Jestem przerażona moja morfologia-POMOCY

Odebrałam dzisiaj wyniki badań i o zgrozo mino brania Tardyferonu Fol (żelazo + kwas foliowy) mam niedokrwistość. Już ostatnio hemoglobina była zanizona ale teraz spada na łeb na szyję. Staram się jeść duzo czerwonego mięsa w tym wątrobę, a także orzechy, migdały, warzywa, owoce soki z pomarańczy ręcznie wyciskanych i nic to nie daje. Co robić?????
Oto moje wyniki – piszę tak jak dostałam z laboratorium, może ktos przeczyta i doradzi mi co dalej:
MORFOLOGIA
HGB 6,1 mmol
WBC 7,6G/L
RBC 3,3T/L
HCT 0,284 L/L

Oprócz tego glukoza we krwi 4,1 mmol/l

Prosze o porady!!!!!!!!!

15 odpowiedzi na pytanie: Jestem przerażona moja morfologia-POMOCY

  1. Re: Jestem przerażona moja morfologia-POMOCY

    Porada nr 1-szybko do lekarza!!! Sa to rzeczywiscie b. niskie wyniki, w takiej sytuacji podaje sie chyba specjalne zastrzyki. Sama dieta nie pomoze. Na pewno mozesz dolaczyc sok z czerwonych winogron, dobrze robi na czerwone krwinki. Ale przede wszystkim poszukaj profesjonalnej pomocy.
    Pozdrawiam i zycze poprawienia wynikow!

    Gosia i Gucio (4.12)

    • Re: Jestem przerażona moja morfologia-POMOCY

      Napewno do lekarza…
      ale sama mogę ci powiedzieć, że po Tradyferonie moje wyniki też spadały, dopiero gdy zmieniłam na Sorbifer zaczęły się normować.

      Marta i Mateuszek (26.X.2003)

      • Re: Jestem przerażona moja morfologia-POMOCY

        nie rozumiem tych jednostek. Hemoglobina w mmol hmm….
        Tak samo ht??? Zawsze oznaczałam hb w g/dl a HT w %. Czerwone krwinki masz tylko troszkę ponizej normy albo nawet jeszcze się mieszczą – dokładnie nie pamiętam. A oznaczenia Hb i Ht zawsze są powiązane. Napisz czy masz podane normy obok wyników. A cukier w mmol/l hmm???
        Może zadzwoń do tego lab i spytaj się ich o normy. Bo wydaje mi się, że może nie jest tak źle.

        Aga i fasolka 16.05.2004

        • Re: Jestem przerażona moja morfologia-POMOCY

          A jeszcze gdybyś miała tak straszną morfologię to musiałabyś to odczuć – ogólne osłabienie, nie ustalabyś na nogach

          Aga i fasolka 16.05.2004

          • Re: Jestem przerażona moja morfologia-POMOCY

            Zapytam z czystej ciekawości – czy miałaś robione badanie na poziom żelaza? Dzisiaj rozmawiałam z dziewczyną, której na podstawie samej morfologii ładowali żelazło w tabletkach i domięśniowo (czy nawet dozylnie – już nie pamietam) – morfologia sie nie poprawiła, a nawet pogorszyła, ale za to jakiś inny przytomniejszy lekarz kazał jej zrobić poziom żelaza – i wyszło znacznie ponad normę i zdaje sie że ma z tego powodu jakieś problemy. Wniosek – zanim sie zacznie przyjmować żelazo warto sprawdzić jego poziom (a nie tylko morfologia – to za mało).
            A wyniki – hm, mam w innych jednostkach i nie potrafie przeliczyc 🙁 Najlepiej zapytaj o normy w laboratorium (tylko zaznacz że jestes w ciąży, bo dla nas normy sa troche inne) albo u swojego lekarza.
            pozdrawiamy serdecznie

            Usianka i listopadowa dziewczynka (9.XI.2003 a może jednak wcześniej?)

            • Moje wyniki tez do d…

              Odebralam dwa dni temu moje wyniki, rowniez do d…. Wczesniej mialam tylko zle zelazo, mimo przepisanych lekarstw nic sie nie poprawilo, a co gorsze spadly mi ponizej wskazanego poziomu jeszcze dwa wyniki….
              Ide do ginia w poniedzialek, zobaczymy, co powie, ale juz nie mam sily do zelaza w tabletkach, ktore gdy lykam wieczorem rano mnie wykancza, gdy nie moge dobiec do….. Tak na mnie dziala, ale coz jak musze to lykam, tylko czasami sie zastanawiam co by bylo gdyby mnie taka niespodzianka spotkala w drodze do pracy?

              Inga z Brzuszkiem

              • Re: Jestem przerażona moja morfologia-POMOCY

                Wiesz co ja ostatnio juz miałam za niski poziom ale teraz jest jeszcze niżej. Wg wskaźników norma to od 7,5-10,0 mmol/L a ja mam 6,1 a co do badania poziomu żelaza to już sobie w notesie zapisałam ijak będe za tydzien u gina to się zapytam.

