Proszę Was o jakąś poradę,w necie rodzice różnie piszą i nie wiem czy wcześniej czy wszystko wprowadzać później
Mój syn ma mnóstwo alergii potwierdzonych i nie potwierdzonych (badania alergie wykluczyły a objawy są)
problem jest w tym że syn bardzo źle reaguje na pewne produkty np.pszenicę-ma po niej jakieś zaniki pamięci
po innych jest rozdrażniony,wycofany z społeczeństwa lub jest nadmiernie pobudzony,problem w tym że ma zdiagnozowany autyzm w wieku 2 lat i prawie 5 miesięcy,obecnie jego funkcjonowanie jest na zadowalającym poziomie ale pozostały pewne problemy.
Córę obserwuję od samego początku,póki co jest inna niż brat w jej wieku,ale nie wiem co z w prowadzaniem tego czego najbardziej się boje czyli gluten i mleko krowie,resztę mogę unikać bo z kurczaka można zrezygnować itd. bo można to czymś zastąpić,syn jest uczulony ogólnie na całą kurę-mięso i jaja 🙂
Nie wiem czy zaczynać wprowadzać gluten np.w 5 mcu czy może 6 a może w 7… i czy nie zaczynać od tzw okruszka
1 odpowiedzi na pytanie: kiedy wprowadzać produkty gdy ma się już alergika
Salsa ja bym próbowała wg kalendarza ale bardzo małymi krokami, tak jak piszesz od okruszka.
Jednego dnia okruszek i obserwujemy, drugiego dwa okruszki, trzeciego podwajamy z dnia poprzedniego itd. Jak się pojawią niepokojące objawy wracamy do poprzedniej dobrze tolerowanej dawki i czekamy jak objawy znikną wtedy znowu krok do przodu – takie zalecenia miałam od cenionej przez ze mnie lekarki w tej dziedzinie.
Małe ilości są wg niej niezbędne do pobudzenia układu odpornościowego i wytworzenia u dziecka tolerancji na alergeny pokarmowe.
Ostatnio też spotkałam się z opinią, że zbyt późne wprowadzanie do diety glutenu zwiększa ryzyko celiakli dlatego ta zmiana w kalendarzu.
Salas tak zapytam ale pewnie starszak był badany w kierunku chorób metabolicznych?
Znasz odpowiedź na pytanie: kiedy wprowadzać produkty gdy ma się już alergika