Kasztany jadalne ?

Dziewczyny kiedys będąc we Włoszech jadłam kasztany jadalne , teraz udało mi sie je kupić i mam problem bo za nic w świecie nie wiem jak je przygotować aby nadawały się do jedzenia .
Bardzo prosze jeśli posiadacie przepis podajcie mi go.

http://circles2.fertilityfriend.com/home/2e157

3 odpowiedzi na pytanie: Kasztany jadalne ?

onka Dodane ponad rok temu,

Re: Kasztany jadalne ?

ponacinac, piec w piecu w temp. 200C przez 15-20 min. lub w mikrofalowce nastawionej na pelna moc przez 4-6 min.

ZAWSZE PONACINAC BO INACZEJ JE ROZSADZI .

a oto kilka przepisow ,ktore znalazlam – moze ktorys z nich wykorzystasz 😉

PLACEK KASZTANOWY
1/4 kg kasztanów, obranych i ugotowanych w wodzie lub na parze
3 łyżki stołowe kakao
1 jajko
4 łyżki stołowe cukru
mleko
ciasto do wyłożenia formy (short pastry)
Rozgnieść kasztany na masę. Wmieszać cukier i kakao, dodać dosyć mleka aby
nadać masie konsystencję gęstej śmietany. Ubić jajko i dodać do masy, wymieszać.
Wylać w formę wyłożoną ciastem. Piec w tem. 180C przez 30-40 min.
Short pastry:
185 g mąki zwyczajnej
115 g niesolonego masła, schłodzonego i pokrojonego małe kawałki
90 ml wody z lodówki
nieco soli
Rozsiekać ciasto z mąki, masła i soli, najłatwiej w procesorze kuchennym,
dopóki nie stanie się grudkowate. Wciąż siekając dodać stopniowo wodę po jednej
łyżeczce. Zagnieść na bryłę i zostawić w temp. pokojowej na 30-40 min.
Rozwałkować na lekko oprószonej mąką desce i wyłożyć nim formę. Obkroić
wystające brzegi. Ponakłuwać widelcem spód, wstawić do zamrażalnika na 15-20
min. Napełnić powyższą masą.

ZUPA Z KASZTANÓW
1/2 kg kasztanów
2 1/2 szklanki mleka
7 1/2 szklanki rosołu z kury
1 łyżka stołowa mąki
1 jajko
1 łyżka stołowa sherry lub madeiry
1 łyżka stołowa masła
Rozgnieść kasztany, dodać rosół, masło i mąkę i gotować 20 min. Posolić.
Przed samym podaniem dodać rozbełtane jajko i sherry.

KASZTANY “PIJANE”
1 1/4 kg kasztanów
60 g cukru
1/4 l. wytrawnego wina czerwonego
Kasztany upiec i obrać. W rondelku połączyć wino i cukier i mieszając ogrzewać
na małym ogniu dopóki cukier się nie rozpuści. Dodać całe kasztany i gotować
dostetecznie długo aby wino mogło odparować tworząc gęsty syrop, jakieś 30 min.
Przełożyć w odpowiedni talerz. Podawać z ulubionym winem deserowym.

BUDYŃ (PUDDING) Z KASZTANÓW
Przetrzeć przez sitko dokładnie rozgniecione 1/2 kg kasztnów. Z lekka wmieszać
1/2 szklanki sherry lub marsali albo madeiry (miód pitny chyba też pasuje).
Udekorować gdy zimne bitą śmietanką z cukrem.
Warto chyba spróbować zastąpić śmietankę lodami, np. waniliowymi.

smacznego 😉

onka i ;18.08.03

gosiek Dodane ponad rok temu,

a gdzie je można kupić ???

jak w temacie- ja z kolei jadłam je kiedyś we Francji- u nas jeszcze nigdzie nie udało mi się ich zdobyć…

Gosiek i Tamara ur.10.05.02.

cat Dodane ponad rok temu,

Re: a gdzie je można kupić ???

Są w hipermarketach, w Auchan na pewno.

Kasia i Łukasz (20.12.2002)

Znasz odpowiedź na pytanie: Kasztany jadalne ??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
ubezpieczenia dziewczymy poradzily żeby tu uderzyć
witam chodzi mi o ubezpieczenia jak to z nimi jest....mąż chce się indywidualnie ubezpieczyć tak by potem dostać pieniążki gdy nam się dzidzia urodzi(termin mam na 15 lutego)i nie wiemy
Czytaj dalej
Noworodek, niemowlę
"Kiedy dziecko już śpi..."
Kochane mamy,co robicie, gdy położycie spać Wasze dzieciaczki? Ja najpierw sprzątam w łazience po kąpieli, potem zmywam naczynia, nastawiam jakiś obiad na jutro (albo nie,jak mi sie tam chce); zmywam podłogi
Czytaj dalej