Forum: Książka kucharska
Karp w galarecie- sposoby
Hej!
Macie jakieś sprawdzone i łatwe przepisy na karpia w galarecie?
Chciałabym zrobić na te święta, ale szczerze mówiąc nigdy tego nie próbowałam i nie wiem jak smakuje i jak za to się zabrać :/
5 odpowiedzi na pytanie: Karp w galarecie- sposoby
Ja robię tak: gotuję głowy karpi (ze 3 sztuki) z marchewką, pietruszką, selerem, listkami laurowymi (2) i zielem angielskim (3-4 szt), sól + pieprz w ziarnach.
Gotuję tak długo aż warzywa będą miękkie. Wyciągam warzywa. Do wywaru (jeszcze z głowami) daję karpia pokrojonego w dzwonka. Gotuję chwilę, bo mięso szybko się robi mięciutkie.
Delikatnie wyciągam rybę. Wywar odcedzam, doprawiam do smaku (sól, pieprz, cytryna). W wywarze rozpuszczam żelatynę.
Na półmisku układam rybę. Można w całości dzwonka, ale ja obieram z ości, bo dzieciaki tak lubią.
Dekorujesz czym lubisz. Może być marchewka z wywaru, albo groszek czy kukurydza, jajko. Ja nie daję nic, bo lubimy samą rybkę.
Mam nadzieję, że w miarę jasno napisałam 😉
Dzięki Olusiu
A powiedz mi czy ten wywar to taki podobny w smaku jak mniej więcej do nóżek drobiowych/wieprzowych? Pewnie trochę bardziej rybe czuć?
Podobny, ale faktycznie rybą czuć Jak dobry karp to wywar jak dla mnie nawet ciut słodkawy, dlatego doprawiam cytryną 🙂
Kiedyś robiłam coś podobnego:
Teraz raczej tak, tylko z np jednym plasterkiem marchewki:
Zdjęcia przykładowe, zaczerpnięte z netu.
Ale ładne :Kocham:
Chyba spróbuję na początek tą pierwszą wersję w dzwonkach, mam nadzieję że mi wyjdzie bo mój M jest smakoszem tego dania, a ja jeszcze tego nie umiem
Dziękuję Ci kochana!
Sama nabrałam ochoty i na święta na pewno zrobię 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Karp w galarecie- sposoby