                • do Agi23

                  Mam podane obok normy a więć HGB powinno być 7,5-10,0mmol/L ja mam 6,1 WBC 4,0-10,0 ja mam 7,6, RBC 4,00-5,00 ja mam 3,3 HCT 0,370-0,470 ja mam 0,284
                  ale wszystko się mi rozświetli na wizycie – tak myslę.

                  • Re: Jestem przerażona moja morfologia-POMOCY

                    Słuchaj ja tez mam niski poziom hemoglobiny na poziomie 10 ale zrobiłam tez poziom żelaza, potasu i takie tam i wyszlo że żelazo jest super, tak czy siak profilaktycznie mój gin kazał brac hemofer F, także sprawdx pierw poziom żelaza bo hemoglobina zawsze spada w ciąży na łeb na szyję. Głowa do góry!!
                    Paula & karolka

                    • Re: Jestem przerażona moja morfologia-POMOCY

                      ok, w piątek będe u lekarza to przekażę mu wszystko czego sie tu dowieziałam i zobaczymy co powie.
                      Pozdrawiam.

                      • SOK Z BURAKÓW

                        połozna juz teraz pomimo dobrych badań ( 12 tydzień) powiedziała, że mam pic dużo soku z buraków, jeśc buraki i wszystko co z buraków. Owoce cytrusowe źle wpływają na dzieci bo pogłębiają możliwośc urodzenia sie alergika.

                        Maja i Bejbik – 09.05.2004.

                        • Re: Jestem przerażona moja morfologia-POMOCY

                          Ja mam bardzo podobne wyniki do Twoich przy tych samych normach. Hemoglobina 6.4 i cialka czerwone 3,1 mln utrzymywaly mi sie przez 3 miesiace na tym samym niskim poziomie. Cudowalam z natkami, miesem, buraczkami (soki, kwasy i normlane ucierane) i nic nie chcialo drgnac. I wyobraz sobie, ze wlasnie ostatnio wyczytalam, zeby jednak pic sok ze swiezych pomaranczy i u mnie to akurat tylko przynioslo efekt i w wynikach z wczoraj Hb skoczyla na 7, a cialka czerwone na 3,4 mln. Tak ze sprobuj wszystkiego. Ja sie niepotrzebnie maltretowalam tymi burakami, na ktore juz patrzec nie moge, a akurta soczek pomogl.

                          Istria+2 (30.11)

                          • winogrona

                            Któraś z was napisala mi tu o soku z czerwonych winogron, no i akurat tak mi się trafił,że od znajomej dostałam cała wielką misę winogronek. Ponieważ nie mam sokowirówki rozdrobniłam je mikserem i przez sitko przecedziłam sok – mówię wam jak PYCHA – już dawno nic mi tak nie smakowało. A co do soku z buraków – to ponieważ nie mam tej cholernej sokowirówki starłam je na tarce – je czyli 3 sztuki i jak już kończyłam jeśc to myslałam, że się pożygam ale sie przymuszałam żeby się wspomóc. No i tak się wspomogłam, że sparzyłam sobie cały jężyk i podniebienie tymi burakami i już mam ich dość.
                            ale winogronka -mniam

                            • Re: Jestem przerażona moja morfologia-POMOCY

                              witaj ostatnio mówiła mi znajoma ze ona jak była w ciąży też miał niska hemoglobine i wiesz co piła sok z czerwonych buraków tzn mąż go tował buraki i wyciskał jej ten sok dosłownie a było go w szklanace gdzies tak 1/5 szklanki a propos wątróbki to niejedz jej wogole ani drobiowej ani wieprzowej bo niemozna jeść watróbki podobno dobrze zjeśc łyzkę zielonej pietruszki i tyleja połykam falfit ale tez mam zanizona hemoglobine ale spróbuj z tymi buraczkami trzym sie paaaaaaaaa pozdrowionka

                              • Re: Jestem przerażona moja morfologia-POMOCY

                                Tak jak napisały dziewczyny – pędź do lekarza.

                                Mój organizm nie reagował na Tardyferon – hemeoglobina spadała. Zamiennie dostałam sorbifer (3×1) oraz kwas foliowy (3 x1).
                                Wspaniały “na krew” jest barszcz z kiszonych buraków. Polecam. W ciągu miesiąca picia tego scecyfiku wyniki moje osiągnęły “normy”.
                                Pozdrawiam 🙂

                                Basia & Amelka o oczach jak karmelki – 07.09.2003

                                Znasz odpowiedź na pytanie: Jestem przerażona moja morfologia-POMOCY

                                Dodaj komentarz

                                Mozarella w ciąży

                                Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                Czytaj dalej →

                                Ile kosztuje żłobek?

                                Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                Czytaj dalej →

                                Dziewczyny po cc – dreny

                                Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                Czytaj dalej →

                                Meskie imie miedzynarodowe.

                                Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                Czytaj dalej →

                                Wielotorbielowatość nerek

                                W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                Czytaj dalej →

                                Ruchome kolano

                                Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                Czytaj dalej →
                                Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                Logo
                                Enable registration in settings - general