Karp w galarecie- sposoby

Hej!
Macie jakieś sprawdzone i łatwe przepisy na karpia w galarecie?
Chciałabym zrobić na te święta, ale szczerze mówiąc nigdy tego nie próbowałam i nie wiem jak smakuje i jak za to się zabrać :/

5 odpowiedzi na pytanie: Karp w galarecie- sposoby

  1. Ja robię tak: gotuję głowy karpi (ze 3 sztuki) z marchewką, pietruszką, selerem, listkami laurowymi (2) i zielem angielskim (3-4 szt), sól + pieprz w ziarnach.
    Gotuję tak długo aż warzywa będą miękkie. Wyciągam warzywa. Do wywaru (jeszcze z głowami) daję karpia pokrojonego w dzwonka. Gotuję chwilę, bo mięso szybko się robi mięciutkie.
    Delikatnie wyciągam rybę. Wywar odcedzam, doprawiam do smaku (sól, pieprz, cytryna). W wywarze rozpuszczam żelatynę.

    Na półmisku układam rybę. Można w całości dzwonka, ale ja obieram z ości, bo dzieciaki tak lubią.
    Dekorujesz czym lubisz. Może być marchewka z wywaru, albo groszek czy kukurydza, jajko. Ja nie daję nic, bo lubimy samą rybkę.

    Mam nadzieję, że w miarę jasno napisałam 😉

    • Dzięki Olusiu
      A powiedz mi czy ten wywar to taki podobny w smaku jak mniej więcej do nóżek drobiowych/wieprzowych? Pewnie trochę bardziej rybe czuć?

      • Podobny, ale faktycznie rybą czuć Jak dobry karp to wywar jak dla mnie nawet ciut słodkawy, dlatego doprawiam cytryną 🙂

        Kiedyś robiłam coś podobnego:

        Teraz raczej tak, tylko z np jednym plasterkiem marchewki:

        Zdjęcia przykładowe, zaczerpnięte z netu.

        • Ale ładne :Kocham:
          Chyba spróbuję na początek tą pierwszą wersję w dzwonkach, mam nadzieję że mi wyjdzie bo mój M jest smakoszem tego dania, a ja jeszcze tego nie umiem

          Dziękuję Ci kochana!

          • Sama nabrałam ochoty i na święta na pewno zrobię 🙂

            Znasz odpowiedź na pytanie: Karp w galarecie- sposoby

            Dodaj komentarz

            Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
            Logo