Dziewczyny, powiedzcie, czy kaszkę kukurydzianą maluchowi trzeba zawsze robić zgodnie z przepisem na opakowaniu – wtedy wychodzi dość rzadka (2 łyżeczki/100 ml). Czy też może któraś z Was przygotowuje ją tak, żeby można było ją podać łyżeczką?
Minka z Oliwią (19.11.03)
6 odpowiedzi na pytanie: kaszka “na gęsto”?
Re: kaszka “na gęsto”?
Zawsze sypię “na oko” i na gęsto… Zresztą dzięki opiniom mam forumowych;-)
Re: kaszka “na gęsto”?
Czasami przygotowuję mu tę kukurydzianą kaszkę na gęsto, czasami rzadszą, czasem dodaję do niej smakowej kaszki ryżowej. Wszystkie warianty odpowiadają Kubusiowi i nie powodują problemów jelitowych. Poza tym sypię wszystko na wyczucie, mniej więcej jak w przepisie, ale nie trzymam sie tego sztywno. Możesz spróbować zrobić kaszkę gestszą, jeśli wygodniej ci będzie taka podawać, tylko pamiętaj, że będzie ona trochę bardziej kaloryczna.
Anias + Kubuś (25.07.03)
Re: kaszka “na gęsto”?
Sorka, że nie na temat, ale powiedz mi proszę jaką kaszkę podajesz córci? Też niedługo chcę dorzucić do menu kaszkę kukurydzianą, ale nie wiem które są dobre/smaczne. Czy takie kaszki robione są przez firmy produkujące sztuczne mleczka dla dzieci (nutricia itp???).
Re: kaszka “na gęsto”?
Ja robię kukurydzianą na gęsto, “na oko” jeśli chodzi o proporcje kaszki i wody. Teraz jest to 5-6 łyżeczek kaszki, które zalewam wodą tak, żeby uzyskać papkę. Ale zaczynałam od ilości podanej na opakowaniu, tyle że z mniejszą ilością wody. Dodaje teraz do kaszki jabłuszko i zaczynam banana, no ale to już dalszy etap!
.
Agnieszka i Ewunia (25.06.2003)
Re: kaszka “na gęsto”?
Nutricia robi kaszki BoboVita, te własnie my dajemy, bo kaszki Nestle u nas sie nie przyjęły, ale podobno są bardzo dobre.
Re: kaszka “na gęsto”?
Ala od początku je kaszki wyłącznie na gęśto, ale ona jest “łyżeczkowa dziewczyna”, robię “na oko” na 210ml wody 3 duże łyzki kaszki i jeszcze troszkę, jesli po minucie nie jest taka jak powinna to dosypuję jeszcze troszkę. czasem dodaje owoce, sok albo mieszam z kaszką ryżową smakową.
Znasz odpowiedź na pytanie: kaszka “na gęsto”?