kolejne ulubione danie dziecia:
500 g sera białego (twardego, żeby się dało go zetrzeć na tarce – dobre są te z piątnicy w pudełeczkach albo bakoma w kostkach – półtłuste)
4 jaja
5 czubatych łyżek mąki krupczatki (ale sprawdzałam – pszenna też ujdzie)
sól
masło
ser ścieramy na tarce; dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy;
ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę; następnie dodajemy żółtka i jeszcze przez chwilę delikatnie juz miksujemy (co by tylko wymieszczać); następnie masę jajeczną przekładamy do sera, delikatnie mieszamy;
łyżką wkładamy na gotującą się wodę (lekko osoloną), po wypłynięciu jeszcze jakieś 4-5 min. (żeby mąka w środku nie była surowa); zbieramy łyżką cedzakową, nakładamy na talerze, polewamy stopionym masłem i posypujemy cukrem
mniaaaaaaaam
19 odpowiedzi na pytanie: kluski serowe
Ewa, to takie leniwe- ja robię, ale bez jajek, tylko ser i mąka, tez dobre. Te Twoje bardziej wykwintne, u mnie sie tylko gniecie ser z mąką i już.
m.
dokładnie
te są lżejsze
i gnieść nie trzeba 😀
mmmmniam
ja kluchowo- twarogowa baaaaardzo, zrobie na stowe te ‘elegantki’ leniwe 😀
(ostatnio na tapecie ciaaaaagle obwarzanki serowe;))
zrobisz powiadasz? a może towarzystwo na obiad przywleczesz? 😉
dawaj przepis na te obważanki 🙂 ja nie serowa, ale dzieć jak najbardziej 😀
no dawaj, dawaj, na te obwarzanki- Antonio musi mieć ser przemycany, Stach żre garściami, dosłownie.
ps. Ale Ty lachon jesteś! No wcześniej tez widziałam, na innych zdjęciach, ale ten avatar- no cudo!
a realu to się zapatrzeć można
i kompleksów nabawic 😀
a Tobie ciotka i tak Dębek nie daruje 😉
hihihi… ja się nawet na Ciebie wtedy gapiłam, i to nie raz, prawdopodobnie nawet z gębą otwartą, ze zdziwienia, że kogoś z DI na żywo widzę… Nie pamiętasz nikogo takiego? 😉 No, z brzuchem juz widocznym, długie, ciemne włosy, kurduplowata, zielony sweter z kapturem…;-)
m.
no za cholerę
tym bardziej po prawie 3 latach sobie nie przypomnę
rozumiem że aż mowę Ci odjeło? 😉
Też lubimy 🙂 i dziś robiliśmy 🙂
ja robię bardziej “leniwe”
Przepis na 1/5 porcji, bo już nauczona doświadczeniem wiem, ze zbyt jest dobry 😉
750g sera białego (tłustego)
2 jajka
3 żółtka
szczypta soli
1,5 – 2 szkl mąki pszennej
odrobina cukru, albo cukru waniliowego (dałam 3 łyżeczki cukru)
ser młócę tłuczkiem do ziemniaków, żeby było szybciej, wbijam jajca i żółtka, wołam Anię, żeby pomieszała ;), dodaję szczyptę soli, potem mąkę i mieszam a potem zagniatam. Ciasto jest nieco lelawe więc trochę podsypuję mąką. Potem siup po kawałku na stolnicę, Kuba robi z ciasta węże, Ania kroi, podsypuję mąką, bo się lubię kleić. No i wrzucam do wody, czekam aż wypłyną, gotuję ok 1-2 min z mała mocą i już. Micha, polewamy stopionym masłem, na talerze…
dziś zjedliśmy furę i aktualnie jestem w stanie pęknięcia 😀
ja robie, ale na oko…
ser przez sitko przecieram, wiec wszystko jedno czy rzadki czy twardy.
czasem dodaje serka danio… mąka, jaja:) cukier waniliowy.
na wode i już – ulubione jedzonko dziecka:)
u mnie w pracy dziewczyny dodaja jeszcze ziemniaki ugotowana lub puree…
pewnie, że mi odjęło! też niezgorszy lachon z Ciebie- no sucha jak wiór :-))))) i taka zrelaksowana. a tak wogle, to 2 lata a nie 3…
m.
aaaaaaaaa no fakt
3 lata temu w karwi byliśmy
łoj, za tą suchością mi się zatęskniło – teraz jest mnie więcej o 4 kg ;(
towarzycho na obiad?? kochana, musialabys pulpecikow napiec;):D moje towarzystwo kompletnie nie-kluskowe, nie-nalesnikowe, nie-pierogowe:D nie-po-mamusi:p
lachon, hahahaha, sie usmialam:D 155cm lachona;)
avatar mowi sam za siebie- super fotograf= super fota:) Effciowe foto:)
SEROWE OBWARZANKI
2.5 szkl. mąki,
0.5 kg tłustego twarogu,
150 g masła,
4 żółtka,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżka octu,
1 szkl. cukru,
1 l oleju.
Mąkę, ser, masło, jajka, sodę, ocet i cukier wyrobić na gładką masę,
rozwałkować na niezbyt cienki placek,
za pomocą szklanki i kieliszka wykrajać obwarzanki,
smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju
jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem i jeśli ktoś lubi- cynamonem
ja zazwyczaj robie z prawie-podwojnej-porcji- tzn. ok 5 szklanek maki, 1 kg twarogu, itd, ale tylko ok 5-6 żółtek
dla takiego towarzystwa się poświęcę 😉 może i moje przy okazji mięcho wsunie 🙂
(no pochwalę dziecia – dziś zjadł u babci pół schabowego – ale wygłodniały był bardzo)
a dla mamusi mogę z zamrażarki wyjąć pierogi z serem albo z ziemniakami – pierogarnie urządzałam w tym tyg. 😉
Ja do tego lubie smietane z cukrem pudrem:)
ja robie podobne, ale mniej "pracochlonne"…
a dokładniej:
serek homogenizowany waniliowy 250 g (najlepszy Maćkowy)
6 łyżek mąki (ja daje tortową, bo taka mam zawsze w domu)
1 jajko
trochę cukru
trochę masełka
serek, jajko, mąkę dokładnie wymieszać na jednolitą masę, wrzucać łyżeczką na wrzącą lekko osoloną wodę, gotować chwilkę (jakieś 3 min.), gorące posypać cukrem (wg uznania) i polać stopnionym masełkiem
z tego wychodzą jakieś 2 dziecięce porcje
bardzo proste, bardzo szybki i bardzo smaczne 🙂
Spróbuję zrobić te kluski z sera mielonego 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: kluski serowe