Forum: Książka kucharska
kaczusia :)
Przede mną to, co nieuniknione….
muszę się z tym zmierzyć, choć nie wiem co i jak
jestem na etapie szukania przepisu na kaczkę, najczęściej pojawia się nadziewana jabłkami.
Proszę, jeśli macie sprawdzone przepisy na dania z kaczki, podzielcie się 🙂
Tylko mam prośbę – proszę o szczegóły i szczególiki – nigdy nie pichciłam nic kaczego
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem
Enable registration in settings - general
12 odpowiedzi na pytanie: kaczusia :)
Wspominanie o kaczce ociera się o zwykły sadyzm
Kocham!!!! Uwielbiam!!
Najczęściej robię piersi – skórę nacinam w drobne romby, smaruję solą, pieprzem i majerankiem – na noc do lodówki. Piersi obsmażam na rumiano po obu stronach – na patelni. Potem do foremki, dodaję wytopiony na patelni tłuszczyk, trochę wody (z opłukiwania miski, w której leżało noc), dookoła dokladam ćwiartki jabłek (najlepsza szara reneta), posypuję jablka solą i majerankiem i do piekarnika. 200 st na ok. 30-40 minut
ja robię piersi i udka.
podobnie jak koleżanka powyżej 🙂 na noc nacieram solą, pieprzem, majerankiem i dodatkowo niewielką ilością czosnku granulowanego i do lodówki. Nie nacinam skóry, na dodaję jabłek.
rano wkładam do naczynia żaroodpornego skórą do dołu i piekę pod przykryciem w temp. ok 170c ok 40 min, później przekładam skórą do góry i podpiekam kolejne 20-30 minut już bez przykrycia.
wyłączam piekarnik, przykrywam naczynie i stoi sobie do obiadu w ciepłym piekarniku.
dla mnie do kaczki muszą być kluski śląskie. taki zestaw obowiązkowy i już 😉
na wytopionym z kaczki tłuszczu robię sos do klusek i…jestem w niebie 😀
a jak robisz ten sos?
bo ten zestaw z kluskami i np buraczkami to mnie przyprawił o ślinotok 😀
trochę wstyd się przyznać, ale…dodaję jasny lub ciemny sos pieczeniowy knorra z torebki
zlewam wytopioną całość do garnuszka, dodaję ok 100-150 ml wody mieszam z torebką, zagotowuję i gotowe 😉
sos i tak pachnie tylko kaczką i jeszcze nikt się sam nie zorientował, że to takie małe oszustwo 😉
uwielbiam kaczkę, robię jak dziewczyny, z jabłkami i majerankiem, buraczki, kluski, nie koniecznie śląskie, a powiedzmy dyniowe…. o matko, jak ja dawno tego nie jadłam
:D… Spryciara;-)
Jak to się robi?
Skoro juz o kaczce gadamy to ja mam pytanie czy “luzowanie” (czy jak to sie fachowo nazywa) kaczki jest trudne i potrafilby je wykonac zupełny lamer czyli ja???????
luzo….że co????
Luzowanie – ze kupujesz cala kaczke, jakos magicznie cos robisz ze wykrajasz w tajemny sposob SAME KOSCI ze srodka – miesa sie ponoc przy tym nie narusza. I zostaje Ci samo mieso a na nim skorka, wypychasz na nadzieniem i pieczesz.
Mnie to przerasta studiowalam juz pare stron z informacjami jak to sie robi – ale ciagle mam wrazenie ze laik sobie z tym nie poradzi. A chetnie taka nadziewana kaczke bym poczyniła…
Robiłam aż jeden raz, udka i piersi 🙂 Przyprawiałm tak jak dziewczyny ale piekłam w woreczku, mięsko szybko było mięciutkie.
Ja kaczki kupuję w całości.
Robię albo pieczeń w całości albo rosół.
Czarną kaczkę piekę/gotuję jak leci. (teraz garnek rzymski kupiłam i muszę wypróbować). Najczęściej piekę w towarzystwie kwaśnych jabłek + trochę suszonych moreli + kilka suszonych śliwek.
Super jest rosół z kaczki (kaczka, marchew, seler, por, cebula, pietruszka, 2 goździki, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz już na talerzu, sól niekoniecznie) – moje dzieci taką świeżą kaczkę wyciągniętą z rosołu potrafią nawet na jedno posiedzenie zeżreć.
Białą kaczkę najpierw obdzieram ze skóry i potem już jak czarną :D.
A ze skóry wytapiam smalec – doskonały do smażenia – nie przypala się, podobno nie podnosi poziomu cholesterolu, nie śmierdzi… Super jest – z jednaj małej kaczki wychodzi tak niecała szklanka smalcu.
kluski dyniowe- do każdego miesa albo i jako samodzielne danie- robi się tak:
trzeba mieć dynię 😀 ja kupuję dużą, ciacham na pół albo wycinam spory kawał i robie tartę dyniową z serem pleśniowym…
z reczty odwalam pestki i te włókna i w calości ze skórą wkładam na blachę do piekarnika do 180-200 stopni na jakieś 1,5 godziny. Po tym czasie dynia sie upiecze a w środku zrobi sie jeziorko z wodą. Wyciągamy calość, wylewamy wodę, łyżką- wszystko jest mięciutkie- wyjmuję miąższ i go mam 😀 Dzielę na porcje mniej więcej 0,5 kilo i zamrażam.
Z takiego puree dyniowego można zrobić całą masę rzeczy- kluski, ciasto, buleczki… w necie jest masa przepisów.
No więc wreszcie kluski robi się tak:
do ok 0,5 puree z dyni dodajemy 2 jajka i tyle mąki, żeby było gęste ciasto, można posolić, dodać pieprz, trochę gałki muszkatołowej…. a można nie dodawać nic. W garnku gotujemy wodę lekko solimy i łyżeczką nabieramy porcje ciasta i gotujemy do wypłynięcia… Szybszy sposób- ale brzydsze wychodzą- to zrobić rzadsze ciasto, przełozyć do torebki z grubej folii, odciąć róg i wyciskać na wrzącą wodę dłuuuuuuugie glizdy, same potem podzielą się na mniejsze 😀
one rosną w trakcie gotowania
podajemy z masłem i cukrem oraz cynamonem, śmietaną- na slodko, albo z masłem szałwiowym, albo z oliwą do mięsa najlepiej w sosie.
U mnie rodzina uwielbia, mają fajny pomarańczowy kolor, sa bardzo delikatne w smaku, jak to dynia, więc potrzebują konkretnych dodatków.
Z puree robiłam też zupę, sernik (rewelacja), pan di zucca, czyli bułeczki drożdżowe z dżemem morelowym (jeszcze większa rewelacja)
dokładny przepis na kluski i milion innych dań z dynią, np. dyniowe pesto, i ten sernik…. jest na blogu
polecam, dynia jest u nas okropnie niedoceniana
Znasz odpowiedź na pytanie: kaczusia :)