KETCHUP CHCĘ ZROBIć… i potrzebuję sprawdzony przepis….

jak w tytule,… zapodajcie jakiś sprawdzony przepis na domowy ketchup 🙂

Pozdrówki 🙂

6 odpowiedzi na pytanie: KETCHUP CHCĘ ZROBIć… i potrzebuję sprawdzony przepis….

  1. Zamieszczone przez SuperBasiek
    jak w tytule,… zapodajcie jakiś sprawdzony przepis na domowy ketchup 🙂

    Pozdrówki 🙂

    Ostatnio widziałam program Jamiego, w którym robił ketchup. Wyglądało to rewelacyjnie. Sama jednak nie próbowałam. Za to naprodukowałam sosu do spaghetti. 🙂

    • Zamieszczone przez Dora
      Ostatnio widziałam program Jamiego, w którym robił ketchup. Wyglądało to rewelacyjnie. Sama jednak nie próbowałam. Za to naprodukowałam sosu do spaghetti. 🙂

      no właśnie, też go widziałam, ale tylko kawałek…. i nie mogę znaleźć tego jego przepisu…

      Pozdrówki 🙂

      • Ten keczup Jamiego?

        Składniki:

        1 kg dojrzałych pomidorów
        1 duża czerwona cebula
        1/2 bulwy kopru włoskiego (może być bez)
        1 łodyga selera naciowego
        1 kawałek imbiru (wielkości kciuka)
        2 ząbki czosnku
        1/2 papryczki chilli
        1 pęczek bazylii
        1 łyżka nasion kolendry
        2 goździki
        1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
        200 ml czerwonego octu winnego
        70 g cukru
        oliwa

        Przygotowanie:

        Wszystkie warzywa, oprócz pomidorów grubo siekamy i wrzucamy do dużego garnka.
        Dodajemy nieco oliwy, zioła i przyprawy (które warto nieco rozgnieść w moździerzu).
        Dusimy około 10-15 minut, a następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory oraz 350 ml wody.
        Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i redukujemy sos o połowę.
        Sos miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito (najlepiej przynajmniej dwa razy).
        Przelewamy do czystego garnka, dodajemy ocet i cukier.
        Znów redukujemy do czasu, aż sos osiągnie konsystencję ketchupu.
        Przelewamy do sparzonych butelek.

        • Zamieszczone przez smoki
          Ten keczup Jamiego?

          Składniki:

          1 kg dojrzałych pomidorów
          1 duża czerwona cebula
          1/2 bulwy kopru włoskiego (może być bez)
          1 łodyga selera naciowego
          1 kawałek imbiru (wielkości kciuka)
          2 ząbki czosnku
          1/2 papryczki chilli
          1 pęczek bazylii
          1 łyżka nasion kolendry
          2 goździki
          1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
          200 ml czerwonego octu winnego
          70 g cukru
          oliwa

          Przygotowanie:

          Wszystkie warzywa, oprócz pomidorów grubo siekamy i wrzucamy do dużego garnka.
          Dodajemy nieco oliwy, zioła i przyprawy (które warto nieco rozgnieść w moździerzu).
          Dusimy około 10-15 minut, a następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory oraz 350 ml wody.
          Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i redukujemy sos o połowę.
          Sos miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito (najlepiej przynajmniej dwa razy).
          Przelewamy do czystego garnka, dodajemy ocet i cukier.
          Znów redukujemy do czasu, aż sos osiągnie konsystencję ketchupu.
          Przelewamy do sparzonych butelek.

          no i wyszło 8 słoików :D… REWELACJA!!!! trochę mi zeszło, ale dałam radę 🙂 i mam ketchup bez benzoesanu i glutaminianu

          Pozdrówki 🙂

          • Zamieszczone przez SuperBasiek
            no i wyszło 8 słoików :D… REWELACJA!!!! trochę mi zeszło, ale dałam radę 🙂 i mam ketchup bez benzoesanu i glutaminianu

            Pozdrówki 🙂

            Ja też go uwielbiam

            • Ja robilam taki
              Tez rewelacja

              Znasz odpowiedź na pytanie: KETCHUP CHCĘ ZROBIć… i potrzebuję sprawdzony przepis….

              Dodaj komentarz

              Angina u dwulatka

              Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

              Czytaj dalej →

              Mozarella w ciąży

              Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

              Czytaj dalej →

              Ile kosztuje żłobek?

              Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

              Czytaj dalej →

              Dziewczyny po cc – dreny

              Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

              Czytaj dalej →

              Meskie imie miedzynarodowe.

              Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

              Czytaj dalej →

              Wielotorbielowatość nerek

              W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

              Czytaj dalej →

              Ruchome kolano

              Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

              Czytaj dalej →
              Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
              Logo
              Enable registration in settings - general