KETCHUP CHCĘ ZROBIć… i potrzebuję sprawdzony przepis….

jak w tytule, … zapodajcie jakiś sprawdzony przepis na domowy ketchup 🙂

Pozdrówki 🙂

6 odpowiedzi na pytanie: KETCHUP CHCĘ ZROBIć… i potrzebuję sprawdzony przepis….

dora Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez SuperBasiek:jak w tytule, … zapodajcie jakiś sprawdzony przepis na domowy ketchup 🙂

Pozdrówki 🙂

Ostatnio widziałam program Jamiego, w którym robił ketchup. Wyglądało to rewelacyjnie. Sama jednak nie próbowałam. Za to naprodukowałam sosu do spaghetti. 🙂

superbasiek Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Dora:Ostatnio widziałam program Jamiego, w którym robił ketchup. Wyglądało to rewelacyjnie. Sama jednak nie próbowałam. Za to naprodukowałam sosu do spaghetti. 🙂
no właśnie, też go widziałam, ale tylko kawałek …. i nie mogę znaleźć tego jego przepisu …

Pozdrówki 🙂

smoki Dodane ponad rok temu,

Ten keczup Jamiego?

Składniki:

1 kg dojrzałych pomidorów
1 duża czerwona cebula
1/2 bulwy kopru włoskiego (może być bez)
1 łodyga selera naciowego
1 kawałek imbiru (wielkości kciuka)
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
1 pęczek bazylii
1 łyżka nasion kolendry
2 goździki
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
200 ml czerwonego octu winnego
70 g cukru
oliwa

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa, oprócz pomidorów grubo siekamy i wrzucamy do dużego garnka.
Dodajemy nieco oliwy, zioła i przyprawy (które warto nieco rozgnieść w moździerzu).
Dusimy około 10-15 minut, a następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory oraz 350 ml wody.
Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i redukujemy sos o połowę.
Sos miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito (najlepiej przynajmniej dwa razy).
Przelewamy do czystego garnka, dodajemy ocet i cukier.
Znów redukujemy do czasu, aż sos osiągnie konsystencję ketchupu.
Przelewamy do sparzonych butelek.

superbasiek Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez smoki:Ten keczup Jamiego?

Składniki:

1 kg dojrzałych pomidorów
1 duża czerwona cebula
1/2 bulwy kopru włoskiego (może być bez)
1 łodyga selera naciowego
1 kawałek imbiru (wielkości kciuka)
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
1 pęczek bazylii
1 łyżka nasion kolendry
2 goździki
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
200 ml czerwonego octu winnego
70 g cukru
oliwa

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa, oprócz pomidorów grubo siekamy i wrzucamy do dużego garnka.
Dodajemy nieco oliwy, zioła i przyprawy (które warto nieco rozgnieść w moździerzu).
Dusimy około 10-15 minut, a następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory oraz 350 ml wody.
Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i redukujemy sos o połowę.
Sos miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito (najlepiej przynajmniej dwa razy).
Przelewamy do czystego garnka, dodajemy ocet i cukier.
Znów redukujemy do czasu, aż sos osiągnie konsystencję ketchupu.
Przelewamy do sparzonych butelek.

no i wyszło 8 słoików 😀 … REWELACJA!!!! trochę mi zeszło, ale dałam radę 🙂 i mam ketchup bez benzoesanu i glutaminianu

Pozdrówki 🙂

smoki Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez SuperBasiek:no i wyszło 8 słoików 😀 … REWELACJA!!!! trochę mi zeszło, ale dałam radę 🙂 i mam ketchup bez benzoesanu i glutaminianu

Pozdrówki 🙂

Ja też go uwielbiam

agaz Dodane ponad rok temu,

Ja robilam taki [Zobacz stronę]
Tez rewelacja

Znasz odpowiedź na pytanie: KETCHUP CHCĘ ZROBIć… i potrzebuję sprawdzony przepis….

Dodaj komentarz

Zdrowie i uroda
ALCAT TEST na alergię
mam ogromny problem z nawracajacym zapaleniem zatok. Laryngologicznie wszystko jest w porządku, trafiłam wwiec do alergologa. Testy skórne nie wykazały alergii wziewnej, mam zrobić badanie krwi na IgE. Znalazłam w necie
Czytaj dalej
Oczekując na dziecko
Będę starszą siostrą...
Mam już prawie 3letnią córkę i w lutym urodzę maleńswto.. Jak rozmawiać z córką, jak mam ją do tego przygotować.. Jak postępować, żeby córka nie poczuła się odtrącona, gdy maleńswto już się
Czytaj dalej