 lat, nie bardzo ”warzywna”, a cebulowa z grzankami wcinala, az sie mamie chwalila pozniej
Przepis:
-4 duże cebule,
– 6 dkg masła,
– 1 spora szczypta mąki,
– 2 litry wody (lub wywar jarzynowy, rosół),
– 8 dkg sera typu ementaler,
– sól, pieprz,
Cebule kroimy na cienkie ćwierćplasterki. Rumienimy na maśle, oprószamy mąką mieszając cały czas. Musi powstać coś w rodzaju zasmażki cebulowej. Dolewamy powoli 1/2 litra wody. Przelewamy do rondla, w którym zupa bedzie się gotować. Dopełniamy wodą lub wywarem.Gotujemy 1/2 godz., solimy i pieprzymy.
Po wlaniu do miseczek, na wierzchu położyć nieco startego sera, posypać wierzch odrobiną papryki. Lub podac tylko z grzankami.
Najlepsze są zupy na winie, czyli co się pod rękę nawinie
beamama chyba że ktoś nie ma inwencji twórczej…
Znasz odpowiedź na pytanie: jakie zupy