Jakby ktoś nie wiedział to przepis na ciasto ziemniaczane na kluski jest dość banalny:
ugotowane utłuczone ziemniaki umieścić w misce wyciągnąć 1/4 i rozklepać po reszcie… w dziurę nasypać mąki ziemniaczanej, wbijamy jajko, dosypujemy garść mąki pszennej i szczyptę soli ja się to wszystko wymiesza to można lepić kluski z dziurką, czyli śląskie :)… ale ja robię inaczej… szykuję farsz :
gotuję paczkę kotletów sojowych w bulionie, odsączam i mielę wraz z koło pół kilo mięsa, siekam drobno cebulę, czosnek, przyprawiam i już 🙂
…z ciasta ziemniaczanego robię placek na środek daję farsz i robię z tego kulkę, którą obtaczam w kaszy manna… gotuję we wrzącej wodzie na małym ogniu koło 10 minut chyba że duże mi wyjdą to koło 15 🙂 potem polewam je zimną wodą (jeszcze w garnku, koło pół kubka) i wyciągam na talerz 🙂
…. można podawać z sosem np pomidorowym, albo ze smażoną cebulką i surówką 🙂
Pysznościowe 🙂
Pozdrówki 🙂
6 odpowiedzi na pytanie: kluski śląskie nadziewane
pycha
zrobiłam się głodna 🙁
Ile tego wychodzi?
Farszu jak dla mnie ogrom
Ile ziemniaków gotujesz i na ile osób ta porcja?
w sumie to tak koło 3 kilo ziemniaków gotuję, a ja zawsze takie rzeczy robie w nadmiarze bo potem mrożę 🙂 i mam na zaś 😀
Pozdrówki 🙂
ja robie podobnie ale farsz taki jak do pierogow miesnych i nie kulki lepie tylko owale (szybciej mi sie robi ) takie wielki (ja jem dwie ),bez panierki gotuje i polewam cebulką przesmazona -tez pycha
mniam.
Na weekend zaplanowalam golabki ale jutro…chyba sie skusze
Znasz odpowiedź na pytanie: kluski śląskie nadziewane