Forum: Książka kucharska
Kapusta czerwona na ciepło…pomocy!!!
Witam,
gdzieś, kiedyś jedliśmy czerwoną kapustę na ciepło. Była pyszna
Dziś mój małż wrócił z zakupów z główką czerwonej kapusty
Szukam jakiegoś sprawdzonego (pisanego duzymi literami ) przepisu bo ze mnie kucharka jak…
Już sama nie wiem co do tego potrzebuje bo co przepis to inne składniki
Podpowiedzcie prosze…
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem
Enable registration in settings - general
19 odpowiedzi na pytanie: Kapusta czerwona na ciepło…pomocy!!!
Szatkujesz, zalewasz wodą i gotujesz z dwoma liścmi laurowymi i zielem angielskim (z 5 kuleczek)
Jak kapusta będzie miękka odcedzasz.
smażysz pokrojony drobno boczek, jak już będzie lekko wysmażony, zrumieniony dodajesz poszatkowaną cebulę (jedną), rumienisz razem.
Wrzucasz do kapusty, dodajesz łyżeczkę cukru, sól, pieprz, sok z połówki cytryny. Na koniec dodajesz jedno tarte jabłko.
Gdyby była mdła dodajesz sok z drugiej połówki cytryny lub nieco octu winnego
Robię podobnie jak Piggy tylko nie dodaję jabłka. Nawet dzieci jadły a oni kapusty za bardzo nie lubią.
jabłko dodaje fajny aromat, tylko nie może być słodkie, musi być takie trochę winne.
To ja zamieszam jeszcze bardziej
gotuję kapustę (połówka lub ćwiartka)+ jedno obrane, pokrojone w kawałki jabłko+mały listek laurowy + 2 kulki ziela+ kilka kulek pieprzu. Do ugotowanej dodaję drobno skrojoną cebulę, drobno kroję niewielki kawałeczek słoniny i roztapiam aż zostaną skwarki ( jeśli nie mam słoniny to łyżka masła)Przyprawiam cukrem ok 1-2 łyżeczki, octem 1-2 łyżki, solą 1/2 łyżeczki i pieprzem. Przyprawy dodaję aż będzie miała wyraźny smak. Lepsza gdy postoi z godzinę czy dwie.
Dajesz jakąś konkretną odmianę?
Dzięki bardzo
Już mi ślinka cieknie….
tylko na zakupy trzeba iść ale już wiem co kupić (chyba spróbuje tą z jabłkiem )
najczęściej renetę
A ja robię tak:
sprawdza się na ciepło i na zimno:-)
szatkuję, gotuję w wodzie, tyle, żeby ledwie kapuchę przykryło.
kiedy już jest krucha, odcedzam.
dodaję cytrynę, czerwoną cebulę drobniutko pokrojoną, słonecznik uprażony na suchej patelni, sól i pieprz. Inne przyprawy opcjonalnie. A! i oliwę…. na koniec:-)
Smacznego:-)
następnym razem dodam renetę? – będzie bardziej soczysta….ta sałatka z kapusty;-)
ha, ha miałam odruchowo napisać najlepiej renetę, nie tylko ja fanką renet
To ja na prawdę daleko od kuchni nawet takiej nazwy nie słyszałam
To stara odmiana i nie wygląda błyszcząco jak nowe
Zaraz zaczynam wielkie gotowanie…
ciekawe co mi z tego wyjdzie???
Następny będzie próbowany bigos a później młoda kapusta (ale mi przyszło na gotowanie )
U mnie na śląsku babcia/mama robiła tak:
szatkuje sie kapuche, zalewa wodą i gotuje do miękkości. Odcedza. Daje się odrobinę tluszczu, posiekaną cebulke, sol, pieprz (lubimy pikantnie) i dusi, pod koniec ciut octu dla kolorku.
ja idę na łatwiznę
i
kupuje kapuchę czerwoną w słoiku (lidlowa, biedronkowa wszystko jedno)
wywalam na sitko przelewam wrzątkiem
wrzucam do gara, podlewam trochę wodą
to sie gotuje (dusi) na małym gazie z listkiem laurowym
w między czasie
kroje jabłko (rzeczoną renetę najlepiej) ze skórką bez ogryzka
kroje cebulkę – to wszystko na patelni na maśle podsmażam
dodaję do garnka z kapustą
solę posypuję pieprzem
dodaje rodzynki….
na koniec posypuję troszke mąką i mieszam
i gotowe
Spróbuję tego przepisu bo….. tak się umęczyłam z pokrojeniem tej czerwonej kapusty czyba mam noże nieostre !!!!
Moja mama robi TAKĄ pyszną. Bardzo podobnie jak przepis Magdy tylko, że my lubimy na słodko, więc na pewno dosładza i daje kilka goździków, a jeśli chodzi o tłuszcz to smalec.
Ale w jakich ilościach to niestety nie napiszę 😉
Tarką, tarką jest szybko i drobno
Juz miałam wrzucić do blendera (taka byłam zdesperowana) ale pokroiłam. Drugą część kapusty potraktuje tarką…
Znasz odpowiedź na pytanie: Kapusta czerwona na ciepło…pomocy!!!