KETCHUP CHCĘ ZROBIć… i potrzebuję sprawdzony przepis….

jak w tytule,… zapodajcie jakiś sprawdzony przepis na domowy ketchup 🙂

Pozdrówki 🙂

6 odpowiedzi na pytanie: KETCHUP CHCĘ ZROBIć… i potrzebuję sprawdzony przepis….

  1. Zamieszczone przez SuperBasiek
    jak w tytule,… zapodajcie jakiś sprawdzony przepis na domowy ketchup 🙂

    Pozdrówki 🙂

    Ostatnio widziałam program Jamiego, w którym robił ketchup. Wyglądało to rewelacyjnie. Sama jednak nie próbowałam. Za to naprodukowałam sosu do spaghetti. 🙂

    • Zamieszczone przez Dora
      Ostatnio widziałam program Jamiego, w którym robił ketchup. Wyglądało to rewelacyjnie. Sama jednak nie próbowałam. Za to naprodukowałam sosu do spaghetti. 🙂

      no właśnie, też go widziałam, ale tylko kawałek…. i nie mogę znaleźć tego jego przepisu…

      Pozdrówki 🙂

      • Ten keczup Jamiego?

        Składniki:

        1 kg dojrzałych pomidorów
        1 duża czerwona cebula
        1/2 bulwy kopru włoskiego (może być bez)
        1 łodyga selera naciowego
        1 kawałek imbiru (wielkości kciuka)
        2 ząbki czosnku
        1/2 papryczki chilli
        1 pęczek bazylii
        1 łyżka nasion kolendry
        2 goździki
        1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
        200 ml czerwonego octu winnego
        70 g cukru
        oliwa

        Przygotowanie:

        Wszystkie warzywa, oprócz pomidorów grubo siekamy i wrzucamy do dużego garnka.
        Dodajemy nieco oliwy, zioła i przyprawy (które warto nieco rozgnieść w moździerzu).
        Dusimy około 10-15 minut, a następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory oraz 350 ml wody.
        Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i redukujemy sos o połowę.
        Sos miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito (najlepiej przynajmniej dwa razy).
        Przelewamy do czystego garnka, dodajemy ocet i cukier.
        Znów redukujemy do czasu, aż sos osiągnie konsystencję ketchupu.
        Przelewamy do sparzonych butelek.

        • Zamieszczone przez smoki
          Ten keczup Jamiego?

          Składniki:

          1 kg dojrzałych pomidorów
          1 duża czerwona cebula
          1/2 bulwy kopru włoskiego (może być bez)
          1 łodyga selera naciowego
          1 kawałek imbiru (wielkości kciuka)
          2 ząbki czosnku
          1/2 papryczki chilli
          1 pęczek bazylii
          1 łyżka nasion kolendry
          2 goździki
          1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
          200 ml czerwonego octu winnego
          70 g cukru
          oliwa

          Przygotowanie:

          Wszystkie warzywa, oprócz pomidorów grubo siekamy i wrzucamy do dużego garnka.
          Dodajemy nieco oliwy, zioła i przyprawy (które warto nieco rozgnieść w moździerzu).
          Dusimy około 10-15 minut, a następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory oraz 350 ml wody.
          Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i redukujemy sos o połowę.
          Sos miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito (najlepiej przynajmniej dwa razy).
          Przelewamy do czystego garnka, dodajemy ocet i cukier.
          Znów redukujemy do czasu, aż sos osiągnie konsystencję ketchupu.
          Przelewamy do sparzonych butelek.

          no i wyszło 8 słoików :D… REWELACJA!!!! trochę mi zeszło, ale dałam radę 🙂 i mam ketchup bez benzoesanu i glutaminianu

          Pozdrówki 🙂

          • Zamieszczone przez SuperBasiek
            no i wyszło 8 słoików :D… REWELACJA!!!! trochę mi zeszło, ale dałam radę 🙂 i mam ketchup bez benzoesanu i glutaminianu

            Pozdrówki 🙂

            Ja też go uwielbiam

            • Ja robilam taki
              Tez rewelacja

              Znasz odpowiedź na pytanie: KETCHUP CHCĘ ZROBIć… i potrzebuję sprawdzony przepis….

              Dodaj komentarz

              Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
              Logo