kaczka

dobra mam kaczkę
i co dalej?

16 odpowiedzi na pytanie: kaczka

  1. Jak ma na imię? Mam nadzieję, że się szybko oswoi

    Taki mam głupi humor dziś

    • Świeża czy zamrożona?

      Jak zamrożona, to do lodówki niech się rozmrozi. A jak świeża, to natrzeć majerankiem, solą i pieprzem i zostawić do jutra w lodówce. Potem ponacinać skórę na zgięciach stawów od skrzydeł i nóżek i na piersiach. Obrać kwaśne jabłka, pokroić na średniej wielkości kawałki, wymieszać je z majerankiem, solą i pieprzem i nafaszerować ptaka. Włożyć do brytfanki, obłożyć jeszcze jabłkami (można np. wydrążyć gniazda nasienne i napakować do środka żurawiny), podlać trochę wodą, nogi związać, skrzydła “na plecy” i do piekarnika. Tak 180st, godzina na każdy kg kaczki. W połowie pieczenia warto obrócić, żeby zrumieniła się równomiernie. W trakcie pieczenia polewać wytopionym tłuszczykiem. I voila 😉

      • Zamieszczone przez beamama
        Jak ma na imię? Mam nadzieję, że się szybko oswoi

        Taki mam głupi humor dziś

        biedaczka straciła dla mnie głowę 😉

        • ztforka dzięki za szczegółowy opis

          ps. kaczka świeża

          • My uwielbiamy po prostu rosol na kaczce.

            • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

              Mam genetycznie modyfikowana kaczkogęś.
              Czy ktoś sie może zna na tym tworze?
              Faszerowac jak kaczkę? Czy na rosół?

              • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
                Mam genetycznie modyfikowana kaczkogęś.
                Czy ktoś sie może zna na tym tworze?
                Faszerowac jak kaczkę? Czy na rosół?

                He?

                • Zamieszczone przez beamama
                  He?

                  Że tak inteligentnie spytam?

                  • Ostatnio miałam gości z Cieszyna,mówili,że hodują kaczo gęsi 🙂 podobno smaczne to to 🙂
                    Madzia,a może przepis z mojej najlepszej stroki?

                    • Zamieszczone przez kotuś
                      Ostatnio miałam gości z Cieszyna,mówili,że hodują kaczo gęsi 🙂 podobno smaczne to to 🙂
                      Madzia,a może przepis z mojej najlepszej stroki?

                      wyszła smaczna podobnie robiłam jak w tym przepisie – często korzystam z tej strony 🙂
                      i na pewno musi się długo piec – po 2 godzinach była twarda i niedopieczona (trochę ponad 1 kg)

                      • kupiłam zamrożoną kaczkę z podrobami W przepisie niec o podrobach nie ma
                        Co z nimi zrobic?

                        Pomyslalam ze podsmaze i dam do srodka tej kaczki?

                        • nigdy nie “robiłam” kaczki
                          ba nawet nigdy nie jadłam

                          • Zamieszczone przez Kevlar girl
                            nigdy nie “robiłam” kaczki
                            ba nawet nigdy nie jadłam

                            to jak przyśmigasz do mnie na koniu, to upieke Ci taką z jabłkami:D

                            a kwestii długości pieczenia, to Kaczkę taką ok. 2 kg pieke ok. 3 godziny

                            • Kaczka jest zbyt tłusta, bueee
                              Jeśli jednak musisz ją zjeść to gdzieś kiedyś dobre przepisy były w necie. Chyba na onecie. Moja rodzinka na święta się nią objadała i mówiła, że ok 🙂

                              • Ja uwielbiam filety z kaczki i kotleciki z nich:), udka kacze mniam upieczone, a z korpusu rosolek ale tro już wg uznania,smaku i gustu 🙂

                                • Wolę indyka, no ale jak mówisz… według gustu 🙂

                                  Znasz odpowiedź na pytanie: kaczka

                                  Dodaj komentarz

                                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                  Logo