Kapusta czerwona na ciepło…pomocy!!!

Witam,
gdzieś, kiedyś jedliśmy czerwoną kapustę na ciepło. Była pyszna
Dziś mój małż wrócił z zakupów z główką czerwonej kapusty
Szukam jakiegoś sprawdzonego (pisanego duzymi literami ) przepisu bo ze mnie kucharka jak…
Już sama nie wiem co do tego potrzebuje bo co przepis to inne składniki
Podpowiedzcie prosze…

19 odpowiedzi na pytanie: Kapusta czerwona na ciepło…pomocy!!!

  1. Szatkujesz, zalewasz wodą i gotujesz z dwoma liścmi laurowymi i zielem angielskim (z 5 kuleczek)
    Jak kapusta będzie miękka odcedzasz.
    smażysz pokrojony drobno boczek, jak już będzie lekko wysmażony, zrumieniony dodajesz poszatkowaną cebulę (jedną), rumienisz razem.
    Wrzucasz do kapusty, dodajesz łyżeczkę cukru, sól, pieprz, sok z połówki cytryny. Na koniec dodajesz jedno tarte jabłko.

    Gdyby była mdła dodajesz sok z drugiej połówki cytryny lub nieco octu winnego

    • Robię podobnie jak Piggy tylko nie dodaję jabłka. Nawet dzieci jadły a oni kapusty za bardzo nie lubią.

      • Zamieszczone przez Jusstyna
        Robię podobnie jak Piggy tylko nie dodaję jabłka. Nawet dzieci jadły a oni kapusty za bardzo nie lubią.

        jabłko dodaje fajny aromat, tylko nie może być słodkie, musi być takie trochę winne.

        • To ja zamieszam jeszcze bardziej
          gotuję kapustę (połówka lub ćwiartka)+ jedno obrane, pokrojone w kawałki jabłko+mały listek laurowy + 2 kulki ziela+ kilka kulek pieprzu. Do ugotowanej dodaję drobno skrojoną cebulę, drobno kroję niewielki kawałeczek słoniny i roztapiam aż zostaną skwarki ( jeśli nie mam słoniny to łyżka masła)Przyprawiam cukrem ok 1-2 łyżeczki, octem 1-2 łyżki, solą 1/2 łyżeczki i pieprzem. Przyprawy dodaję aż będzie miała wyraźny smak. Lepsza gdy postoi z godzinę czy dwie.

          • Zamieszczone przez Piggy
            jabłko dodaje fajny aromat, tylko nie może być słodkie, musi być takie trochę winne.

            Dajesz jakąś konkretną odmianę?

            • Dzięki bardzo
              Już mi ślinka cieknie….
              tylko na zakupy trzeba iść ale już wiem co kupić (chyba spróbuje tą z jabłkiem )

              • Zamieszczone przez Jusstyna
                Dajesz jakąś konkretną odmianę?

                najczęściej renetę

                • A ja robię tak:

                  sprawdza się na ciepło i na zimno:-)

                  szatkuję, gotuję w wodzie, tyle, żeby ledwie kapuchę przykryło.
                  kiedy już jest krucha, odcedzam.
                  dodaję cytrynę, czerwoną cebulę drobniutko pokrojoną, słonecznik uprażony na suchej patelni, sól i pieprz. Inne przyprawy opcjonalnie. A! i oliwę…. na koniec:-)

                  Smacznego:-)

                  • następnym razem dodam renetę? – będzie bardziej soczysta….ta sałatka z kapusty;-)

                    • Zamieszczone przez Piggy
                      najczęściej renetę

                      ha, ha miałam odruchowo napisać najlepiej renetę, nie tylko ja fanką renet

                      • Zamieszczone przez ewike
                        ha, ha miałam odruchowo napisać najlepiej renetę, nie tylko ja fanką renet

                        To ja na prawdę daleko od kuchni nawet takiej nazwy nie słyszałam

                        • To stara odmiana i nie wygląda błyszcząco jak nowe

                          • Zaraz zaczynam wielkie gotowanie…
                            ciekawe co mi z tego wyjdzie???

                            Następny będzie próbowany bigos a później młoda kapusta (ale mi przyszło na gotowanie )

                            • U mnie na śląsku babcia/mama robiła tak:
                              szatkuje sie kapuche, zalewa wodą i gotuje do miękkości. Odcedza. Daje się odrobinę tluszczu, posiekaną cebulke, sol, pieprz (lubimy pikantnie) i dusi, pod koniec ciut octu dla kolorku.

                              • ja idę na łatwiznę
                                i

                                kupuje kapuchę czerwoną w słoiku (lidlowa, biedronkowa wszystko jedno)
                                wywalam na sitko przelewam wrzątkiem
                                wrzucam do gara, podlewam trochę wodą
                                to sie gotuje (dusi) na małym gazie z listkiem laurowym

                                w między czasie

                                kroje jabłko (rzeczoną renetę najlepiej) ze skórką bez ogryzka
                                kroje cebulkę – to wszystko na patelni na maśle podsmażam
                                dodaję do garnka z kapustą
                                solę posypuję pieprzem
                                dodaje rodzynki….

                                na koniec posypuję troszke mąką i mieszam
                                i gotowe

                                • Spróbuję tego przepisu bo….. tak się umęczyłam z pokrojeniem tej czerwonej kapusty czyba mam noże nieostre !!!!

                                  • Moja mama robi TAKĄ pyszną. Bardzo podobnie jak przepis Magdy tylko, że my lubimy na słodko, więc na pewno dosładza i daje kilka goździków, a jeśli chodzi o tłuszcz to smalec.
                                    Ale w jakich ilościach to niestety nie napiszę 😉

                                    • Tarką, tarką jest szybko i drobno

                                      • Juz miałam wrzucić do blendera (taka byłam zdesperowana) ale pokroiłam. Drugą część kapusty potraktuje tarką…

                                        Znasz odpowiedź na pytanie: Kapusta czerwona na ciepło…pomocy!!!

                                        Dodaj komentarz

                                        Mozarella w ciąży

                                        Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                        Czytaj dalej →

                                        Ile kosztuje żłobek?

                                        Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                        Czytaj dalej →

                                        Dziewczyny po cc – dreny

                                        Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                        Czytaj dalej →

                                        Meskie imie miedzynarodowe.

                                        Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                        Czytaj dalej →

                                        Wielotorbielowatość nerek

                                        W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                        Czytaj dalej →

                                        Ruchome kolano

                                        Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                        Czytaj dalej →
                                        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                        Logo
                                        Enable registration in settings - general